Docent: Mír na Ukrajině? Až po drtivém vítězství jedné ze stran. Těch globálních

25.02.2024 19:45 | Rozhovor

Šlo ruské invazi na Ukrajinu nějak zabránit? Je šance na nějaké blízké mírové řešení? Nejen o tom mluví dva roky od ruské invaze zakladatel vysoké školy a bývalý rektor Lubomír Pána. Rozebral situaci v českém školství i protesty ze strany zemědělců. „Konečně někdo poukázal na zhoubnou politiku dotací, jejich nesystémovost, a hlavně několikrát vyšší zemědělské dotace v západní Evropě oproti zemím střední a východní Evropy,“ říká. Nešetří Andreje Babiše, premiéra Fialu ani firmu Rohlík.cz.

Docent: Mír na Ukrajině? Až po drtivém vítězství jedné ze stran. Těch globálních
Foto: Israel National News
Popisek: Vlajky USA a Ruské federace

Od ruské invaze na Ukrajinu jsou to právě dva roky. Co k tomu s odstupem těch dvou let říci? Šlo, nebo nešlo tomu nějak zabránit?

Zabránit tomu šlo zcela jistě, jenže to by musely být respektovány a dodržovány minské dohody (připomínám, že plnění dohody mezi Ruskem a Ukrajinou měly garantovat Německo a Francie). A že minské dohody dodržovány nebyly, to potvrdila i bývalá německá kancléřka Angela Merkelová. A rovněž doplnila, jak bylo Rusko oklamáno a podvedeno a že potřebovali získat čas k militarizaci Ukrajiny. To vše exkancléřka otevřeně přiznala.

Spíše je otázkou, zda vůbec někdo chtěl této válce zabránit, nebo chtěl naopak vylít co nejvíce oleje na oheň. Takto se musíme ptát. Ze strany Ruska bylo tisíc pokusů se Západem a jmenovitě s USA vyjednávat, ale USA neměly zájem. I po eskalaci v únoru 2022 opět pokusy vyjednávat skončily bezvýsledně. Západ prostě věřil, že Rusko porazí, tak proč by vyjednával?

A životy ukrajinských a ruských vojáků i civilistů? Odpovím slovy, jež zazněla v rozhovoru se šéfkou britského časopisu The Economist: „Zabíjení Ukrajinců je skromná cena za bezpečnost USA“.

A jak vidíte vývoj tohoto konfliktu? Domníváte se, že je šance v blízké době na nějaké mírové řešení?

Všichni bychom chtěli nějaké rychlé mírové řešení. Musíme si však uvědomit, že příměří neznamená mír. Příměřím byly již zmíněné minské dohody. A ukázalo se, že jedna ze stran nemá žádný zájem na jejich dodržování. Není možný mír se stranou, která jen čeká na lepší příležitost k útoku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…