„Pětislepenec chce posílit vliv neziskovek na ČT“. Poslankyně Maříková a podrobnosti ze sněmovny

12.04.2022 20:53 | Rozhovor

Přestat nakupovat elektřinu a plyn na německé burze, odstoupit od systému emisních povolenek a regulovat ceny elektřiny i plynu. Poslankyně hnutí SPD Karla Maříková má v tom, jak pomoci Čechům v krizi, jasno. Její kritika míří k vládní pětikoalici, protože teprve připravuje řešení, zatímco lidé musejí řešit účty a složenky právě teď.

„Pětislepenec chce posílit vliv neziskovek na ČT“. Poslankyně Maříková a podrobnosti ze sněmovny
Foto: SPD
Popisek: Karla Maříková je poslankyní Parlamentu ČR za Svobodu a přímou demokracii (SPD)

Poslancům se nepodařilo dovolit členy do Rady České televize, a celé kolo s nominacemi a výběrem tak musí začít znovu. Rada není usnášeníschopná už od loňského léta. Čím to podle vás je? Kde se stala chyba?

V minulém volebním období to blokovala současná pětikoalice, která byla tehdy v opozici, a nyní, když vládnou, je vidět, že uvnitř vládnoucí koalice není jednota. V tajné volbě se to krásně ukázalo.

Vládní pětikoalice navrhuje změny právě ve způsobu volby radních do mediálních rad. Dosud bylo možné, aby svůj návrh nominovalo jakékoliv sdružení či spolek – tedy obyvatelé, kteří platí koncesionářské poplatky. Po úpravě by však mohly kandidáty navrhovat pouze celostátně působící neziskové organizace, které fungují minimálně deset let. Je takový krok správný?

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

Pětislepenec tímto krokem posiluje postavení neziskových organizací, které budou mít vliv na vysílání veřejnoprávní televize. To se pak může promítnout do programu vysílání a otázkou je, zda pak bude veřejnoprávní televize ještě nezávislá, když bude pod vlivem neziskových organizací.

Část členů by navíc měli nově volit senátoři. Pomůže takový krok k zachování nezávislosti veřejnoprávních médií? Všechny tyto novinky autoři obhajují s tím, že mají zaručit právě nezávislost veřejnoprávních médií v naší zemi. Nakolik jsou ještě česká veřejnoprávní média nezávislá?

Autoři si chtějí pojistit složení rady, stačí se podívat na složení Senátu.

A nakolik jsou ohrožena média a svoboda projevu obecně vzhledem k blokování internetových stránek poskytovatelem české domény CZ.NIC – na popud bezpečnostních složek a vlády s odůvodněním, že ohrožovaly bezpečnost státu a jsou proruské?

Weby byly blokovány soukromou společností CZ.NIC na základě doporučení vlády České republiky bez toho, aby bylo prokázáno, zda tyto weby skutečně šíří nepravdy nebo jsou podporovány jiným režimem. V takové věci by mělo padnout nejdříve soudní rozhodnutí a až poté by k něčemu takovému mělo dojít. Pokud budou blokovány weby jen na doporučení vlády, která se neztotožňuje s názory těchto webů, pak je to rovno s totalitními režimy, jelikož to nemá nic společného s demokracií a svobodou slova. Každý má právo mít vlastní názor a ve společnosti se názory prostě liší, tak to je.

Vláda došla tak daleko, že chystá zákon na potírání dezinformací. Vzpomeňme si na covid, jak každý, kdo upozorňoval na možnost vedlejších účinků a rizik neprověřených vakcín, byl nazýván dezinformátorem. Přibližně před týdnem zveřejnil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) druhý soubor dokumentů týkajících se povolení vakcíny společnosti Pfizer, ze kterých vycházejí na povrch zajímavé skutečnosti. Podle těchto údajů se přirozená imunita ukázala být stejně účinná jako vakcína. Podle jednoho z formulářů byl výskyt myokarditidy u očkovaných jedinců mnohem vyšší, než se uvádělo. Z dokumentů vyplývá, že společnost Pfizer nemohla vyloučit protilátkově závislou zesilující reakci neboli syndrom ADE u očkovaných osob, přestože toto bylo nazýváno konspirační teorií. Můžeme tedy vidět, že co je v jednu chvíli nazýváno konspirační teorií, se za nějakou dobu ukazuje jako pravda.

Starostové a nezávislí řeší další problém svých členů. Jejich nyní již bývalý místopředseda Stanislav Polčák měl žádat téměř osm milionů od obcí poškozených výbuchem ve Vrběticích za to, že jim pomáhal s odškodným. Nakonec se odměny vzdal, advokátní komora šetří, zda byl ve střetu zájmů, a Polčák už nemá podporu spolustraníků při obhajobě postu europoslance. O čem celá kauza svědčí?

