Bašta: Chtěli si rozdělit Rusko a jeho suroviny. BIS? Kdysi jsem nahlédl do střev. Čas na akci

16.09.2021 10:52 | Rozhovor

V devadesátých letech se Jaroslav Bašta jako poslanec věnoval kauze BIS, která měla sledovat opoziční, ale i vládní politiky. Kauza nakonec skončila rezignací tehdejšího šéfa služby Stanislava Devátého. Když se pak stal ministrem, provedl audit tajných služeb a zjistil ještě zajímavější věci. Ve srovnání s tím, co se v tajné službě odehrává dnes, ale podle Bašty, který dnes kandiduje do Poslanecké sněmovny za SPD, se ale tehdejší tajné služby držely velmi zpátky a do politiky nevstupovaly. Pomalu prý dozrává čas na další audit.

Bašta: Chtěli si rozdělit Rusko a jeho suroviny. BIS? Kdysi jsem nahlédl do střev. Čas na akci
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Kandidujete na poslance za hnutí SPD. Co říkáte na to, když Ministerstvo vnitra nebo BIS označují vaše hnutí za extremistické nebo za nepřítele demokracie?

Pokud tyto instituce považují za hlavní znaky extrémismu požadavek na uzákonění referenda, osobní odpovědnosti a odvolatelnosti politiků, nepřípustnost cenzury, pak samy sebe kvalifikují na represivní orgány státu, který jejich zásluhou zvolna přechází od demokracie k nové formě totality.

Tak ono už v devadesátých letech bylo kolem BIS několik afér, kdy ji opoziční a dokonce i koaliční politici obviňovali, že pracuje ve prospěch jedné vládní strany. Vy jste v té době byl expertem ČSSD právě na otázky tajných služeb, jak na to vzpomínáte?

Jako předseda Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS jsem několik takových afér pomáhal odhalit. Protože se dotýkaly nejen opozice, ale také některých stran tehdejší vládní koalice, skončilo to tehdy rezignací (prozatimního) ředitele BIS. Srovnám-li to s dneškem, musím s lítostí konstatovat, že tehdejší tajné služby obecně více dodržovaly pravidla a nevstupovaly tolik do politiky a médií.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…