Evropan Rouček k jednání o koalici: V politice platí určité morální zásady. Ať si Babiš očistí jméno a pak se může vrátit

06.04.2018 21:13

EVROPAN LIBOR ROUČEK „Andrej Babiš si bere jako rukojmí celou českou společnost, celou českou politickou scénu.“ Podle bývalého místopředsedy Evropského parlamentu Libora Roučka jednání o koalici hnutí ANO a ČSSD ztroskotala jen na jediné věci, a tou je účast Andreje Babiše ve vládě. Ocenil způsob vyjednávání lídrů Jana Hamáčka a Jiřího Zimoly: „Vedení ČSSD udělalo maximum. Ukázali vůli situaci řešit, vyjednávat, dělat kompromisy.“

Evropan Rouček k jednání o koalici: V politice platí určité morální zásady. Ať si Babiš očistí jméno a pak se může vrátit
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

Anketa

Jednání o koalici ANO a ČSSD zkrachovala. Chcete za současných okolností předčasné volby?

87%
13%
hlasovalo: 6886 lidí

Krach, jednání ANO a ČSSD ztroskotala, čteme titulky v médiích. Co vy říkáte na to, že s plánem koalice se už nedá počítat? 

Sociální demokracie měla od samého počátku problém s trestně stíhanou osobou. Ukázalo se to už na první části sjezdu. Přesto přijala rozhodnutí, že se bude snažit situaci, že nemáme parlamentem potvrzenou vládu, řešit. Nabídla, že půjde do vyjednávání. Ta probíhala, podle mého názoru došlo k některým dobře vyjednaným kompromisům na programové úrovni. Nakonec jednání ztroskotala na jedné věci, a tou je účast Andreje Babiše ve vládě. V politice musí platit určité morální a mravní zákony. Když je někdo trestně stíhaný, měl by si nejdříve svou situaci vyřešit, očistit své jméno a pak se teprve vrátit. Na tomto jediném problému jednání ztroskotala. Andrej Babiš si bere jako rukojmí celou českou společnost, celou českou politickou scénu jen proto, že není ochoten se o situaci bavit a do doby, než si problém vyřeší, se z politiky stáhnout.

O tom, zda vstoupí ČSSD do vlády s ANO, mělo rozhodovat i vnitrostranické refendum. Už nemá smysl?

Andrej Babiš není ochoten ustoupit. Členská základna se k tomu vyjadřovala na schůzích, vedení objelo všechny kraje a slyšelo názory z krajských organizací, vidíte to na sociálních sítích. Pro členskou základnu je trestně stíhaná osoba ve vládě problém. A na tom to ztroskotalo. 

Referendum tedy nebude...

Nebude, už není o čem jednat.

I když hnutí ANO nakonec nabídlo ČSSD pět křesel, nebyly mezi nimi finance ani vnitro, které sociální demokracie požadovala. Andrej Babiš sděliloval v médiích, že udělal maximum a jednání skončila kvůli tomu, že ČSSD chtěla resort vnitra. Nebyl tohle také důvod?

Jak říkám, hlavní důvod je trestní stíhání Andreje Babiše. Vedení ČSSD navzdory silnému tlaku členské základny ještě nabídlo alternativu, že by o koalici mohlo uvažovat v případě, že by hnutí ANO nekontrolovalo ministerstvo vnitra. Máme určité náznaky, viz. například pokusy o odstranění pana Murína, existuje tlak na policii, který se dá spojovat také s vyšetřováním případu Čapí hnízdo. Sociální demokracie nabídla, že v případě, že by dostala ministerstvo vnitra, je ochotna o základním ústupku jednat. Jak se ukázalo, Andrej Babiš chce mít ministerstvo vnitra. Silné podezření je, že právě z důvodu, aby mohl ovlivnit vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, případně ho zastavit.

Jistě může zaznít podezření i vůči ČSSD, že by využila resort proti Babišovi. Co vy na to?

ČSSD chtěla resort proto, aby měla alespoň minimální šanci zabránit tomu, že Andrej Babiš zneužije svého postavení k ovlivnění kauzy Čapí hnízdo.

Někteří sociální demokraté jistě nebudou nadšeni, a to i z jednoduchého důvodu, že z opozice neprosadí vůbec nic. Vám to nevadí?

Pokud jde o to, co je dobré pro lidi... Z toho důvodu ČSSD vyjednávala. Dosáhla spoustu dobrých výsledků. Jeden z nich je proplácení nemocenské od prvního dne nemoci. Tím, že se k nim hnutí ANO v jednáních zavázalo, bude pro Andreje Babiše mnohem těžší vrátit situaci před začátek jednání, i když nevznikne vláda ANO s ČSSD.

Pokud jde o ČSSD, je jasné, že velká část členů vládu s Andrejem Babišem nechtěla, ale byli i takoví, kteří říkali, že bude lepší být ve vládě. To je normální. Na věc jsou různé názory. 

Dokážete si představit jiný následující scénář, než předčasné volby?

Vyvolat předčasné volby v České republice není tak jednoduché. Máme Ústavou danou proceduru. Pochybuji, že se najde ve Sněmovně 120 poslanců, aby bylo možné v nejbližších dnech Sněmovnu rozpustit a vypsat nové volby. Pravděpodobně si budeme muset projít třemi kolečky, kdy se konají předčasné volby až po třetím pokusu. Andrej Babiš půjde za prezidentem a uvidíme, jaký na to bude mít názor. Řekl, že předčasné volby nikdy, ale je otázkou, co bude navrhovat místo nich. Situace bude mít vývoj a zatím nelze určit, jaká alternativa bude zvolena. Předčasné volby pravděpodobné jsou, ale nevidím jiný termín, než je spojit s komunálními volbami a s volbami do Senátu.

Jak byste hodnotil vyjednávání vašich lídrů?

Vedení ČSSD udělalo maximum. Ukázali vůli situaci řešit, vyjednávat, dělat kompromisy. Že Andrej Babiš nebyl schopen potlačit své ego, to už je věc Andreje Babiše. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…