Alena Gajdůšková otevřeně: Babiš získal hlasy ve volbách s programem ČSSD. Teď by rád víc doprava

12.03.2015 18:52

38. SJEZD ČSSD I díky "puči" v Lánech si prý sociální demokraté konečně uvědomili, že nesvornost a působení pátých kolon není cesta k úspěchu, řekla ParlamentnímListům.cz senátorka Alena Gajdůšková těsně před 38. sjezdem ČSSD. Podle ní šlo o jakousi katarzi, kterou však ČSSD hodně dospěla.

Alena Gajdůšková otevřeně: Babiš získal hlasy ve volbách s programem ČSSD. Teď by rád víc doprava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková

Paní senátorko, co vás napadá, když se zamýšlíte nad úspěchy a neúspěchy ČSSD v období od posledního sjezdu? 

Ty poslední dva roky byly pro ČSSD jednoznačně úspěšné, i když nebyly jednoduché. 

V čem tedy podle vás strana uspěla? Kteří na minulém sjezdu zvolení funkcionáři se například osvědčili? Jsou nějací, co spíš selhali?

Vyhráli jsme volby, sestavili vládu, která má velkou podporu lidí. Postupně  vytváříme fungující stát tak, jak jsme ve volbách slíbili. Napravujeme to, co nejvíce dusilo život lidí od poplatků ve zdravotnictví až po nízké důchody a připravujeme systémové kroky jako je např. zajištění energetické a potravinové  bezpečnosti. To se počítá. Jistě, někteří z funkcionářů udělali chybu. Ale selhání by bylo, kdyby z té chyby nedokázali vyvodit důsledky.  Michal Hašek i Zdeněk Škromach ze stranických funkcí odstoupili. Můj případ  je trochu jiný – lidé na Zlínsku si zvolili do Senátu někoho jiného. Ale i já z toho vyvozuji svou odpovědnost a dál na pozici ve vedení strany nekandiduji.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

I když do vedení strany nekandidujete, asi se zamýšlíte nad tím, jak hodnotit postavení ČSSD v současné vládě.  Je současná vládní agenda skutečně levicová? 

Sociální demokracie je hlavní vládní stranou a náš premiér je ten, kdo určuje strategii a vládu vede. Z jednání koaličních rad vím, že to dělá důsledně, i když partnerům pozorně naslouchá. Ve vládní agendě není nic, s čím by sociální demokracie nemohla souhlasit. Samozřejmě, že bychom rádi prosadili i další opatření ve prospěch lidí jako je podpora prvního zaměstnání nebo vyšší minimální mzda. Pan Babiš hlasy v posledních volbách získal v podstatě se sociálně demokratickým programem a jeho tehdejší pozice je zakotvena v koaliční smlouvě. Že by nyní rád více doprava, to je jiná záležitost. Premiér a sociálně demokratičtí ministři se k ničemu takovému určitě nenechají dotlačit. Jsem však ráda, že náš vládní tým je dobrým týmem.

Prezident Miloš Zeman v posledních měsících vyvolával řadu kontroverzí mezi občany i mezi politiky. Jak ho hodnotíte v roli prezidenta republiky, zvlášť - když je bývalým předsedou ČSSD? 

Nemusím s prezidentem souhlasit, a je dost záležitostí, které vidím jinak a představovala jsem si, že prezident všech by je měl dělat jinak. Respektuji ale ústavní pozici a když dovolíte, tuto otázku nebudu rozvádět.

Pro někoho překvapující je ten fakt, že prezident Zeman nebyl na sjezd ČSSD vůbec pozván. Nemůže to být posuzováno jako chyba?

Je to politické rozhodnutí, které má nějaké důvody a nějaké souvislosti. Nelze tedy hodnotit,  zda to je či není chyba.

Dobře, vraťme se ale ještě k jedné nepříliš pozitivní události spojené s ČSSD. Do období takzvaného lánského puče... Jak na tuto událost zpětně nahlížíte?

