Drzý Moravec a kritický Dienstbier. Poslanec ČSSD trestá za hrubost k Zemanovi

15.01.2014 18:35

ROZHOVOR Radikálnější postoj vůči koaličním stranám by zaujal poslanec Adam Rykala (ČSSD) nejen v otázce církevních restitucí. Podle něj by měla ČSSD dodržet program a případně se spojit se stranami napříč politickým spektrem. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také kritizoval některá vyjádření na adresu hlavy státu.

Drzý Moravec a kritický Dienstbier. Poslanec ČSSD trestá za hrubost k Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za ČSSD Adam Rykala

V otázce církevních restitucí se v ČSSD objevují různé názory. Podporujete směr, který prosazuje poslanec Jaroslav Foldyna, čili omezení restitucí, nebo jste spíš umírněnější?

Umírněný já být nemůžu, protože jsme ještě na půdě minulého parlamentu před volbami bojovali proti zavedení církevních restitucí a slibovali jsme voličům, že budeme původní rozhodnutí, které jsme neměli možnost dostatečně ovlivnit, redukovat. Neměli bychom rezignovat na snahy restituce omezit, i když bude koalice s KDU – ČSL a měli bychom hledat na půdě sněmovny většinu, která by záměr prosadila.

Takže jste spíš na straně poslance Jaroslava Foldyny?

Jsem na jeho straně a troufám si tvrdit, že i na straně většiny občanů České republiky a většiny členů sociální demokracie.

Na co by si podle Vás měla dávat ČSSD pozor v partnerství s lidovci a ANO?

Budeme mít premiéra v koalici a jsme největší strana ve sněmovně co se týká počtu mandátů, tak bychom se měli snažit prosadit maximum z volebního programu sociální demokracie a tady si musíme dávat pozor na to, aby se nám lidovci a ANO nesnažili program rozcupovat.

V kterých otázkách vidíte největší problém?

Zatím to vypadá na daňovou oblast. V tuto chvíli koaliční smlouva neřeší, co bude s daňovým systémem v České republice do budoucna a v této věci se musí hledat shoda.

Jste zastáncem více nekompromisního postoje?

Určitě. Musíme zajistit i příjmovou stránku rozpočtu a pokud chceme splnit to, co jsme lidem slibovali před volbami, tak musíme říct i kde na to vezmeme.

Bohuslav Sobotka musel ostatním ustupovat, protože potřeboval sestavit vládu. Měl podle Vás více trvat na programových bodech ČSSD?

Chápu, že vláda musela být ustanovena. Věci se dají posunout v čase, takže diskuse může dál probíhat. Ať už bude ve vládě kdokoli, my bychom neměli rezignovat na program sociální demokracie a měli bychom hledat podporu ve sněmovně napříč politickým spektrem pro naše body, ať už se to týká daní nebo jiných otázek.

Když probíhal těsně po volbách takzvaný „puč“ v ČSSD, Vy jste podporoval Michala Haška. Jak tuto situaci hodnotíte zpětně?

Přesně to bylo trochu jinak. Já jsem na předsednictvu hlasoval proto, aby vyvodil předseda strany odpovědnost za volební výsledek. Nemůžeme říkat, že výsledek sociální demokracie ve volbách byl skvělý a měli bychom jasně sdělit, kdo je za něj odpovědný. Pokud bych měl události hodnotit zpětně, tak si myslím, že navrhované usnesení mohlo být trošičku jiné. Mělo znít správně, že by mělo celé vedení ČSSD vyvodit zodpovědnost a nejen předseda strany.

Jak byste si představoval vyvozovaní zodpovědnosti? I když teď už je asi pozdě…

Správně se měl nejdřív sejít sjezd ČSSD, který by buď potvrdil ve funkcích stávající vedení nebo by nominoval nové lidi. Obecně si myslím, že ve vedení sociální demokracie by měli být i noví lidé úspěšní ve svých regionech.

Co si myslíte o vystupování prezidenta Zemana v poslední době?

Já jsem prezidenta Zemana volil a má mou podporu. Ač jsou některé pohledy na něj kontroverzní a některé jeho kroky novináři různě vysvětlují, tak on zatím v ničem nepřekročil své pravomoci, ať už se to týká jmenování Rusnokovy vlády, což bylo hodně kritizováno, nebo současného jmenování vlády. Uvidíme, co se bude dít dál. Spousta věcí jsou jen mediální zkratky a novináři prezidenta nemají rádi.

Každopádně ne všichni členové  ČSSD mají názory jako Vy. Například od pana Dienstbiera zaznívají kritické komentáře na prezidentovu adresu poměrně často. Jak byste komentoval tyto jeho výroky?

Někteří lidé, včetně pana Dienstbiera, do pana prezidenta zbytečně kopou. K prezidentovi bychom si neměli dovolit úplně vše. Například poslední Otázky Václava Moravce byly toho dokladem. Moderátor Václav Moravec byl zbytečně drzý na pana prezidenta. K panu Havlovi nebo k Václavu Klausovi si novináři tolik nedovolovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…