Exministr Pecina: Kdyby prezidentské volby vyhrál Schwarzenberg, nejsem si jist, že by na našich ulicích bylo stále bezpečno. Buďme rádi za Zemana

03.03.2016 17:01

ROZHOVOR Pomalu by už v Česku začal aktivovat Integrovaný záchranný systém, protože situace s uprchlíky není klidná ani v Německu. Bývalý dvojnásobný ministr vnitra Martin Pecina je také přesvědčený, že islámští radikálové proudí s uprchlickou vlnou do Evropy. Podle něj by mohly být jejich cílem především země, kde žijí početné muslimské komunity. Uprchlické kvóty považuje za nesmysl, hloupý nápad a diví se, že když evidentně nefungují, stále je chce někdo oživovat.

Exministr Pecina: Kdyby prezidentské volby vyhrál Schwarzenberg, nejsem si jist, že by na našich ulicích bylo stále bezpečno. Buďme rádi za Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Rakousko v současné době pomalu přivírá hranice, pouští jen omezený počet uprchlíků. Bavorsko se už také intenzivně připravuje na omezený provoz na přechodech, byť s tím premiérka Merkelová zatím nesouhlasí. Vůbec pak celé Německo už nemá další kapacity na přijímání uprchlíků. Neměla by se tedy česká vláda po summitu EU, který vlastně v otázce migrace nic nevyřešil, začít zabývat projekty na ochranu našich hranic? Nebylo by také vhodné už vyčlenit i speciální jednotky armády a policie, jež by měly na případné zásahy intenzívně cvičit?

Česká vláda by se určitě měla připravit na případnou krizi na státní hranici. A já doufám, že se připravuje. Taková opatření se ale nedělají veřejně a proto se ani nedivím, že o nich veřejnost není informována. Obávám se, že může dojít k situaci, kdy budeme muset chránit nejen hranice s Rakouskem a Slovenskem, ale i s Německem. Situace v Německu není nikterak klidná a klidně se může stát, že uprchlíci se budou chtít hromadně přesouvat jinam.

Jak byste zareagoval nyní vy sám za současného stavu, kdybyste byl opět v pozici ministra vnitra? Co je vlastně nutné nyní udělat jako první, aby nás migrační krize nezaskočila jako vloni Maďarsko, Chorvatsko a další státy?

Já myslím, že současná vláda reaguje adekvátně. A zejména díky otevřenosti našeho pana prezidenta tady problém s uprchlíky prakticky nemáme. Pokud bych byl já ministrem vnitra dnes, připravoval bych složky Integrovaného záchranného systému na případnou krizovou situaci a pořizoval příslušné vybavení a materiál. Věřím ale, že to, co říkám dnes, ministr vnitra Chovanec už činí.

Slýcháme často také o humanitární katastrofě, ale i o bezpečnostních hrozbách ze strany migrantů, mezi kterými mohou být vycvičení vojáci či teroristé. Myslíte si, že jsou tyto obavy oprávněné? