„Německo, Francie... Tam zemědělce neobviňují, že jsou ruští agenti!“ Paroubek se neudržel

22.02.2024 22:24 | Rozhovor

„Atmosféra je jenom jedna a krávy budou bzdít stejně tak například v Argentině jako v Nizozemsku. A ještě se k tomu přidají zplodiny z lodní dopravy,“ říká expremiér Jiří Paroubek k takzvanému Green Dealu. „Myšlenky malých dětí,“ kroutí hlavou. Dostal se i k potravinové soběstačnosti a mluví o jablkách nebo hovězím či vepřovém mase. Navrhl také, co byl měl podle něj udělat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ohledně cen potravin. Vysvětlil také, co ho udivuje na dnešním školství.

„Německo, Francie... Tam zemědělce neobviňují, že jsou ruští agenti!“ Paroubek se neudržel
Foto: Radek Kotas
Popisek: Protest zemědělců na pražské magistrále

Inflační vlna prý končí. Kromě různých ekonomů to okomentoval i premiér, podle kterého k poklesu inflace přispěly i kroky vlády, zejména rozpočtová konsolidace a tlak na výrobce a obchodníky ke snížení cen. „Je to dobrá zpráva, znamená konec dvouletého zdražování,“ uvedl premiér. Také to tak vidíte?

Já myslím, že to je úsměvné. Statisticky to tak být může. Ale pan premiér s akademickou lehkostí, jak je toho schopen jen akademik, přihlíží a zlehčuje to, k čemu v těch posledních dvou letech došlo. Že došlo k nárůstu inflace, řekněme o třetinu, a růst nominálních mezd byl někde kolem osmi procent. Takže tady máme v různých kategoriích zaměstnanců, ale také u důchodců, pokles reálných příjmů o nějakých dvacet až pětadvacet procent. A tedy pokles životní úrovně v tomto objemu o pětinu, nebo dokonce o čtvrtinu. Přes to se nelze jenom tak přenést, že teď jako už je to lepší. Možná že do konce roku se to udrží. Já si myslím, že se to plus minus tedy neudrží, ale že ta inflace samozřejmě nebude taková jako v předchozích letech. No ale kam až by měla růst? To by ještě letos měla růst o deset procent? Myslím, že vláda proto neudělala v těch předchozích dvou letech nic. No a teď se inflace zastavuje celkem přirozeně. Ten vládní balíček spíš napomůže ještě stagnaci té ekonomiky, než aby ji rozjel. To bude další faktor, který bude naopak zvyšovat inflaci.

Zemědělci tento týden vyrazili protestovat. Ohledně té pondělní akce zazněl z některých i vládních míst argument, že se k ní klíčové zemědělské svazy nehlásí. Premiér už před jejím uskutečněním mluvil o tom, že se jedná spíš o akci protivládních proruských sil. Co byste mu na to řekl?

Oni mají některé ty organizace zemědělců prostě pod kontrolou. Konkrétně Svaz soukromých zemědělců, ten popásají dlouhodobě. Snaží se mu všestranně vycházet vstříc. Takže od těch očekávat kritiku vlády se nedá. No ale ten skutečný hlas zemědělců je takový, jako je v celé Evropě. A nikdo v těch dalších zemích, ať je to Německo nebo Francie, neobviňuje ty zemědělce, že jsou agenti ruských tajných služeb nebo přímo prezidenta Putina. To jsou báchorky.



Účastníci pondělního protestu chtějí mimo jiné, aby vláda ukončila Green Deal. Myslíte si, že je to vůbec možné? A co k tomu Green Dealu říct?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když kráva prdí bude mléko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 23.02.2024 9:07:44
Když prdí Fiala a Výborný na zemědělce bude drahota hlad a bída.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…