"Smrt bruselským bastardům!" bouřilo se na demonstraci proti imigrantům a vládě. A tady jsou slova samotného svolavatele

03.10.2015 8:25

ROZHOVOR O změnu a návrat pravomocí z Bruselu do Česka bychom měli usilovat všichni. Za naši státní suverenitu a národní práva bojovali a umírali naši předci. Máme povinnost ctít jejich odkaz. Tak hovoří místopředseda Institutu slovanských strategických studií Žarko Jovanovič. Institut, přestože pořádá demonstrace proti nelegálnímu přistěhovalectví, je prý nadstranická a nestranická organizace.

"Smrt bruselským bastardům!" bouřilo se na demonstraci proti imigrantům a vládě. A tady jsou slova samotného svolavatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti islámu a uprchlíkům na Václavském náměstí

Jak často a převážně v jakých médiích se stává, že jste jako organizátoři demonstrací přehlédnuti?

Jako organizátoři nejsme zpravidla přehlíženi vůbec, obvykle je přehlédnuta demonstrace jako taková nebo je o ni informováno tendenčně. Někdy je záměrně za organizátora či spoluorganizátora označen někdo, koho lze alespoň nějak vtlačit pod pojem "kontroverzní", s pokusem zpochybnit a relativizovat váhu vystoupení řečníků, jejich ohlas. Také se dost dezinformuje o účasti na demonstraci, co do počtu nebo struktury návštevníků.

Nemyslíte si, že vám Tomio Okamura "krade" demonstrace?

Určitě ne. Tomio Okamura byl několikrát řečníkem na našich setkáních, nikdy nebyl svolavatelem ani spoluorganizátorem. Co se týká poslední naší demonstrace toto pondělí, měl podle mého mínění chybnou informací o tom, že je svolavatelem, vzniknout na veřejnosti dojem, že se jednalo či jedná o jakousi lokální partajní sešlost SPD. Skutečnost byla taková, že na akci byli pozváni a sešli se příznivci i řečníci z mnoha stran, spolků, sdružení i běžní občané. Jednalo se tedy o ryze nadstranickou událost a protest. Témat bylo více, nicméně stěžejním byl nesouhlas s nekontrolovanou a nelegální přistěhovaleckou vlnou, kvótami EU a diktátem Bruselu.

Tisková mluvčí strany Svobodných napsala: "Uvedenou akci (u Hradu) pořádá Institut slovanských strategických studií. S touto prorusky zaměřenou organizací a jejími akcemi Svobodní rozhodně nechtějí mít nic společného a od této jejich demonstrace se zásadně distancují." Co si o tom myslíte?

Anketa

Co bude dle vašeho odhadu největší problém pro Českou republiku na konci roku?

hlasovalo: 8710 lidí

Musím ocenit její snahu a správné uvedení svolavatele. Byl jsem v osobním i elektronickém kontaktu se členy i funkcionáři Svobodných. Považoval jsem to za přirozené poté, co několik dní po začátku naší kampaně a ohlášení termínu i místa akce, pro mě nepochopitelně, Svobodní ohlásili svoji akci ve stejný čas s prakticky shodným tématem. Přesto, že jsem podal ne jen prst, ale hned celou ruku, nepodařilo se dosáhnout shody, dokonce ani synchronizace akcí. Až nějaký čas po ukončení jednání jsem slyšel cosi o "proruské" organizaci.

Upřímně nevím, co si pod termínem "proruská" organizace mám představit a od čeho se vlastně Svobodní distancovali. Skutečnost je myslím taková, že Svobodní preferovali menší ryze stranickou akci, která ukáže stranickou disciplínu, proběhne za všeobecného potlesku věrných a ukáže, že v boji proti mašinérii EU jsou Svobodní jedinou existující alternativou. Jste prorusky zaměřenou organizací, proč a v jakém smyslu? Fakticky jsme to už nakousli v předchozí otázce. Jsme organizací, která se snaží podílet na formulovaní a prosazování zájmů Slovanů. Logicky tedy i Slovanů v Ruské federaci, kde jich z pohledu státního celku žije nejvíce.

Na pondělní akci přišel sociolog Hampl, člen Svobodných. Nevyhodí jej za to ze strany?

Účasti Petra Hampla si vážíme, prokázal nadhled i jak naznačujete, osobní statečnost. I já jsem zaslechl cosi o prověrkových komisích a strážcích ideové čistoty strany Svobodných. Byl jsem upřímně šokován, naposledy jsem o něčem podobném slyšel v souvislosti s děním v roce 1968. Jinak jeho osud ve straně pokládám za vnitrostranickou záležitost strany Svobodných, takže tam se i ptejte.

Hlásal tam, že by se lidé různých názorů měli spojit dohromady proti neřízené migraci. S kým vším jste svolni hovořit? S komunisty, s neonacisty?

V otázce rozhovoru bych, já osobně, byl asi velice liberální. Myslíte ale asi spíše spolupráci. Komunisté reprezentují část občanů Česka a je tedy přirozené s nimi spolupracovat na věcech klíčových pro republiku i občany. Neonacistů máme v Česku jako šafránu, osobně asi ani žádného neznám. Institut jako takový je nadstranická a nestranická organizace. Nacismus jako protislovanskou a všeobecně neakceptovatelnou ideologii odmítáme i odsuzujeme.

Kdysi vaše předsedkyně prohlásila, že je Národní demokracie (ND) neofašistickou stranou. Vaše demonstrace navštěvuje mnoho členů této strany. To jste se s nimi již pobratřili?

Nevzpomínám si, že bychom se v Institutu stranou ND v poslední době nějak zabývali. Jak jsem již řekl, jsme nadstranickou a nestranickou organizací. U drtivé většiny účastníků akcí naprosto netuším, jaké strany jsou členem. Někteří svůj osobní postoj dávají vizuálně najevo a mají na to právo. Občas se stane, že nějaká strana či hnutí přijde na akci a snaží se ji více či méně vizuálně ovládnout a využít účastníků jako jakéhosi neplaceného komparsu či křoví. V této souvislosti jsem požádal na poslední akci, jako zástupce svolavatele, sympatizanty ND, kteří nesli prapory s logem této strany, o omezení stranických projevů na osobní úroveň. Mé žádosti vyhověli.

Jak vnímáte situaci v Česku. Je třeba nových voleb anebo změny systému směrem k nějakému autoritativnějšímu?

Nové volby by měly dát především odpověd na otázku, zda jsme již definitivně protektorátem EU s loutkovou vládou nebo suverénním státem s vládou zastupující národní zájmy a zájmy občanů Česka.

Má prognóza. Ve volbách zvítězí ANO. Nic se nezmění. Budete hlásat revoluci?

Nevím, co znamená "hlásat revoluci". Věřím, že pod tím nemáte na mysli uplatňování našich občanských práv. Pokud ano, tak mohu potvrdit, že svých občanských práv hodlám využít, a jak znám kolegy, mohu mluvit i za ně. O změnu a návrat pravomocí z Bruselu do Česka bychom měli usilovat všichni. Za naši státní suverenitu a národní práva bojovali a umírali naši předci. Máme povinnost ctít jejich odkaz.

 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…