Bradáčová drží ochrannou ruku nad Babišem, ale až nebude premiér... David Rath představil tuto konstrukci. Ve hře je prý Pražský hrad

24.11.2018 11:13

ROZHOVOR Kdokoli jiný na místě Andreje Babiše by už byl dávno ve vazbě, je přesvědčen lékař, bývalý poslanec, exministr zdravotnictví a někdejší hejtman Středočeského kraje David Rath, který má s činností policie a státních zástupců vlastní zkušenost, protože sám strávil ve vazbě jeden a půl roku kvůli korupci, za niž je nepravomocně odsouzený na osm a půl roku. „Andreje Babiše kryje a drží nad ním ochrannou ruku pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, ale nebude to pořád,“ prohlásil Rath.

Bradáčová drží ochrannou ruku nad Babišem, ale až nebude premiér... David Rath představil tuto konstrukci. Ve hře je prý Pražský hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Jaké máte pocity, když srovnáte svoji jedenapůlletou vazbu po obvinění z korupce se současnou kauzou premiéra Andreje Babiše, který byl před dvěma roky obviněn a dnes dál řídí zemi, i když jede za spoluobviněným synem hned poté, co syn oznámil, že chce mluvit s policií?

Myslím, že to není jen můj názor, ale i názor, který pak projevil Ústavní soud, že v mém případě vazba byla přehnaná a de facto nezákonná. Nakonec to konstatoval i Ústavní soud.  Posuzuji to z pohledu trochu poučeného laika, vzhledem k tomu, co jsem prožil a zažil, a že znám rozhodování policie, státních zástupců, soudů i Ústavního soudu, že já jsem nebyl nijak ojedinělý případ, možná jsem byl ojedinělý délkou vazby, trvala rok a půl, protože v České republice se vazba, a to především ta koluzní, zneužívá. Když se podíváte na to, jak často ji ukládají v Německu a v Rakousku, vidíte, že je to u nás extrémně nadužívané.

Nebyl to jen můj případ, týká se to ročně skutečně mnoha set lidí, kterým je vazba uložena, aniž by ty skutečné zákonné důvody měly být. A v případě koluzní vazby mají být jen tehdy, kdy skutečně existuje vážné podezření, že dotyčný bude ovlivňovat nějaké svědky nebo spoluobviněné. Státní zastupitelství a soud by pro to měly mít nějaké důkazy nebo vážné indicie. To se u nás neděje, stačí jen úvaha státního zástupce, že by k tomu mohlo dojít. Je čistě na nich, jestli si řeknou, jestli k tomu může, nebo nemůže dojít.

Myslíte, že cesta premiéra do Švýcarska za synem, který tvrdí, že byl unesen do Ruska, na Ukrajinu a okupovaný Krym, aby neuškodil otci, není takovou vážnou indicií? Zvlášť když od té doby se syn odmlčel. Nedá se to považovat za ovlivňování svědka nebo spoluobviněného a za maření vyšetřování trestného činu dotačního podvodu?

Jak jsem poznal systém policistů, státních zástupců, soudů, jsem na devadesát devět procent přesvědčen, a to nejen ze svého případu, ale i z případů, se kterými jsem se setkal, ať jako poslanec nebo ve vazbě, tak kdyby tohle udělal kterýkoli jiný občan České republiky, tak na devadesát devět procent ho do té vazby dají. Ale současně musím říci, že z mého pohledu u Andreje Babiše není ten právní důvod, protože policie má všechny věci už shromážděné. Sice nevyslechla syna Andreje Babiše, ale to nelze brát k tíži Andreje Babiše, protože na to měli tři nebo čtyři roky.

Policie podle zákona musí bezodkladně zajistit veškeré důkazní prostředky. Čili že ho za tři, čtyři roky policisté nevyslechli, těžko lze klást za vinu obviněnému, jakémukoli, i kdyby to nebyl Andrej Babiš. Proto lze koluzní vazbu uložit jen na tři měsíce, protože zákon chce po policii, aby všechny tyto úkony stihla do třech měsíců. A my jsme tady ve třech letech. Tady by měl směřovat dotaz na policii, proč jste tak neučinili? Pokud vím, tak nezmizel hned ve chvíli, kdy se začalo vyšetřovat Čapí hnízdo. Tam byla nějaká časová prodleva.

