Albert či Billa? Vyřešeno hned. A sajrajt z Ukrajiny... Vidlák jasně

10.05.2023 4:39 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN Lahev vína, kterou koupíte na Moravě za stovku, koupíte v cizině za patnáct stovek. To skončí zavedením spotřební daně, varuje moravský zemědělec a bloger Daniel Sterzik, zvaný Vidlák. A problém privátních značek řetězců typu Billa či Albert? Vyřešeno hned: Zemědělec si bude smět otevřít prodejnu a vrátíme se k normám z roku 1990. A jaký „sajrajt“ z Ukrajiny k nám projel a prodal se? I nad tím se zamýšlí.

Albert či Billa? Vyřešeno hned. A sajrajt z Ukrajiny... Vidlák jasně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muž v obchodě, ilustrační foto

Vinaři tvrdí, že uvalení spotřební daně na tzv. tichá vína je hotová věc. Píše o tom i tisk. Pokud by k tomu vláda přistoupila, co by to znamenalo?

Znamená to konec českého malovinařství... a konec půlky turistického ruchu na jižní Moravě. Už jsem tu vícekrát psal, že české vinařství je unikátní především tím, že se zde víno pěstuje v hraničních oblastech. Stačí trochu víc na sever nebo výš nad mořem a už to nejde. Proto mají naše vína unikátní chuť a jejich koštování je dobrodružství, kterému se dá zasvětit život. Není nic krásnějšího než chodit po sklepních uličkách a hledat víno přesně pro můj jazyk. Nejlepší víno dělají maličcí vinaři, kteří se tím ani neživí a prodávají v rámci vinařských spolků.

Navíc spotřební daň má u nás na starosti celní správa a ta je horší než gestapo. Pokud někdo neví, jak se vyměřuje a kontroluje spotřební daň, ať si zajde do první pěstitelské pálenice a zeptá se. Po hodině soustředěného nadávání se pak majitel pomalu dostane k věci. Dozvíte se, že existuje celní sklad, že se daň platí předem a člověk se od předpokladů nesmí odchýlit. Pokud příroda urodila jinak, tím hůř pro přírodu. Na všechno jsou pokuty, všechno se kontroluje i plombuje... tohle bude prostě konec. Každý normální vinař, u kterého si teď za stovku koupíte lahev, za kterou byste v cizině dali patnáct stovek, se na to vykašle, protože tohle ustojí (ano, jako obvykle) jen ti velcí.

Já vím, že vláda se pokouší o tzv. deagrofertizaci..., ale proč to proboha dělají tak, že s Agrofertem ničí i všechno ostatní? Anebo je to záměr, jak dostat poslední zbytky českého vlastnictví do cizích rukou.



Nekula se včera vyjádřil, že daň na tichá vína nechce... To bude nejspíš tím, že mu v Lednici vinaři udělali billboard s nápisem, ať raději na Moravu nejezdí. Víte, loni byl Nekula u nás v Miroslavi při slavnosti a já stál dva metry od něj v brnění a s kopím... Do smrti si budu vyčítat, že jsem jen stál...  



Agrární komora se zlobí, že supermarkety vyžadují po výrobcích, aby dodávali velkou část produkce v režimu tzv. privátních značek. Čili výrobků se značkami vlastněnými supermarkety, které jsou levnější, než kmenové výrobky českých potravinářů. A výrobce může být z fleku nahrazen třeba z ciziny. Nejde ale o právo obchodníka, ať už je to Albert nebo Billa, vyjednávat?

Až se změní vláda, víte, jak zachrání české potravinářství? Prostě jen odstraní hromady byrokratické buzerace, aby si každý zemědělec mohl snadno otevřít prodejnu. A bude hotovo. Všechny ty privátní značky v hytlermarketech budou rázem nekonkurenceschopné. Možná i s těmi obchodními řetězci. Takhle se to přece dělá, ne? Vylobbujete si tak náročné předpisy, které dokáže splnit jen provoz o velikosti automobilky, který realizuje úspory z velikosti. Už jsem tu několikrát psal, že volný trh není zrovna moc volný, když má předpis na prodej zelí stovky stránek...

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17872 lidí
Agrární komora má samozřejmě pravdu. Ale takhle to v dnešním globalizovaném světě je. Jak se chcete dohadovat s obchodním řetězcem, který je schopen díky své velikosti dopravovat zboží přes celou Evropu a vyžadovat po místních dodavatelích rajčat stejnou cenu, jakou mají rajčata ze Španělska, kde se jim nemusí topit a svítit? Anebo brokolici z Polska, která je tam osvobozena od DPH a sociální pojištění pracovníkům v zemědělství platí stát...

Dokud bude vláda a zákon na straně hytlermarketů, tak se nic nezmění. Ale pokud jednou přijde vláda, která na jejich straně nebude, náprava se dá udělat ze dne na den. Stačí prostě vzít devět desetin veterinárních a hygienických předpisů a hodit je do paměťové díry. Vrátíme se do roku 1990, kdy se jídlem také nikdo neotrávil a kdy se kontrolovaly provozy a ne papíry.

Opět zazněl argument: Čeští potravináři jsou nekonkurenceschopní, energeticky nároční a technologicky zaostalí. A jsou příliš velcí. Ti „agrobaroni“. Je tomu tak, ve srovnání se západní Evropou?

Čeští potravináři jsou schopni produkovat za stejné ceny jako v Německu či Rakousku. A při stejné DPH by byli bez problémů konkurenceschopní. Výrobní stroje už mají dávno ze Západu, pokud budou mít stejné ceny energií a stejné dotace, jsou schopni produkovat totéž, co v Německu.

Problém je v tom, že v Německu stále existují takzvané netarifní překážky. Pokud kupříkladu masokombinát Schneider bude chtít do Německa vyvézt české klobásy, tak mu kamion odstaví, odeberou vzorky a řeknou mu, že musí počkat na výsledky, které budou za týden... a je vymalováno. Najednou je české zboží dražší.

Tohle také pořád řeší Andrej Babiš, když mluví o EU. Prostě tam nemáme rovné podmínky. Akorát si nejsem jistý, jestli tam náš Veľký Bocian pochodí. Oni vědí, proč nám dělají překážky. Oni si svůj potravinářský průmysl levnou konkurencí zničit nenechají.



Prý by bylo nejlepší škrtnout dotace velkým producentům. Co by se stalo, kdyby Agrofert, pro který pracujete, nedostával i tzv. dotace na hektar?

Vůbec nic... Agrofert je podnik, který je schopen obstát ve světové (nikoliv jen české) konkurenci. Realizuje úspory z velikosti, může si dovolit armádu ekonomů, pracuje podle těch nejmodernějších metod. Navíc... Agrofertu je jedno, kdo jezdí tím traktorem po poli. Jestli je to vlastní zaměstnanec nebo nějaký malý zemědělec. Agrofert jednomu i druhému potřebuje prodat hnojiva, osiva, naftu, agrochemii nebo nový traktor. Pokud dneska Agrofert půdu zceluje do větších celků, protože je to výhodné, klidně bude za rok půdu prodávat malým zemědělcům, protože to bude výhodné. Každý hektar potřebuje svých třicet tisíc korun nákladů, které tak jako tak zkasíruje Agrofert, protože dodává hnojiva a naftu nejlevněji.

Ještě k té ukrajinské pšenici: Zemědělci tvrdí, že jí bylo dovezeno řádově víc, než uvádí ministerstvo. Lidově řečeno: Co je to za binec?

