Bývalý velitel elitní armádní jednotky sledoval ze Sýrie masakr v Paříži. A takto vážně nyní promluvil

18.11.2015 19:38

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR Bývalý velitel elitní armádní jednotky Special Operation Group Lumír Němec už před časem v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozorňoval na zvýšené nebezpečí útoku islámských teroristů v Evropě a na riziko přílivu nekontrolované masy muslimů do Evropy. Zprávy o masakru v Paříži ho zastihly v Sýrii, kde jednal o výcviku pro kurdské bojovníky proti Islámskému státu (IS). Z pohledu experta na boj proti terorismu, který proti němu skutečně bojoval v Iráku a Afghánistánu poskytl naší redakci exkluzivní rozhovor.

Bývalý velitel elitní armádní jednotky sledoval ze Sýrie masakr v Paříži. A takto vážně nyní promluvil
Foto: archiv L. Němce
Popisek: Bývalý velitel elitní armádní jednotky Lumír Němec

Zprávy o útoku na Paříž jste se dozvěděl v Sýrii, kde jste jednal o výcviku jednotek bojujících proti Islámskému státu. O čem a s kým jste jednal v Sýrii? Budete se na výcviku tamních bojovníků proti Islámskému státu (IS) podílet, a jak?

V Sýrii, přesněji v kurdské část Rojava, jsem byl na pozvání General Command of Women´s Protection Units. Hlavním cílem bylo seznámit se se situací přímo na místě, navázat kontakty s YPG a YPJ, domluvit se na budoucí spolupráci při zabezpečení vojenského a policejního výcviku pro kurdské bojovníky a bojovnice. Byl jsem překvapen, jak vnímáme zdejší situaci my v Evropě a jaká je realita. Během návštěvy jsem také navštívil základnu speciální policejní jednotky HAT a podílel se na výcviku jejích příslušníků. Do Sýrie se plánuji vrátit v příštím roce a pokračovat v započaté spolupráci.

Válka s terorismem dorazila v pátek do ulic Paříže, byť zde podle některých politologů a bezpečnostních expertů byla už předtím, viz výbuchy v Londýně, Madridu a lednový útok na pařížskou redakci Charlie Hebdo. Co se podle vás bude nyní dál v Evropě dít a kde jí teď hrozí největší nebezpečí?

Že přijdou i další útoky, je více než pravděpodobné, kdy a kde k nim dojde lze předvídat jen těžko. Dnešní globální svět umožňuje nejenom snadnou cestu z jednoho konce světa na druhý, ale i snadnou komunikaci, a to vše výrazně usnadňuje teroristickým organizacím přípravu k vykonání vražedných útoků.

Anketa

Bojíte se teroristického útoku na území České republiky?

hlasovalo: 13769 lidí

Přece jen zkusme být konkrétnější. Řada expertů pro ParlamentníListy.cz upozornila už před tím, než policie potvrdila propojení pařížského masakru s Bruselem, na to, že mezi ohniska extrémního islamismu a tudíž i logické cíle patří kromě Francie s největším počtem muslimů v celé EU, také Belgie a Británie, kde se zase radikalizují hlavně Pákistánci. Riziko sílí i ve Skandinávii a ani Německo si nemůže vydechnout. Naopak jižní hranice EU, Itálie a Řecko sdílí menší riziko, protože jednak neválčí proti IS a také jako vstupní země pro masu imigrantů, ve kterých k nám teroristé také pronikají – což už je potvrzené- v nich teroristé nepotřebují velké policejní manévry. Souhlasíte s tímto názorem?

Myslím, že hrozba teroristických útoků je reálná pro celou Evropu. Uklidňovat se tím, že naše země v Sýrii neválčí nebo že jižní země potřebují k tranzitu, je pouze slabá berlička a nebude mít dlouhou životnost. Pokud nepřijmeme radikální opatření na obranu naší kultury a našich životů, určitě se v blízké budoucnosti setkáme s teroristickými útoky i v jiných státech. Jejich cílem je vyvolat paniku, strach, destabilizovat společnost. Pokud některé země přijmou více radikální opatření a útok bude obtížnější, zcela jistě si vyberou zemi, kde šance na úspěch bude větší, bez ohledu na to, že není zrovna aktivní v Sýrii. A důvody si vždy najdou, třeba že jsme nepovolili stavbu mešity nebo že jíme vepřové.