Nebylo to pěkné a bylo to politicky hloupé. Moje maminka ale vždycky říká, že vše zlé je pro něco dobré. To se tehdy stoprocentně ukázalo v období toho puče v Lánech. Ukázalo se, kdo je kdo. Sociální demokracie si konečně uvědomila, že nesvornost a působení pátých kolon není cesta k úspěchu. Postavila se za legitimního předsedu a odmítla intrikaření. Důležitý byl v té věci postoj veřejnosti. To je podstatné poznání pro ČSSD. Byla to katarze, ale sociální demokracie tím hodně dospěla. Věřím, že se to projeví i na sjezdu.

V posledním roce se široce debatuje o zahraniční politice, zejména v souvislosti s ukrajinskou krizí. Terčem kritiky bývá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za svou – dle některých členů ČSSD – příliš prozápadní pozici. Někteří představitelé ČSSD si přejí vyváženější pozici vůči Rusku. Jak vy hodnotíte všechny tyto i jiné aspekty politiky, kterou prosazovala, nebo by dle vás měla prosazovat ČSSD v rámci krize na Ukrajině? Jak hodnotíte Bohuslava Sobotku i Zaorálka?

Pozice našeho ministra zahraničí i premiéra ve věci zahraniční politiky je především velmi odpovědná. Zdemolovat stavbu lze v jednom okamžiku. Vystavit dům trvá mnohem déle. Ještě déle trvá získat důvěru partnerů, vytvořit si respektovanou pozici. A v této věci se navíc nejedná o nic menšího, než o bezpečnost v Evropě, bezpečnost a mír i v naší zemi. To nedokážeme zajistit jinak, než jako členská země EU a ve struktuře NATO, než jako respektovaný člen těchto uskupení. O to se v zahraniční politice snažíme. Nekompromisní požadavek mírového a diplomatického řešení, jak zní od Sobotky i Zaorálka, je podle mého názoru velmi statečná a důležitá pozice pro ČR nyní i v budoucnu. Oceňuji tento postoj.

Na blížícím se víkendovém sjezdu ale asi bude třeba nějakým způsobem zhodnotit například i práci hejtmanů, primátorů a dalších krajských a komunálních představitelů ČSSD. Zazní podle vás chvála nebo také kritika?

Hejtmani za sociální demokracii pracují ve prospěch svých regionů a jejich občanů a většinově pracují dobře. Stačí se po těch krajích projet. Je to vidět a je to od lidí i slyšet. Na komunální úrovni máme teprve po volbách. Pokud vím, až na výjimky většinově naši komunální politici své pozice uhájili. Nyní se ustavuje nový klub starostů a primátorů, který má pomoci především těm, kteří ve funkcích začínají. Věřím, že i ti si povedou dobře.

Kteří kandidáti mají jistý váš osobní hlas při boji o funkce místopředsedů a 1. místopředsedy? A které kandidáty podpoří vaše okresní organizace? Podpora Bohuslavu Sobotkovi, coby jedinému kandidátovi na předsedu,  je z řad delegátů vašeho okresu bezvýhradná?

Začnu od konce. Podpora Bohuslavu Sobotkovi je jasná. On si ji také hodně zaslouží. Naše organizace nominovala a potvrdila také podporu týmu, který si předseda přeje. To je i moje pozice.

Dokáže při současném kurzu udržet podle vás sociální demokracie svou pozici dominantní politické síly v České republice? Které hrozby jí tuto pozici mohou sebrat? 

To je složitější. Chceme-li být i nadále úspěšní, musíme si uvědomit, že dlouhodobá životaschopnost sociální demokracie byla vždycky dána modernitou a progresivností této strany, postavenou na hájení hodnot svobody, solidarity a spravedlnosti. To není fráze. K této naší historii však nyní musíme přidat něco z moderních metod přípravy politických rozhodnutí postavených na znalostech a faktech, využít všechny moderní komunikační technologie ke komunikaci s občany i dovnitř strany, poskytovat našim funkcionářům a reprezentantům od komunálu až po parlament větší podporu v oblasti vzdělávání a jejich osobního rozvoje. Je nutné být skutečně moderní. To mimochodem znamená nejen větší zapojení žen, ale i větší demokratizaci strany. Kurz máme dobrý. Je potřeba přidat páry. To je také cesta, jak překonat hrozby nejen pro sociální demokracii, ale pro celý demokratický systém, kterým jsou nejrůznější populisté a berlusconizace české politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…