Co včera nesmělo zaznít: Přinášíme hodně drsný protiuprchlický projev poslance, kterému zabránili mluvit ve Sněmovně

14.09.2016 10:07 | Zprávy

ROZHOVOR Poslanec Zdeněk Soukup z ANO, který je zakladatelem Platformy zákonodárců na obranu evropské kultury a jejího dědictví, byl navrhovatelem zařazení bodu „Informace premiéra o skutečném postoji k migrační krizi a k dohodě EU s Tureckem“ do programu Poslanecké sněmovny. Přesto však v rozpravě nemohl promluvit. V rozhovoru vysvětluje, co se stalo, a redakci poskytl projev, který nemohl ve Sněmovně zaznít.

Co včera nesmělo zaznít: Přinášíme hodně drsný protiuprchlický projev poslance, kterému zabránili mluvit ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: První poprázdninová schůze sněmovny. Andrej Babiš se obhajoval za své výroky o táboře v Letech

Projednávání bodu s názvem Informace premiéra o skutečném postoji k migrační krizi a k dohodě EU s Tureckem jste prosadil vy. Ve víc než dvouhodinové rozpravě jste se jako navrhovatel nedostal ke slovu. Další den neprošlo pokračování rozpravy. Překvapil vás tedy průběh rozpravy?

Překvapil. S takovou neomaleností jsem se snad ještě nesetkal. Když mě a pana Sobotku předsedající schůze vyzvala, abychom se dohodli, kdo promluví jako první, stoupnul si premiér k řečnickému pultíku a spustil se proud jeho pověstné výmluvnosti. Pohříchu setrval u tradice mluvit dlouho a neříci nic nového. Potom přišla na řadu tak zvaná přednostní práva. Mají je předsedové stran, předsedové stranických klubů, ministři a funkcionáři Sněmovny. Také toho k věci moc neřekli. Chvílemi to vypadalo jako všeobecná a předem domluvená obstrukce všech parlamentních stran na vrub ANO. Lídři statečně předváděli to, za co v souvislosti se zařazením mimořádného bodu kritizovali mě i ANO. Že prý je to populistické gesto, že je to zneužití ve volební kampani. Doslova nás převálcovali.

A nebyl to tady z vaší strany populismus před volbami?

Jaký populismus od těžko zvolitelné „dvanáctky“ na krajské kandidátce, který svoje zařazení na ni vnímá spíš jako podporu lídra? K prosazení jednání o migraci mě vedly dva důvody. Předně rozpor v rétorice a skutečných činech pana premiéra. Kudy chodí, tudy tvrdí, že odmítá kvóty a nelegální migranty. Ve skutečnosti je ovšem akceptuje. Druhý důvod – načasování na blížící se summit EU v Bratislavě.

A to vám nepomohli kolegové z klubu ANO?

Bohuslav Chalupa, Karel Rais, Jana Lorencová a Ladislav Okleštěk zůstali společně se mnou mezi řádně přihlášenými do rozpravy, na které se nedostalo. Nepatří mezi funkcionáře. Síla a zneužití přednostních práv opět sehrálo roli instrumentu, který nesvědčí demokracii. Na to ostatně ANO poukazuje od svého nástupu do Sněmovny. Několikrát jsme se pokusili o změnu jednacího řádu se záměrem rozumně omezit přednostní práva. Tradiční politické strany – bez ohledu, zda jsou v koalici anebo v opozici – se tohoto instrumentu drží zuby nehty.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…