Ale asi nebyla velká. Krátce poté, co policie sdělila obvinění premiérovi a dalším podezřelým z dotačního podvodu včetně dětí Andreje Babiše, odcestoval Andrej Babiš junior s manželem své lékařky Dity Protopopové do Ruska.

Takhle přesně časově to nevím, ale pravda je, co jsem z médií zachytil, že syn v České republice opakovaně pobýval. Tuším, že tady byl na svatbě. Takže policie a státní zástupci měli možnost ho v České republice vyslechnout, ale nevyužili ji.

Máte tedy pocit, že policisté v tomto případě postupovali liknavě?

Spíš mám pocit, že postupovali zvláštně, protože jednoho ze spoluobviněných nevyslechnout v průběhu tří let, byť ten člověk pobýval na území republiky, mi připadá hodně zvláštní. To je další důvod, proč si myslím, že koluzní vazba nemá teď smysl. Jedním je ten čas, který od obvinění uplynul, druhá věc je, že syn Andreje Babiše jako spoluobviněný vůbec nemusí vypovídat. Takže jeho výslechem policie nemusí získat vůbec nic. A třetí věc je, a na to se nesmí zapomínat, pokud je pravda, že trpí schizofrenií, tak i kdyby vypovídal, je to skutečně velice problematické. Jistě, to neznamená, že kvůli tomu všechno, co řekne, je nesmysl. Ale současně platí, že ne všemu, co řekne, se dá bez dalšího prověřování věřit. Ale znovu musím zopakovat, že pokud by toto udělal jakýkoli jiný občan České republiky, při mé znalosti fungování represivního aparátu státních zástupců, určitě by tu vazbu navrhovali, i kdyby neměla smysl, protože v České republice se to prostě tak dělá. Oni to navrhují všem, chtějí to po všech, až na extrémní výjimky, kdy ne. Prostě je tady takový zvyk a ten v případě Andreje Babiše není dodržen.

Když sám připouštíte, že v případě vyšetřování kauzy premiéra Andreje Babiše postupuje policie zvláštně, je legitimní požadavek, aby Andrej Babiš rezignoval na post premiéra, protože se dá předpokládat, že právě tato funkce způsobuje odlišný přístup orgánů činných v trestním řízení? Nebo jak si to vysvětlujete, že se právě v tomto případě postupuje jinak než ve většině ostatních?

Já jsem opakovaně vyjádřil názor, že problém vyšetřování Andreje Babiše spočívá v tom, že Andreje Babiše chrání Lenka Bradáčová (vrchní státní zástupkyně v Praze, pozn. red.). Ale nemyslím si, že ho bude chránit vždycky. Napsal jsem na serveru Vaše věc takový názor, že se do budoucna můžeme divit, protože si myslím, že Bradáčová hraje s Babišem hru o svoji vlastní kariéru. Myslím si, že v určité fázi ji bude chtít využít k tomu, aby se stala prezidentkou.

Prezidentkou České republiky? To si opravdu myslíte?

Ano. Vezměte si, že Lenka Bradáčová je vždycky velmi aktivní. Když se to týkalo mě, byla v médiích desetkrát za den, všechno komentovala, každý úkon policie, totéž se v dalších letech ukázalo v jiných případech, vystupovala v médiích, dávala k tomu stanoviska. Teď jsem nezaznamenal, že by k tomu nyní dala nějaké stanovisko. Není podivné, že člověk, který byl mediálně velmi frekventovaný, velmi zručný a rád vystupoval v médiích, že najednou teď, v situaci, když se vážně diskutuje o tom, jestli nejsou naplněny důvody vazby pro premiéra, nedá k tomu svůj právní názor a nevysvětlí to? Její absence ve veřejném prostoru je do očí bijící. Alespoň pro mne. Naprosto mlčí. Neřekne ani slovo, ani zda policie postupovala správně, nebo zda postupovala špatně, zda má být Andrej Babiš ve vazbě, či nemá být ve vazbě, a proč. Úplně mrtvo.

