Exministr Balvín: Kdyby kandidoval na prezidenta Halík, Zeman půjde proti němu. Ale já vám řeknu, kdo si myslím, že se objeví...

12.08.2015 15:59

POLOČAS MILOŠE ZEMANA O polovině prvního prezidentského období si ParlamentníListy.cz povídaly s exministrem kultury a bývalým ředitelem České televize Jiřím Balvínem. Podle něj je Zemanovo prezidentování úspěšné. A jestli do toho půjde znovu? To bude podle Balvína záležet na protikandidátech. „Pokud bude kandidovat někdo jako Tomáš Halík, stimuluje ho to a půjde do toho znovu. Jestli by se ale objevil někdo, s kým souhlasí, tak ho bude podporovat,“ ozřejmil s tím, že mezi takové patří Václav Klaus anebo Pavel Rychetský.

Exministr Balvín: Kdyby kandidoval na prezidenta Halík, Zeman půjde proti němu. Ale já vám řeknu, kdo si myslím, že se objeví...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Balvín v době, kdy byl ministrem kultury v demisi

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentování. Lze si v obecnosti říci, že šlo o úspěšných dva a půl roku? Je dobře, že prezidentem se stal zrovna Zeman, a ne Karel Schwarzenberg?

Přes všechny drobné výstřelky, které jsme věděli, že můžeme od Miloše Zemana očekávat – stejně i předcházející prezidenti Václav Havel i Klaus je měli – je to období úspěšné. Miloš Zeman si drží svoji politiku i image. Považuji to za úspěšné.

Zeman se vydal poměrně aktivně na pole zahraniční politiky. Kritici, třeba právě Karel Schwarzenberg, tvrdí, že nás otáčí na Východ. Myslíte si, že to tak je? Nebo jak vidíte jeho východní politiku?

Myslím, že tomu tak není. Karel Schwarzenberg se proti Miloši Zemanovi vymezuje téměř vždycky. Domnívám se, že nás Zeman na Východ neobrací. Je to velmi složitá otázka. Nejsem odborník na zahraniční politiku. Ale to, co se děje, co způsobily třeba i Spojené státy, bylo také podrobeno kritice, ale tomu se nedává tolik hlasů. U nás je to bohužel poznamenané tou ruskou okupací, kterou jsme zažili. Také nejsem žádným příznivcem bývalého Sovětského svazu anebo Ruska. Ve spoustě lidí to je. I já s tím mám problémy. Rodina byla poznamenaná atd. Takže mám vůči Rusům také výhrady. Ale zahraniční politika je velmi složitá a Miloš Zeman nás neobrací na Východ. Jenom spoustu věcí nazývá pravými jmény, což často vyvolá kontroverzi.   

Islám, imigrace, Islámský stát... Zde má prezident jasný a tvrdý postoj. Odmítá přijímání muslimských uprchlíků, Islámský stát srovnává s nacismem, vybízí k ostraze hranic před imigranty. Postupuje v tomto tématu Zeman správně?

Jako jeden z mála postupuje naprosto správně. Ale nejenom to. On to také říká. Hodně lidí by to rádo řeklo, ale schovává se za různé proklamace a bojí se takzvaného veřejného mínění. Považuji to za obrovskou hrozbu i z historického hlediska. Vůbec si neuvědomujeme, že žijeme 70 let v míru, a myslíme si, že to tak bude pořád. Zapomínáme na historické skutečnosti, jako je třeba stěhování národů. Každý řekne – to se nemůže už stát. Obávám se, že se to stát může. Ti lidé jsou hnaní ekonomicky, politicky, nábožensky, nemají co ztratit. Považuji to za obrovskou hrozbu pro Evropu. Amerika je daleko a netýká se jí to. Řeší si velmi tvrdým způsobem svoje vztahy s Mexikem a mexickými imigranty. Jsou tam stovky a stovky zdí s ostnatými dráty, hlídaných vojáky. Chovají se velmi tvrdě vůči neoficiálním imigrantům. Vydávají kvóty, koho vezmou, kdo dostane pracovní kartu. Tady se otevřely hranice, všichni jsme jásali. A teď vidíme, co se děje. Naprosto v tom s Milošem Zemanem souhlasím. Jestli sem někdo jde, tak se má chovat, jak se sluší a patří. Podívejte se, co udělala Austrálie. Postavila se k tomu velmi tvrdě. Její předchozí premiér prohlásil: My jsme tady doma, vy jste hosti. Přizpůsobte se našim zvyklostem a pak vás rádi uvítáme. A ne že by se tam zaváděly zákony šaría a podobně.

Mluvil jste o prezidentových výstřelcích. Asi největší, který ho nejvíce v uvozovkách proslavil, byly jeho vulgárními výroky v Českém rozhlase. Co si o tomhle myslíte?