Pan europoslanec Polčák vystupoval během jednání s politiky jako europoslanec, kdy lobboval za přijetí zákona, ale zároveň byl v postavení právního zástupce obcí v souvislosti s mimořádnou událostí v areálu muničních skladů ve Vrběticích. Toto zdvojení se jeví jako střet zájmů. Z výkazu jeho práce, který je součástí smluv, jež měl se všemi obcemi, je dokonce položka porada k projednání návrhu zákona na Ministerstvu vnitra České republiky. Ta nabízí otázku, jestli se dokonce na tvorbě toho zákona nepodílel? V případě úspěchu měl od každé obce, kterou zastupoval, inkasovat částku 1 097 040 korun, ale jen díky médiím z toho sešlo a své odměny se vzdal. Celou věc musí posoudit Advokátní komora vzhledem k sazbě na hodinu, kterou si europoslanec Polčák účtoval, ale zcela jistě není v pořádku, že zároveň byl advokátem obcí a zároveň lobboval za přijetí zákona ve prospěch těchto obcí.

Jak se podle vás současná vláda staví k problémům Čechů, kterým zdražuje všechno, na co se podívají?

Vláda nepřichází s kroky, které by naší společnosti nějak pomohly. Nevím, zda si uvědomují, že je tu celkem velká skupina lidí, kteří už při cenách před zdražením měli problém se svým měsíčním rozpočtem vyjít. Od zvyšování energií a pohonných hmot se odvíjí zdražení absolutně všeho. Vliv na to má zcela jistě také válka na Ukrajině a sankce, které jsou uvaleny na Rusko. Nejsem zastáncem sankcí, jelikož válku nezastaví, a musíme si uvědomit, že Česká republika je ze sta procent závislá na plynu z Ruska. Podle odborníků nám bude absolutní osamostatnění trvat deset let. V první řadě by na prvním místě měly být zájmy občanů České republiky. Říká se, že ten, kdo chce být bohatý, obchoduje, ten, kdo chce být chudý, válčí. Naše vláda nám svůj směr ukázala.

Jaké kroky by podle vás měla vláda podniknout, aby negativní dopady na veřejnost co nejvíce utlumila?

V první řadě by měla snížit daně na energie, pohonné hmoty a základní potraviny. Skupina odborníků z iniciativy Energie není luxusní zboží opakovaně vyzvala vládu, aby neprodleně:

Regulovala cenu české elektřiny pro všechny kategorie spotřebitelů elektřiny na území České republiky – elektřina pro české spotřebitele se nebude nakupovat na lipské burze ani na její české pobočce.

Odstoupila od systému spekulativního obchodování s emisními povolenkami.

Vrátila do vlastnictví České republiky – odkupem od německé skupiny RWE – šest podzemních zásobníků zemního plynu a těchto šest zásobníků s celkovou uskladňovací kapacitou 2,7 miliardy metrů krychlových plynu zařadila do systému státních hmotných rezerv.

Uzavřela dlouhodobý kontrakt na dodávky zemního plynu, obdobný německému, maďarskému nebo srbskému, to je s cenou zemního plynu do 300 dolarů za tisíc metrů krychlových.

Regulovala cenu zemního plynu pro všechny kategorie spotřebitelů zemního plynu na území České republiky – zemní plyn pro české spotřebitele se nebude nakupovat na lipské burze ani na její české pobočce.

Podpořila opatření na úspory energií u obyvatelstva a průmyslu a začala řádně kontrolovat skutečné emise nebezpečných látek, popílků a podobně.

Podpořila ekologizaci centrálního zásobování teplem a řádně regulovala cenu tepla pro všechny kategorie spotřebitelů na území České republiky.

Pod výzvou jsou podepsáni například člen takzvané Pačesovy energetické komise k aktualizaci Státní energetické koncepce Hynek Beran, nezávislý expert, člen Pačesovy komise k ASEK Vladimír Štěpán či bývalý první místopředseda Energetického regulačního úřadu Ivan Noveský.

Ohrožení jsou samoživitelé s dětmi, senioři a rodiny. Účty za energie i potraviny jim ubírají stále větší část rozpočtu. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) hodlá zvýšit minimální mzdu, rodičovskou i některé sociální dávky a další kroky připravuje. Půjdou správným směrem?

To je pěkné, že ministr Jurečka něco připravuje, ale ti lidé to řeší nyní a musejí nakrmit děti, zaplatit energie, dopravovat se do práce teď, ne, až vláda něco připraví. Vláda neřeší situaci operativně teď. Krátkodobým řešením zdražování je snížení daní na energie a pohonné hmoty a základní potraviny, jako to udělalo Polsko nebo Maďarsko. Systémovým řešením extrémního zdražování je odstoupit od Green Dealu Evropské unie a systému obchodování s emisními povolenkami a přestat vyvážet naši elektřinu na nadnárodní burzy.

