Alou domů! Maďarský pas jako stopka. „Uprchlíci“ nenalezli slitování

18.05.2022 20:10 | Rozhovor

Ti, kdo mají maďarský pas, hned domů. To nejsou uprchlíci, ale sociální turisté... Na hlavním nádraží ale přibývají další. Rozdílný přístup k Ukrajincům podle barvy pleti je zřejmý a příčiny hluboce zakořeněné, zaznělo v anketě ParlamentníchListů.cz na téma Prahy přeplněné uprchlíky. Politici napříč politickými stranami se ve většině shodovali, že o ty, kteří mají maďarský pas, se Česká republika starat nemá.

Alou domů! Maďarský pas jako stopka. „Uprchlíci“ nenalezli slitování
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Začalo fungovat čtrnáctého března

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Praha, co se týče ukrajinských uprchlíků, praská ve švech. Podle Zdeňka Hřiba je jich v ní čtyřikrát více v přepočtu na tisíc obyvatel než v jiných krajích. Zároveň má problémy se specifickým typem běženců soustřeďujících se na pražském hlavním nádraží. ParlamentníListy.cz se proto v anketě zeptaly, zda se mají uprchlíci přerozdělovat podle krajů, jak navrhuje pražský primátor, a jestli se mají ti, kteří mají maďarský pas, poslat domů.

Praha se potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval v tomto týdnu k vytvoření celostátního mechanismu přerozdělování válečných uprchlíků mezi kraji. Podle něj hrozí uzavření pražského uprchlického centra. Na pražském nádraží zůstávají stovky lidí, situaci tady vyřešit nepomohlo ani stanové městečko vzniklé v pražské Troji. Ubytování zde mohou získat lidé, kteří čekají na ověření totožnosti, a měli by tu pobývat do té doby, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany. Na nádraží tak mimo jiné zůstávají lidé, kteří na víza nemají nárok, protože mají maďarské občanství. K uprchlíkům s maďarským občanstvím se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i senátor za Jablonecko a člen senátorského klubu ODS Jaroslav Zeman. „Určitě je poslat domů. Když Maďaři rozdávali v minulosti občanství lidem v jiných státech, museli s tím počítat,“ konstatoval.

„Přerozdělování do méně vytížených krajů ano, aby se zátěž v jednotlivých regionech vyrovnala. Ti, kteří mají maďarský pas, nemají nárok na pomoc poskytovanou uprchlíkům z Ukrajiny a měli by být navráceni zpět,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Petr Kulhánek (KOA), hejtman Karlovarského kraje, v letech 2010 až 2018 primátor Karlových Varů.

„Pokud půjde o násilné přerozdělování, nebude mít efekt. Plzeňský kraj má téměř největší počet Ukrajinců na počet obyvatel, protože zde mají hodně rodinných vazeb. Pokud bychom je násilně stěhovali pryč, stejně se vrátí zpátky. Pokud se jedná o občany Maďarska, neměla by jim být poskytnuta žádná sociální pomoc, a pokud budou porušovat zákony, měli by být vyhoštěni zpět do své země, to jest do Maďarska,“ objasnil Rudolf Špoták (Piráti), hejtman Plzeňského kraje.  

„Nemám problém s určitou mírou solidárnosti, pokud mají ještě některé regiony absorpční kapacitu. Pomoc máme poskytovat Ukrajincům prchajícím před válkou nebo jejími důsledky. Jaký mají nebo mohou mít pas, musí říci policie, UKS, případně vláda,“ uvedl Vítězslav Schrek (ODS), hejtman Kraje Vysočina.

„1. Nikoliv, pokud jednotlivé kraje nenabídnou své kapacity (pokud nějaké volné vůbec mají) dobrovolně. 2. Ano, domů, respektive do Maďarska, jednoznačně ano,“ prozradil senátor Michael Canov (SLK), místopředseda ústavně-právního výboru Senátu ČR, starosta Chrastavy. „Dvakrát ano,“ odpověděl senátor Patrik Kunčar (KDU-ČSL), místopředseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, v letech 2010 až 2018 starosta Uherského Brodu.