Miloš Zeman to nemusel dělat. Co ho k tomu přesně vedlo, nevím. Jestli nějaká naštvanost či glorifikace takzvané hudební skupiny Pussy Riot, která i podle mého vkusu moc hudební skupinou nebyla, spíše takovou provokací. Miloš Zeman prostě ulítl a použil tvrdší výrazy. Myslím si, že by to prezident dělat neměl, mohl to jenom naznačit. Ale Miloš je Miloš. Takové tvrdé výroky měl i Václav Havel, ale to byla modla a nikdo si ho tehdy nedovolil kritizovat. Miloš Zeman má svoje příznivce a má svoje obrovské odpůrce, kterým tímto nahraje. Ale že by to bylo nějak dramatické, že by se tím ovlivnila domácí či zahraniční politika, to si myslím, že ne.

Komu podle vás prezident v českém stranickém systému stran nyní fandí? Které politiky podporuje? Mluví se například o určitém tichém spojenectví s Andrejem Babišem...

Fandí spíše jednotlivcům. A konkrétním věcem, které ti lidé dělají. Bude podporovat elektronickou evidenci tržeb, ale když Andrej Babiš udělá něco, co se mu nelíbí, tak to zkritizuje. Miloš Zeman jde po konkrétních věcech, než že by sympatizoval s nějakou politickou stranou či hnutím.

Čím se Miloš Zeman změnil od doby, kdy byl premiérem?

Změnil se tím, že zestárl. Což nemyslím nijak ošklivě. To znamená, že se trošku zpomalil. Už nemá takový drajv jako v době premiérování. Tehdy byl na úplném vrcholu. Jednak byl podstatně mladší, a hlavně ve funkci premiéra je velikánská exekutiva. V pozici prezidenta toho tolik není. Nedá se nic dělat. Měnili se i Václav Havel a Václav Klaus. Všichni stárneme.

Když jsem se ptal, komu Zeman fandí, tak se zeptám, i komu nefandí. Odpustil například už takzvaným zrádcům, kteří ho o prezidentský post připravili v roce 2003 a mezi nimiž je údajně i současný premiér Sobotka?

Prezident má sloní paměť. Je obdivuhodné, co on si všechno pamatuje. Jak z politického života, i to, co čte. Myslím si, že jim trošku odpustil, už je to hodně let. Ale kdybych to měl říci generelně, tak neodpustil. Je to typ člověka, ve kterém to prostě je. A kdykoliv by se někdo z nich projevil proti němu, tak si na to zase rychle vzpomene.

Říkal jste, že přece jenom Miloš Zeman stárne. I v této souvislosti a i ohledně jeho zdraví se hodně spekuluje, jestli bude v roce 2018 znovu kandidovat do funkce prezidenta. Bude? A jací protikandidáti asi typově budou stát proti němu? Tomáš Halík, Jan Švejnar, někdo jiný?

Miloš Zeman bude svoje vyjádření o případné další prezidentské kandidatuře oddalovat do poslední chvíle. Jestli by proti němu kandidovali lidé typu Tomáše Halíka, tak ho to bude stimulovat a půjde do toho. Pokud by se objevil někdo, s kým by vnitřně souhlasil, tak by do toho už asi spíše nešel. A toho kandidáta by podpořil.

Napadá mě jméno Zdeňka Škromacha. Toho třeba myslíte?

Zdeňka Škromacha by podpořil. Ale můžou se objevit lidé, se kterými teď nepočítáme. Mluví se o Halíkovi a Švejnarovi, ale může to být i někdo jiný. Já vám to řeknu, kdo si myslím, že se objeví. Zaprvé by se mohl objevit znovu Václav Klaus. A to by byl ten případ, kdy by Miloš Zeman nešel do souboje s Václavem Klausem. Černým koněm vzadu může být takový Pavel Rychetský. I proti němu by podle mě Miloš Zeman nešel. Proto si myslím, že bude velmi dlouho oddalovat jakkékoliv veřejné vyhlášení, pokud se neobjeví konkrétní kandidáti.

Myslím ale, že určitě někdo z té názorové skupiny, kterou při minulé prezidentské volbě nejlépe reprezentoval Karel Schwarzenberg, bude na prezidenta kandidovat...

To ano. Kdyby se k nim ale přidal někdo, s kým by více souzněl – tedy Václav Klaus, Pavel Rychetský či někdo jiný, tak by měl záruku, že je to někdo, s kým souhlasí, a bude ho podporovat.

Nakonec ještě na závěr zcela obecně... Jakou stopu Miloš Zeman svým prezidentstvím zanechá? Co byste napsal do učebnice dějepisu pod jeho jméno? Nebo je na jeho hodnocení ještě příliš brzy?

Přesně tak. Je ještě brzy. Tak jako nikdo nečekal amnestii v takovém rozsahu od Václava Klause, tak může od Miloše Zemana přijít něco, co nás může překvapit. Miloš Zeman je jako my všichni chlapi ješitný, takže si může zvolit něco, co po něm zůstane. Nějaký jeho pomník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…