Budeme vyjednávat se Sobotkou i Haškem, vzkázal ČSSD šéf lidovců

27.10.2013 22:19

ROZHOVOR Po předčasných volbách se ukazuje, že novou vládu nebude možné sestavit bez spolupráce s hnutím ANO a navrátilcem do sněmovny KDU-ČSL. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek počítá se vstupem do vlády, jen pokud strana bude moci plnit své programové priority. Vyjednávání s ČSSD mohou ohrozit rozdílné pohledy na církevní restituce, s hnutím ANO se rozchází v názoru na druhý pilíř penzijní reformy.

Budeme vyjednávat se Sobotkou i Haškem, vzkázal ČSSD šéf lidovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za volební úspěch vděčí KDU-ČSL hlavně tomuto muži. Ten postavil stranu na nohy

Jaké plány spřádala KDU-ČSL první den po volbách, které jí vynesly zpátky do sněmovny?

Sešel se celostátní výbor KDU-ČSL, kde jsme si zvolili vyjednávací tým. Teď budeme čekat, jestli budeme osloveni a jaké podmínky nám budou předloženy. V návaznosti na to se budeme bavit o programu. Ale to bude teprve začátek, jestli vůbec najdeme nějaké možné shody. Takže čekáme.

V sobotu večer jste při povolební debatě sedmi lídrů v České televizi prohlásil, že existuje několik možností vytvoření koalice. Ale čím dál více se mluví jen o sestavě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Dokážete si právě s těmito dvěma politickými subjekty představit užší spolupráci?

Já mám poměrně velkou představivost, takže představit si dovedu leccos. Pro KDU-ČSL jsou dvě možné varianty. A to s ODS, TOP 09 a ANO, což dává 103 mandátů. Ale tam tu pravděpodobnost vidím jako velmi malou, navíc by to byla křehká většina. Takže pro KDU-ČSL je pro jednání prakticky jediná relevantní možnost domlouvat se se sociální demokracií a ANO. Pokud pan Babiš říkal, že nepodpoří levicovou vládu, nebo v ní nebude, tak pak jsou jednání ukončena dříve, než začala.

Ale pokud bude hnutí ANO ochotné jednat o vládě v takovéto podobě, z vaší strany mu nic v cestě stát nebude?

Pak pro nás bude hrát roli, když se budeme bavit o programu, jestli je možné splnit naše programové priority. Pokud ne, tak nám nezbyde nic jiného než z jednání odejít. Takže je to několik kroků. První, jestli spolu budeme vůbec schopni vyjednávat. Pokud ano, tak dojde na program. A pokud bude shoda na programu, tak se můžeme bavit o konkrétních věcech, přičemž pro nás jsou přijatelné obě varianty. To znamená jak účast na vládě, tak pokud nenajdeme dostatečný průnik, tak umožnit menšinovou vládu. Ale pak bychom se rádi bavili i s dalšími stranami o tom, jestli když bude menšinová vláda, tak aby existovala širší dohoda ve věcech, které republika nejvíce potřebuje. To je zákon o státní správě, čerpání evropských fondů a podobně.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Bohuslav Sobotka během neděle ale trochu zúžil mantinely, když prohlásil, že je třeba mluvit o přímé účasti ANO a KDU-ČSL ve vládě, a nejen o podpoře menšinového kabinetu. Co tenhle výrok předsedy ČSSD znamená pro vaše rozhodování?

My jdeme do jednání s tím, že jsme samozřejmě ochotni převzít vládní odpovědnost. Říkal jsem to od svého zvolení, opakoval jsem to na letošním i loňském sjezdu KDU-ČSL, že jsme ochotni přijmout vládní odpovědnost, ale že nejsme ochotni být jen nějakým jazýčkem na vahách v koalicích. Že nemíníme být juniorním partnerem v nedůstojné pozici a že budeme v koalici jedině, když budeme schopni prosadit vlastní priority. Do jednání jdeme s otevřeným hledím a pokud se nedohodneme a sociální demokracie nebude stát o podporu menšinové vlády, tak už se o ní bavit nebudeme. To je jednoduché.

Mohly by případnou spolupráci s ČSSD ohrozit rozdílné pohledy na církevní restituce? A byli byste ochotní kývnout na nějaký kompromis typu odložení platnosti zákona o rok či dva?