„Proč by se to dělalo, když mají u nás volný pohyb. Přerozdělíte a zítra jsou opět v hlavním městě. Někteří se jen zaregistrují, využijí pobídek včetně dávek a odjedou zpět. Benevolentní přístup zemí EU ruku v ruce se štědrým sociálním systémem tak umožnil vstup na svá území nikým nezkontrolovatelným osobám, a to nikoliv jen s pasem maďarským,“ konstatoval Pavol Lukša, předseda strany Dobrá volba 2016, starosta Čeladné, bývalý poslanec a místopředseda TOP 09. 

„Solidarita mezi kraji musí být, Praha (primátor) však nesmí vyhrožovat. Ukrajinci za válku nemohou a navíc jde o ženy, děti a staré lidi. Ti, kdo mají maďarský pas, podle pravidel EU nemají nárok na podporu a měli by se poslat do Maďarska,“ upozornil Přemysl Sobotka (ODS), v letech 2004 až 2010 předseda Senátu ČR, poté do roku 2016 jeho místopředseda.

„Všichni vidí, že kapacity Prahy už jsou zcela vyčerpané. Stanové městečko v pražské Troji situaci nevyřešilo a na hlavním nádraží jsou stále stovky uprchlíků. Praze vládnou Piráti, kteří jsou součástí pětikoalice. Očekával bych tedy, že vláda bude tento problém řešit a rychle přijde se systémovým a spravedlivým řešením. Místo toho jsme svědky mediálního ping-pongu a výhrůžek. Tato nulová vládní akceschopnost opět jen dokazuje, že pětikoalice nedokáže v žádné oblasti zařadit vyšší rychlostní stupeň,“ uvedl Ondřej Knotek, europoslanec za ANO.

„Ti, kdo mají maďarský pas, hned domů. To nejsou uprchlíci, ale sociální turisté. A do krajů stejně nepůjdou. Nemá cenu to přerozdělování,“ myslel si Jan Birke, starosta Náchoda, v letech 2013 až 2021 poslanec, bývalý místopředseda ČSSD.

„Je to na vzájemné dohodě mezi kraji v rámci Asociace krajů. Nic nemůže být direktivně, ale na základě dohody. V otázce maďarských pasů hasíme požár, který by vůbec nevznikl, pokud by fungoval princip hraničních kontrol. Nyní to bude problém, ale měli by se vrátit tam, odkud přišli a jaké mají pasy,“ domníval se Radovan Vích, poslanec SPD, předseda sněmovního kontrolního výboru.   

„Ministr Rakušan a tato vláda nýmandů situaci viditelně nezvládla a pod tlakem České televize zapomněla na všechna poučení z migračních let 2015. Člověk by si řekl, poučili se, Frontex může konečně udělat to, proč byl za miliardy eur zřízen, a spolu s humanitární pomocí zabezpečit evidenci a bezpečnost. Všichni příchozí do schengenského prostoru z Ukrajiny mají mít jasnou biometrickou identifikaci! Na základě které mají možnost čerpat solidární pomoc, a jednoduše se tak zabrání i zneužívání. Když už museli utečenci vystát hodinové fronty na hranicích a mnozí se stali i obětí úplatků, těch dvacet minut identifikace na hranicích by už nic nezpomalilo. Naopak by nám to umožnilo opravdu cíleně pomoci a vyhnout se všem těm skandálům a xenofobii. Nyní přesouvat zodpovědnost na kraje a obce mi připadá od vrcholného představitele Starostů jako nehorázné a pokrytecké! Doufám, že to lidé vidí a tlak na demisi vlády bude brzo tak velký, že smete tuto partičku pěti tam, kam patří,“ napsal Leo Luzar, v letech 2014 až 2021 poslanec, bývalý (do 14. května) místopředseda KSČM.

„Otázka spíš zní, před čím utíká uprchlík s maďarským pasem? Pokud mluvíme o uprchlících z Ukrajiny před válkou, tak kraje Praze pomoci měly, i když mnohdy sama Praha na kraje desítky let zapomíná a žije svým životem,“ konstatoval Bronislav Schwarz, předseda hnutí Severočeši.cz, v letech 2013 až 2017 poslanec zvolený na kandidátce hnutí ANO.  

