„Vezmeme zbraně a budeme se bránit. Pod Ukrajinu už nikdy ne.“ Senátor Doubrava se vrátil z Krymu a detailně popsal, co se tam nyní děje

03.08.2018 14:33 | Zprávy

ROZHOVOR Vidím Ukrajinu v hnědých barvách. Bubny a píšťaly. To říká senátor Jaroslav Doubrava z hnutí Severočeši.cz. ParlamentníListy.cz s ním byly na sankcionovaném Krymu. Právě on může porovnávat, jaký byl poloostrov v dobách Ukrajiny. A nehovoří o tom moc nadšeně.

„Vezmeme zbraně a budeme se bránit. Pod Ukrajinu už nikdy ne.“ Senátor Doubrava se vrátil z Krymu a detailně popsal, co se tam nyní děje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava na Krymu

Na Krymu jste byl již třikrát a vždycky to vzbudilo i nenávistné reakce s tím, že jste český kolaborant. Jak na to reagujete?

Jako na každou jinou blbost. V Senátu jsem při projednávání otázky vyslání našich vojáků do Pobaltí slyšel tehdejšího ministra obrany Martina Stropnického, jak prohlásil, že referendum na Krymu proběhlo pod hlavněmi ruských vojáků. Vstal jsem a všechny vyzval, abychom se jeli podívat přímo na Krym. Jak to tam vypadá, co si lidé myslí o referendu, jaké jsou nálady. Nikdo se k tomu neodhodlal a je to chyba. Krym se oddělil na základě řádného referenda, v němž se skoro sedmadevadesát procent lidí vyslovilo pro připojení k Ruské federaci.

Mí kritici to považují za porušení mezinárodního práva. Na to argumentuju s Kosovem uloupeným Srbsku za cenu deseti tisíců lidí zavražděným americkými bombami bez jakéhokoliv referenda. To byla anexe, nikoliv na Krymu. Pak kritici přestanou mít argumenty. Z pododobných kritik si proto nic nedělám. Jsou pro mě stejně významné jako loňský sníh.

Vaše cesty na Krym provází oficiální protesty z ukrajinského velvyslanectví...

Ty mě baví nejvíc. Když jsme se dozvěděl, že po poslední návštěvě Krymu ukrajinský velvyslanec poslal protestní nótu a žádal o mé potrestání, tak jsem mu odepsal, že se hluboce mýlí, mystifikuje mé spoluobčany a oblbuje české instituce, když říká, že jsem neoprávněně navštívil Ukrajinu. Napsal jsme mu, že jsem navštívil území Ruské federace. Doposud mi neodpověděl.

Za současného vedení ani netoužím Ukrajinu navštívit. Ulicemi, kterými se procházejí fašouni a hlásají své zrůdnosti, chodit nechci.

Objevují se hlasy, že by čeští návštěvníci Krymu měli být také tvrdě potrestáni, také sankcionováni...

To jsou výkřiky hlupáků. Tyhle cesty považuji za součást výkonu mé senátorské funkce, přičemž si je platím ze svého. Na druhou stranu by ale měli být sankcionováni návštěvníci Kosova a třeba i takového Majdanu v Kyjevě. Vždyť tam došlo k regulérnímu neústavnímu státnímu převratu. Kupodivu Karla Schwarzenberga za cestu do Kyjeva nikdo nekritizoval.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…