Odložení není kompromis, ale zkomplikování té situace, která je rozjetá. Neumožnit, aby ten zákon dál fungoval, je pro nás nepřijatelné. Nevím, proč v tomhle směru dělat kompromisy. Vyrovnání s minulostí bylo třeba dokončit. Máme tady judikát Ústavního soudu. To znamená nějaké zrušení nebo něco podobného nepřichází v úvahu. Pokud půjde o změny některých parametrů, tak tam nepůjde o to, aby se na tom shodly dvě politické strany, ale aby se na tom shodly církve a náboženské společnosti jako jeden partner a stát jako partner druhý. Takže to je trošku jiný příběh.

V úvodu jste říkal, že máte poměrně velkou představivost. Dokážete si představit další body, které by mohly ohrozit vaši spolupráci s ČSSD?

Dokážu si představit několik témat i několi parametrů. Ale o co konkrétně by šlo, to si nechám až na vyjednávání.

A prozradíte, v čem byste mohli mít problémy s hnutím ANO?

Myslíme si, že třeba druhý pilíř v důchodové reformě je zbytečný a že by se měl zrušit. Takže si myslím, že ta vyjednávání budou zajímavá a výsledek je nejistý.

Hraje pro vás nějakou roli boj v ČSSD, jejíž předsednictvo vyzvalo svého šéfa k odstoupení? Jednalo by se vám lépe s dosavadním předsedou Bohuslavem Sobotkou, nebo prvním místopředsedou Michalem Haškem?

Co se děje v sociální demokracii, mi nepřísluší komentovat. Vždy je to tak, že předseda jedná s předsedou, první místopředseda s prvním místopředsedou a obvykle to je tak, že oba tito představitelé bývají ve vyjednávacích týmech. My to tak mít budeme, takže jednání budou probíhat s oběma pány, pokud budou předsedou a prvním místopředsedou strany.

Berete to tak, že ač ČSSD volby vyhrála, tak to pro ni bylo Pyrrhovo vítězství, zatímco vy se spolu s hnutími ANO a Úsvit řadíte k faktickým vítězům?

Určitě čekali větší zisk, než docílili. Pro nás to bezpochyby úspěch je, protože jsme první stranou, která se po výpadku ze sněmovny dokázala vrátit zpátky, i když nás mnozí odepisovali a hovořili o tom, že jsem neviditelný a nevýrazný a že nemáme žádné osobnosti. Ale ukázalo se, že to byly jenom řeči a skutek je jiný. Získali jsme dokonce více mandátů než v roce 2006, kdy jsme se naposledy do sněmovny dostali za předsedy Miroslava Kalouska. Takže já to pokládám za velký úspěch.

Co vám k němu podle vás nejvíce pomohlo?

My jsme byli alternativou mezi Nečasovou vládou, vládou ČSSD s komunisty a novými hnutími. Ta čtvrtá možnost byla KDU-ČSL. A ukázalo se, že to tak zafungovalo. Ani nová strana, ani neoliberální pravice, ani socialisticko-komunistická levice. Byla tady křesťanská demokracie jako středový prvek, který nabízí hodnotové a ideové zakotvení, které bylo pro lidi alternativou. V roce 2010 mnozí voliči zkusili jiné strany, protože nebyli spokojeni s naší politikou. To byla otázka krize stranictví jako takového, které postihlo všechny strany, co byly v letech 2006 až 2010 ve sněmovně. I ty opoziční ztratily statisíce hlasů a my jsme se s tím svezli. Navíc u KDU-ČSL se projevila určitá nespokojenost s naší politikou. Teď se ukázalo, že jsme se dokázali omladit, vyvodit sebereflexi, přijmout vyřazení ze sněmovny jako příležitost ke změně. Myslím, že se to povedlo a že to voliči ocenili.

Jakou perspektivu dáváte této sněmovně ve světle toho, že se hned po volbách objevily hlasy, že nic nevyřešily a že budou zapotřebí další předčasné?

Předčasné volby možné jsou, ale já bych je odhadoval řádově jen na jednotky procent. Věřím tomu, že se nakonec najde nějaká varianta, ať už to bude ta, kterou jsme zmiňovali na začátku, nebo vznikne duhová koalice. Dovedu si představit i leccos dalšího, protože potřebujeme stabilní vládu nejlépe na čtyři roky, která se dohodne na základních principech směřování republiky a bude pracovat na tom, co nás nejvíce pálí. A to je, jak už jsem zmínil, zákon o státní službě, evropské fondy a mohl bych pokračovat dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…