Dochází nám, že jsou důležitější věci než banální politické spory, říká politolog Jelínek. Ale pokud se zhroutí ekonomika...

10.04.2020 14:44 | Zprávy

ROZHOVOR Češi, Moravané a Slezané mají přirozenou důvěru ve stát a v době krize navíc přirozeně spoléhají na politické lídry, myslí si politolog Lukáš Jelínek. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz rozebral poslední průzkum veřejného mínění i to, jakým způsobem se vláda pere s pandemií nového koronaviru. „Kdyby mělo dojít k ekonomickému kolapsu, byl by Andrej Babiš prvním na ráně, komu by to lidé spočítali,“ vidí Jelínek na obzoru potenciální problém pro doposud suverénně první hnutí ANO. Z opozičních řad Jelínek vypichuje lídra lidovců Mariana Jurečku, který dal najevo, že v době krize je lepší vládě pomáhat. „Dochází nám, že přes kauzy konkrétních osob stav české politiky zdaleka tak tristní není a že jsou důležitější věci než banální politické spory,“ říká pak Jelínek k celkovému pohledu Čechů na politickou situaci.

Dochází nám, že jsou důležitější věci než banální politické spory, říká politolog Jelínek. Ale pokud se zhroutí ekonomika...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Jelínek

Podle nového průzkumu agentury Kantar má vládní hnutí ANO 34,5 %, tedy nejvíce za posledních šest let. Znamená to, že lidé práci kabinetu v boji s koronavirem oceňují, nebo jde v době krize o přirozený jev, kdy jednoduše jakákoli vláda může počítat s větší podporou svých občanů?

Češi, Moravané a Slezané mají dlouhodobou důvěru ve stát. V krizových situacích je navíc přirozené vyhlížet politické lídry a spoléhat na ně. Babišově vládě se podařilo reagoval na epidemii rychle a důraznými opatřeními. Předpokládám, že vysoká podpora ANO pramení právě z vyhodnocení těch prvních razantních kroků.

Je to zisk, který si Babiš zaslouží a také udrží? Máme s ním již počítat jako s jednoznačným vítězem sněmovních voleb v roce 2021?

Jde o věštění z křišťálové koule. My nevíme, jestli další průzkumy nezohlední problémy se zásobováním ochrannými prostředky, úmrtí v domovech pro seniory nebo rozdílná vyjádření vládních politiků k promořování populace. Podstatné pro stranické preference bude celkové zvládnutí či nezvládnutí krize, ať už v rovině epidemiologické, nebo ekonomické. Hodně bude záležet na tom, zda lidé budou mít pocit, že jim stát dostatečně pomohl.

Co tedy může s Babišovými preferencemi udělat případný ekonomický kolaps v letech 2020 a 2021? Spokojili by se lidé s vysvětlením, že jde o následek pandemie?

To určitě ne. Pro lidi bude podstatný pohled do jejich peněženek, osud firem poskytujících pracovní místa, stav nezaměstnanosti a tak dále. Klíčové bude, zda vláda přijde s investičním programem, a to i pro malé firmy v regionech, který pomůže občanům dát práci a vydělat peníze. Kdyby mělo dojít k ekonomickému kolapsu, byl by Andrej Babiš prvním na ráně, komu by to lidé spočítali.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…