50 miliard eur na západ. Babiš trhá Pekarovou i Lipavského. Za zahraničí

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
26.01.2022 4:38 | Rozhovor

ROZHOVOR Expremiér Andrej Babiš se pro ParlamentníListy.cz opřel do vládních předáků. Nelíbí se mu činnost šéfky sněmovny Pekarové Adamové a ministra zahraničí Lipavského. Podle něho vůbec nepochopili důležitost V4. Babiš připomíná, že v těchto zemích má Česko významné partnery a západní státy si z V4 ročně berou 50 miliard eur na dividendách. Česká zahraniční politika by se dle jeho slov měla orientovat na ekonomickou diplomacii a ne poučovat jiné nebo napomáhat ke změnám režimů. „Hleďme na české zájmy a nemějme ambice zachraňovat světový mír. Nejsme světová velmoc,” konstatuje Babiš.

50 miliard eur na západ. Babiš trhá Pekarovou i Lipavského. Za zahraničí
Foto: FCB
Popisek: Andrej Babiš

Máte za sebou první zasedání stínové vlády, jejíž vznik se avizoval už dříve. Jak konkrétně si opoziční práci představujete?

Vytvořili jsme stínovou vládu, která bude klasicky každý týden zasedat, bude mít svůj program, pravidelné tiskovky a bude reagovat na jednání skutečné vlády. To tady předtím nebylo. Bude to samozřejmě časově náročné, protože chceme zasedat každý týden. Když se dívám do historie stínových vlád v Česku, tak jsme první, kdo s tímto konceptem přichází. V minulosti tu sice byly stínové vlády, ale takhle nefungovaly. Představily stínové ministry, kteří se nějak občas vyjadřovali, ale to bylo všechno. 

Budeme standardně zasedat, budeme mít zápisy, po zasedání budeme komunikovat atd. Naší stínové vládě budou k ruce naši poslanci a externí poradci. Bude to náročné, protože nemáme k ruce úřednický aparát jako vláda.

Chceme být konstruktivní a aktivní opozicí. Situace je teď podstatně jiná, než když jsme byli ve vládě. To bylo ve Sněmovně sedm opozičních stran. Opozice byla rozdrobená, ale do voleb se de facto vytvořil jeden blok a shodou okolností a náhod jim strategie porazit Babiše vyšla. Teď jsme opozice jen my a SPD, bude to jiné.

Vláda Petra Fialy už funguje více než měsíc. Na hodnocení je zatím brzo, ale jak na vás zatím působí?

Jsem v šoku, co všechno dokázali za tak krátkou dobu pokazit a jak se chlubí naším peřím. Viděl jsem reportáž o Baťově kanále, to je věc, kterou jsme výrazně podpořili a naplánovali miliardu investic, stejně jako při přípravě Muzea totality ve věznici v Uherském Hradišti. Plánují dálnice, ze kterých je už 107 kilometrů rozestavěných. Pokud se podíváme, co oni udělali za ten čas, co jsou ve vládě, tak lidem hlavně berou peníze. Zmrazili platy a berou lidem slevy, které si zaslouží. Chtějí řešit problémy s drahou elektřinou a plynem tak, že lidé budou dostávat doplatky na bydlení s tím, že o ně musejí jít žádat s čepicí v ruce na úřady práce, jejichž úředníkům zmrazila vláda jejich nijak závratné platy. Ostatním profesím Fiala a Stanjura sebrali půlku z toho, co jsme jim plánovali přidat, což reálně kvůli vysoké inflaci znamená snížení životní úrovně pro vojáky, policisty nebo učitele. Lékařům jejich šestiprocentní zvýšení platů vzít nemohli, protože to zařídila ještě naše vláda přes úhradovou vyhlášku.

Když jsem viděl tripartitu, tak mě pobavilo, jak její zástupci byli servilní vůči nové vládě. Dokonce ji jeden člen chválil za valorizaci důchodů v létě. Přitom to není žádná zásluha Fialovy vlády, jde o navýšení o inflaci, které plyne ze zákona. Podle zákona důchody navýšit musejí! Takže to, co důchodci dostanou v roce 2022, je naše zásluha. Tato vláda by důchody zmrazila, kdyby mohla.

Do toho další negativní věci. Vzali lidem peníze, obnovili 21% DPH na respirátory, ale zároveň jejich nošení vyžadují, zuří tu omikron a lidé je tak budou mít dražší. Vláda také vyžaduje víc peněz na předsednictví v Radě EU, přitom je v rozpočtu 1,4 miliardy, to je obrovská částka. Proč chtějí víc peněz? Není to potřeba. Na druhé straně tam, kde by mohli získat víc peněz, 33 miliard z EET, toho se vzdávají a vůbec neřeší příjmovou otázku. Takže se vracíme do časů „chcete to na fakturu, nebo bez faktury?“.

Všichni zaměstnanci daně platit musejí, protože se jim to strhává měsíčně, a bez EET se vracíme do časů roku 2013, než jsem nastoupil na Ministerstvo financí. Za další, stopli rekonstrukce kulturních památek, vzali učitelům peníze, zrušili filmové pobídky, navýšili jízdné pro důchodce a studenty, plánují zdražit dálniční známky a televizní poplatky. Vyhlašují, jak chtějí šetřit v rozpočtu, ale šetří na lidech, a zároveň mají zbytečně skoro nejvíc ministrů v historii. Nabírají kvůli nim na Úřad vlády 90 nových úředníků a rozdávají trafiky v podobě nadstandardního množství politických náměstků. Tak by se dalo pokračovat dlouho. 

A pokud jde o covid? Strany dnešní vládní koalice vás po celou dobu pandemie kritizovaly, že nekonáte nebo že konáte špatně. 

Pan Rakušan nás před rokem kritizoval, že nakupujeme testy od čínského dodavatele, a slibovali, že budou kupovat německou kvalitu. Přitom testy, které chtěli, na německém seznamu nejsou a nakonec nakoupili stejné čínské testy jako my. Ohledně covidu do této chvíle nevymysleli nic nového a pracují se stejným týmem, který jsme měli k dispozici my. My jsme jim nakoupili antigenní testy až do konce února podle původního plánu testování. Teď přišli s tím, že chtějí testovat víc, ale neprodloužili nouzový stav, aby testy mohli rychle nakoupit, takže to řeší v rámci dynamického nákupu. Naštěstí jsme jim na to vyčlenili peníze, takže můžou. Do toho pan Fiala říkal, že se ve školách testuje málo, protože nejsou testy. Na učitele přenesli administrativu z hygien, karantény v těchto dnech zcela paralyzují školy. Mají v tom zmatek. Nás kritizovali, že dáváme podnikatelům v rámci kompenzací málo peněz, chtěli kvůli tomu naší vládě vyslovit nedůvěru, přitom oni nedávají podnikatelům peníze žádné a nepokračují v programech, které jsme připravili. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…