Daniel Kroupa asi zapomněl, nebo nikdy nepochopil, jak to s tím Občanským fórem bylo. Zkušený docent Valenčík promluvil

08.02.2019 12:25 | Zprávy

ROZHOVOR „Nedostatek peněz rozhodně není jeho hlavní nedostatek,“ podotýká vysokoškolský pedagog, publicista, docent Radim Valenčík k působení šéfa TV Barrandov a jeho politickému hnutí List. A co šance hnutí Hlas, za které budou kandidovat do Evropského parlamentu Pavel Telička a Petr Ježek? „O mrtvých, byť i pouze politicky, jen dobré.“ Podle Valenčíka různých kibiců, kteří nabízejí více či méně přihlouplé představy, přibývá právě proto, že stávající politické subjekty jsou ideově vyprázdněné a odtržené od poctivé teorie. V souvislosti s děním na celoevropské půdě poznamenal: „Vícerychlostní EU asi bude znamenat soutěžení v brutalitě a jejím rozšiřování. Podle mého názoru jde tváří v tvář narůstajícím problémům o křeč moci, která se již přežila.“

Daniel Kroupa asi zapomněl, nebo nikdy nepochopil, jak to s tím Občanským fórem bylo. Zkušený docent Valenčík promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Přibývá záměrů na vytvoření nových politických subjektů. Začít můžeme mediálním magnátem Jaromírem Soukupem, který oznámil vznik nového hnutí a už shání na Moravě podpisy. Lze List Jaromíra Soukupa brát vážně, nebo je to ztráta času o tom mluvit? Může být přínosem? Zaujal vás pan Soukup něčím?

Zcela oprávněně se hovoří o selhání a krizi tradičních stran. Dokonce ani ty nové, netradiční, nejsou, řečeno mírně, zcela v kondici. To samozřejmě nabízí otázku, zda prostor v politické oblasti, který se tím otevírá, nemůže zaplnit nějaký nový subjekt. Současně to láká některé osoby, které se domnívají, že „na to mají“, zaplnění tohoto prostoru personifikovat. V minulých volbách to byl například finančník Pavol Krúpa. Neuspěl. Mnohé další čeká stejný osud. Mezi ně, dle mého názoru, patří i Jaromír Soukup. Vstup do politiky nelze založit jen na kritičnosti. Jeho pořady začínají být nudné jako pořady Václava Moravce, které jsou určitým protipólem, když se snaží obhájit neobhajitelné. Oba se v podstatě opakují a odrazují i svou sebestředností. Pravdu má spíše Štěpán Kotrba, který se domnívá, že Soukup chce účastí ve volbách mediálně představit svérázné reality show a zvýšit sledovanost své televize.

V médiích se nyní hojně propírá skutečnost, že Jaromír Soukup má obří dluhy v řádech stovek milionů korun. Jeho firmy často končí ve ztrátě, jak si všimla například Česká televize. Je to pro Soukupa problém, který jej může stáhnout ke dnu?

Neznám podrobně finanční situaci Jaromíra Soukupa, ale nedostatek peněz rozhodně není ten jeho hlavní nedostatek. Krize politických stran, zejména těch programových, je dána tím, že volič dnes skoro nikomu nevěří a na sliby ho nikdo nenaláká. Tradiční i nové politické strany si toto ještě neuvědomily. Místo programu, který by pojmenoval problémy, odhalil jejich příčiny a nositele, ukázal cestu jejich řešení i způsob zapojení těch, od kterých očekává svou podporu, do jejich řešení, politické strany jen cudně definují své priority, což v podstatě znamená, že nabízejí nesplnitelné, to, čemu ani představitelé těchto stran sami nevěří. Pokud by měl mít nový politický subjekt šanci, musel by přijít se srozumitelnou, perspektivní a realistickou vizí: Srozumitelnou v tom smyslu, že občan pochopí, o co jde, perspektivní v tom smyslu, že tento program identifikuje problémy a ukazuje cestu jejich řešení, realistickou v tom smyslu, že s podporou těch, které politický subjekt osloví, tuto vizi prosadí. To jsem zatím v pořadech Jaromíra Soukupa nepostřehl. Ale třeba se ještě polepší a přivede do politiky, a tedy i do televizní reality show, osobnosti, které to dokážou.

Nastává oživení také, řekněme, na liberálně proevropské straně politického spektra, své hnutí zakládá končící europoslanec Jaromír Štětina, zkusit štěstí plánuje i jeho kolega z Evropského parlamentu Pavel Telička. Mají podobné šance jako Soukup? Jak se díváte na jejich záměry?

O mrtvých, byť i pouze politicky, jen dobré. K těm dvěma pánům se nechci vyjadřovat. Stali se určitým symbolem a svou roli chtějí dohrát až do konce.

Přidejme ještě další apel nebo úvahu o vytvoření nějakého dalšího politického subjektu. Filozof a signatář Charty 77 Daniel Kroupa se domnívá, že protestní energie už je ve společnosti dost, a proto je správná doba na nové Občanské fórum. Plán představil pro Seznam Zprávy. Čím si vysvětlujete, že je těch snah ať už o založení nějaké strany, nebo hnutí tolik?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…