Zároveň musí vláda Petra Fialy zajistit energetickou a potravinovou soběstačnost a dostavět jaderné bloky v Dukovanech a Temelíně a v neposlední řadě je nutné zajistit strategické zásoby plynu, kde je Česká republika ze sta procent závislá na dodávkách z Ruska, i přesto vláda troufale podporuje sankce, které mohou vést k energetické krizi. Zajištění energetické a potravinové soběstačnosti, levné elektřiny a dostatku levných energetických zdrojů a levných potravin je jedním ze základních pilířů suverenity, svobody a prosperity naší země.

Máte recept, jak nejlépe pomoci právě těmto ohroženým skupinám?

Vláda se rozhodla navýšit životní a existenční minimum o deset procent, určitě tím částečně pomůže, ale pouze zhruba pěti procentům občanů. Hnutí SPD podporuje zvýšení životního a existenčního minima, ale zvýšení by mělo být o patnáct procent, tak aby se zohlednil i růst inflace za minulý rok, kdy se životní minimum nezvyšovalo.

Samostatnou kapitolou jsou energie. Jak jste zmínila, Česko prodává elektřinu na německé burze a zpátky si ji dražší kupuje. Stále více se mluví o tom, jak se vyhnout ruskému plynu. Ukazuje tedy současná doba, že je třeba se zaměřit na větší soběstačnost státu?

Neustále nám je předkládáno, jak máme méně topit, máme si vzít termoprádlo anebo máme méně jezdit autem, abychom toho Putina přemohli. Je to celkem vtipné, když sama vláda a vedení Poslanecké sněmovny nám nejde příkladem a jezdí si to po Praze autem, ač je v hlavním městě dobré spojení městskou hromadnou dopravou. Když chtějí něco od občanů, tak by měli jít příkladem.

Česká republika je stoprocentně závislá na plynu z Ruska. LNG ze Spojených států amerických je schopen nahradit evropskou spotřebu plynu pouze ze 40 procent spotřeby, kterou Gazprom v současnosti zabezpečuje. Není na to žádná fyzická možnost. Česká republika bude podle odborníků soběstačná nejdříve za deset let. Uvědomme si, že nemáme dostatek obnovitelných zdrojů. Navíc nejsme na Rusku závislí, jen co se týká plynu a ropy, ale také v celé řadě nerostných surovin. Za zmínku určitě stojí antimon, kdy sedmdesát procent světové produkce antimonu připadá na Čínu a Rusko. Jde o klíčový prvek, který je kromě vojenství nezbytný i v dalších oborech. Je součástí akumulátorů, polovodičů, solárních panelů i větrných turbín.

Energeticky závislí nejsme jen my, ale německý průmysl je závislý na plynu z Ruska ze 60 procent, kapacita Nord Stream 2 je 55 miliard kubíků ročně. Čína a Rusko se dohodly na stavbě nového plynovodu Sibiř 2 se stejnou kapacitou, některé zdroje zmiňují i více. Je evidentní, že tak, jako se chce Evropa zbavit závislosti na ruském plynu, se Rusko přesměruje více do Asie, a to nejen energeticky, ale i ekonomicky. Myslet si tedy, že Rusko kvůli sankcím ekonomicky vykrvácí, je naivní. Naopak se obávám, že Evropa pod tíhou sankcí energeticky a ekonomicky zchudne a ten, kdo na tom vydělá, budou Spojené státy americké, jejichž dluh činí 30 bilionů dolarů.

Policie vás vyšetřovala kvůli podezření z přečinu podněcování k nenávisti a hanobení národa, rasy nebo etnika za váš výrok, v němž jste migranty přirovnala k invazivním druhům rostlin a zvířat s tím, že by jim měl být zakázán vstup do Evropské unie. Policie věc nakonec předala úřadu k projednání o možném přestupku. Co na to říkáte?

Celou věc i nadále budu řešit s právním zástupcem. Jen bych připomněla, že podobně se vyjádřili přede mnou další veřejně známí lidé a nikdo z nich nebyl trestán ani jejich výroky nebyly řešeny jako přestupky na úřadě.

Po letech se obnovila diskuse o americké vojenské základně na území Česka. S nápadem přišla ministryně obrany Jana Černochová s tím, že o tom chce jednat na návštěvě v USA. Co si o tom myslíte?

Ministryně obrany Jana Černochová bude po Velikonocích jednat ve Spojených státech se svým protějškem LIoydem Austinem o amerických základnách v České republice, a to bez toho, aby o tom proběhla v obou komorách diskuse a veřejnost se vůbec mohla vyjádřit. Přítomnost vojenské základny Spojených států na území České republiky s sebou může přinášet i rizika, a právě z toho důvodu by o tak důležitém kroku zcela jistě měli rozhodnout občané v referendu. Tato země nepatří politikům, ale občanům této země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…