Abych řekl pravdu, já si to úplně nemyslím. Tedy, pokud mohu soudit podle toho, co vidím. Obilná sila se vyprazdňují, většina obchodníků bude schopna ve žních vykupovat české obilí a bude mít dostatečnou kapacitu. Určitě sem přišlo víc ukrajinské pšenice, než se tvrdí, ale řádový rozdíl v tom nebude. Ale pořád si myslím, že z toho ještě bude příšerný průšvih.

Veterinární inspekce nařídila stáhnout z prodeje 3 a půl tuny kuřecího masa z Ukrajiny. Jak si zákazník má vysvětlit stažení tak velkého množství? Je to běžné?

Já bych si maso z Ukrajiny nekoupil... Ani ne tak proto, že je z Ukrajiny, ale jednoduše proto, že se při jeho výrobě musely zamhouřit obě oči, aby se vyplatilo ho sem přivézt na takovou vzdálenost a prodávat ve výhodné akci. Masný výrobek ve vaničce není zmražená kostka masa metr krát metr krát metr. To se levně přivézt dá, ale vaničky... Tři a půl tuny není moc, ale když se toto množství stáhlo z prodeje, jsem si celkem jistý, že desetinásobek stejného sajrajtu sem projel a bez povšimnutí se prodal.

Pokud ale mohu soudit z toho, co vidím v supermarketech v okolí, ohledně ukrajinských výrobků projevuje český konzument zdravou skepsi.



Ladislav Vrabel přilákal na Václavák hrstku lidí a některé prazvláštní řečníky. Stejně lidí bylo pomalu na „empoře balkonu Národního muzea s ukrajinskými vlajkami. Co to znamená pro opozici vůči vládě?

Že ji nepovede Láďa Vrabel... nic víc, nic míň. Já ho varoval, že je riziko ukázat celému národu, jak malou podporu vlastně má.

Ale pro opozici se nic nemění. Aktivní veřejnost už dala najevo, kdo se jí jeví jako vhodný lídr. Jindra Rajchl dvakrát „vyprodal“ Václavák a postaral se, aby jeho jméno v této zemi znal už skoro každý.

Václavák je každopádně volný... Poté, co Rajchl ukázal, že není jen okrajovým hlasem v naší zemi, začal vyjednávat a uzavírat spojenectví... ještě s tím není hotov, takže kdokoliv, kdo má pocit, že by to dělal lépe než lidé kolem Rajchla, má možnost nám to pod koněm předvést. To ostatně říkám každému, kdo se diví, proč jsem už dávno neudělal to či ono. Vždycky mu na to řeknu, ať mi to přijde ukázat. Aneb... tříbení názorů i schopností v praxi.



Opět jsme oslavili výročí konce války. Bylo to v režimu „jako vždy v posledních letech, nebo jsme se dočkali nějakých inovací?

V posledních letech mám pocit, že slavíme konec úplně jiné války, která dopadla dost odlišně od toho, co bylo v mých učebnicích dějepisu. Letos to jen nabralo na síle. Mně se vždycky nejvíc líbí, jak někteří hujeři hřímají, že nás Sovětský svaz nepřijel osvobodit, ale okupovat. Přitom jsme byli jediná země za železnou oponou, kterou sovětská vojska po válce pěkně spořádaně opustila a nezůstal tu ani jeden „okupant“.

Já osobně ovšem vidím především to, že se opět vrátily příčiny k takové válce. Pustil jsem si od Voskovce a Wericha jejich Polku speciálně aktuální a úplně se mi zježila záda, jak přesně tenkrát popsali i dnešní dobu. Je tam všechno. Jak to dneska vypadá se vzděláním, jak to vypadá s daněmi, ba dokonce je tam i o vládním deštníku proti drahotě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zničit Agrofert ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 10.05.2023 9:33:59
Zničit to málo co je ještě české ,platí to daně v ČR a zaměstnává to 30 000 lidí tak že tak 100 000 závislých na příjmech .Fialový hnus chce zdražit vodu která nám už nepatří a zisky jdou na západ !

|  10 |  0

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…