„Přerozdělovat určitě ano, nemůžeme v rámci pomoci řešit preferenci uprchlíka, do jaké destinace v rámci naší republiky by chtěl. Buď chce pomoci, nebo ne. Jde přece o dočasné zařazení ukrajinských občanů do běžného života u nás a taky bezpečnost. A tady se nabízí postupovat mimo jiné podle možností pracovního trhu a absorpce míst ve školách plošně na území celé republiky a ideálně tam, kde dokážeme využít i pracovní sílu. Pokud tady máme Ukrajince s maďarským pasem, tak v Česku nemá jako uprchlík co dělat. Všechny země Visegrádu pomáhají při uprchlické krizi. Pokud má někdo maďarský pas, prostě nemůže putovat Evropou a sbírat podporu. Proto souhlasím s tím, že se takoví běženci mají posílat zpět do Maďarska, a pokud nechtějí, je další rozhodnutí na nich, ale u nás prostě nezůstanou. Primárně máme pomáhat lidem ohroženým válkou, a to dočasně, jakékoliv náznaky zastřené ekonomické migrace musíme zásadně odmítnout i s ohledem na počty lidí skutečně válkou ohrožených,“ sdělil poslanec hnutí ANO Marek Novák, člen hospodářského výboru Sněmovny. 

„Praha si poradí. Je to nejbohatší region. Ostatně primátor Hřib mával ukrajinskou fanglí a zval migranty do Prahy. On to zvládne. Má naši plnou důvěru v péči o migranty z válečných zón. Pokud jde o občany Maďarska, nerozumím otázce. Jsou to občané EU, a mají proto volný pohyb v celé EU,“ vysvětlil Zdeněk Škromach, bývalý první místopředseda vlády i Senátu ČR, ministr práce a sociálních věcí i bývalý místopředseda ČSSD. 

„Racionálně přerozdělovat asi ano. Logicky ovšem jen v rámci odpovědného řešení celé otázky. Jinak nám totiž hrozí, jak právem upozornili Václav Klaus a Jiří Weigl, značné problémy. Tak jako v případě každého „velkého stěhování národů“ i následkem odlišných kulturních zvyklostí většiny příchozích. Kolik z nich vezme zavděk nabídkou, že se smějí stát hříčkou mzdového dumpingu? Jak moc to ocení naši lidé, vydíraní harpagonskými platy už teď? Co si pomyslí naše samoživitelky či senioři, upozaďovaní teď v pořadnících na obecní byt? Mají se jich za situace, kdy je bydlení dostupné lidem s běžným příjmem čím dál vzácnější raritou, stavět skutečně desítky tisíc ročně pro cizince, jakkoli v momentální tísni? Tohle vše se brzy obrátí i proti Ukrajincům, co u nás dřou už roky ‚od vidím do nevidím‘ a rozhodně si to nezaslouží. Tím víc, oč méně vláda řeší hrozby, valící se na domácí populaci a ekonomiku. Z nákladů ‚řešení ukrajinské krize‘ si pak bezpochyby zkusí pořídit i falešné alibi. Za to, že dotuje i lidi s maďarským pasem, jí chybí už teď,“ napsal Josef Skála, kandidát KSČM na prezidenta. 

„Vždy záleží na možnostech jednotlivých krajů, zda mají vhodná ubytovací zařízení. Vládou by měli být ale předem informováni starostové obcí, aby mohli včas informovat případně občany. Starostové poté nesou velkou odpovědnost. Vláda by neměla představitele obcí v této záležitosti překvapovat! Celkově lze říci, že by ale měl být stát přesně informován, kdo přichází na naše území, aby nedocházelo ke zneužívání pomoci!“ vysvětlil Marian Keremidský, první místopředseda Strany práv občanů, bývalý místostarosta Znojma.

„Jde o situaci, která nemá dobré řešení, tedy řešení respektující všechna práva všech. A takové řešení nemá žádná vláda. Dnes jsem byl na hlaváku a zoufalý dobrovolník mi řekl, že včera přijelo 500 dalších... Nádraží se vyklízí, uklízí a dezinfikuje, ale zítra to bude stejné. Naši Romové dělají, co mohou, obce a kraje to řešit nemohou a morální problém tu existuje. Rozdílný přístup k Ukrajincům podle barvy pleti je zřejmý a příčiny hluboce zakořeněné,“ vylíčil Stanislav Křeček, veřejný ochránce práv, ombudsman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…