Podle mne ho kryje a drží nad ním ochrannou ruku. Proto ani nebyla zvažována koluzní vazba, protože je tam tato ochrana. Nemyslím, že je trvalá. Teď ještě není čas sejmout premiéra, ale myslím, že Andrej Babiš se musí připravit na situaci, kdy nastanou dvě věci. To znamená, až začne ztrácet voličskou podporu, to dřív či později nastane, nevíme, jestli za rok nebo za tři, a za druhé, až se přiblíží parlamentní volby. Pak se podle mne paní Bradáčová v mediálním prostoru objeví a zasáhne. Není to taková fantasmagorie, že by Babiš mohl dopadnout jako Petr Nečas, že bude policejně sundán z pozice předsedy vlády. To je příběh dneška, dneska má Babiš ještě to krytí od Lenky Bradáčová. A to krytí by neměl, kdyby nebyl premiérem.

Jak by se ve světle těchto problémů premiéra Andreje Babiše měla podle vašeho názoru zachovat sociální demokracie, která je součástí menšinové vlády? Rozhodla se nepřidat se k opozici a nepodpořit hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Ale není to pro ni nebezpečné, nemůže tahle kauza v budoucnu smést nejen premiéra, ať už ho drží Lenka Bradáčová nebo prezident Miloš Zeman, ale i sociální demokracii, která už je i tak v propadu voličské podpory?

Řekla jste, ať už Babiše drží prezident nebo Bradáčová. Já bych řekl, že oba. Ale k sociální demokracii: já považuji za chybu, že sociální demokracie vůbec vstoupila do vlády s Andrejem Babišem. Po zkušenosti z minulého volebního období měla být v opozici a měla se snažit z opozice posílit. Kritikou, aktivitou opozičních politiků. Neudělali to, vstoupili do Babišovy vlády. A teď jsou před druhým rozhodnutím, ale nemyslím, že by měli vládu shodit, když už do ní vstoupili a jsou v ní pár měsíců. Teď by bylo podle mne k ničemu, kdyby vláda padla v situaci, kdy je chce nahradit Tomio Okamura.

Ale na jejich místě bych řekl Andreji Babišovi – pane premiére, my vládu podržíme, ale máme dvě podmínky z našeho programu, které nám musíte odsouhlasit. Za prvé: nárůst minimální mzdy o dva tisíce, které jsme chtěli. A za druhé, víte, že Andrej Babiš se brání zákonu, který by progresivně zdanil unikání miliard do zahraničí. Každoročně odvezou cizí, nadnárodní firmy z České republiky asi 300 miliard korun. A sociální demokracie se nakonec přiklonila programově dobře tyto věci zdanit, ale nic pro to nedělá. Myslím, že to je klíčová věc, zadržet z těchto peněz zhruba sto miliard. Já bych řekl, to je naše cena, za kterou podržíme tuto vládu. To znamená, pokud se z těch tří set miliard podrží sto miliard pro nás, pro Čechy, jsme ochotni vládu ještě nechat dál žít a spolupodílet se na ní, když už jsme do ní vstoupili. Tak bych to asi postavil já.

A pak bych řekl veřejnosti: rozhodněte se, co je víc, jestli pád této vlády a nová vláda s Tomiem Okamurou, nebo zachování této vlády, navýšení minimální mzdy a získání obrovského finančního balíku, který vyrovná státní dluh. Myslím si, že propásli jedinečnou příležitost, protože Andrej Babiš je v úzkých a je hrubá chyba nevyužít tuto situaci ve prospěch celé České republiky. Když to řeknu trochu vulgárně: když už jsme ve sračkách, ať z toho aspoň lidi v České republice něco mají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…