Jak z hlediska bývalého vojáka speciálních jednotek hodnotíte akci osmi islámských atentátníků? Byli podle vás třeba dobře vycvičeni nebo si jen uměli vybrat dobré "měkké" cíle?

Co se týká organizace útoků v Paříži, tak je evidentní, že plánované byly. Vycvičenost těch teroristů se skutečně odhadnout nedá. Na to, abyste se naučili ovládat kalašnikov a střílet do masy lidí, není dlouhodobého výcviku třeba. Největší riziko ale vidím v tom, že teroristé přišli s tím, že zabijí co největší množství lidí a umřou. S touto vražednou strategií se bojuje velmi těžko v okamžiku útoku, nejlepší obrana je prevence.

Jeden z možných útočníků je ale podle policie na útěku, na rozdíl od svých spolubojovníků se ani sám neodpálil, ani nepadl v dešti policejních kulek. Co to podle vás může znamenat? Byl to velitel, který třeba akci natáčel, a jeho úkolem bylo nahrávku předat svým nadřízeným v Sýrii pro analytiku, nebo u něj jen zkrátka převládl pud sebezáchovy?

Těžko říct, proč zrovna on se nezabil a utekl. Můžeme pouze spekulovat, jestli se mu na poslední chvíli chtělo žít nebo se jednalo o organizátora, který akci vyhodnotí a připraví další ještě krvavější útok. To pravděpodobně zjistíme, až se jej podaří dopadnout. Jestliže se to podaří.

Zaznívají alarmující hlasy, že se blíží téměř konec světa. Václav Cílek varuje až před miliardou běženců, prezident Zeman považuje migrační vlnu za organizovanou. Jsme skutečně v takovém nebezpečí?

Migrační vlnu vnímám jako velké nebezpečí a útok na naše hodnoty. Tragické události posledních dní jasně potvrdily slova těch, kteří varovali pře infiltrací teroristů mezi imigranty a následné provádění útoků na území Evropy. Jestli se nepodaří zastavit migrační vlnu, můžeme se během několika příštích dekád dočkat toho, jak se změní tvář Evropy. Již dnes jsme svědky toho, jak skupiny imigrantů vytvářejí vlastní komunity, které se nejenom nejsou schopny se integrovat do společnosti, ale naopak se snaží o zavedení islámského práva. Toto prostředí je ideálním podhoubím pro vznik různých radikálních organizací, které se budou snažit o změnu tváře Evropy. Další problém vidím v tom, že většina imigrantů přichází s naprosto idealistickými a nereálnými představami o životě, který je zde čeká. Velmi rychle si ale uvědomí, že realita je odlišná od jejich původních představ. Neuspokojení jejich představ a požadavků může způsobit jejich frustraci a následně vyvolat snahu o změnu násilnou cestou. Stanou se tak ideálním materiálem pro verbíře teroristických organizací. Těch možných hrozeb je mnohem více. Každopádně nekontrolovaný příliv migrantů vnímám jako velké nebezpečí.

Zásadní figurou v současné migrační vlně je již zmíněný prezident Miloš Zeman. Tomáš Klvaňa nedávno uvedl, že loni proti němu byly na výročí 17. listopadu nasazeny červené karty a Zeman se od té doby ještě viditelně zhoršil. Letos se tedy proti mělo přitvrdit. Zasloužil by si to Zeman? Jak hodnotit jeho výkony od loňského listopadu?

Pan prezident je velmi kontroverzní osoba, někdo ho obdivuje a jiný nenávidí. Některá jeho rozhodnutí jsou přinejmenším zavádějící. Kancléř bez bezpečnostní prověrky, udělování vyznamenání bývalým komunistům a mnoho dalších. S jeho výroky namířených proti ISIS, islámskému terorismu a přílivu migrantů však musím souhlasit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…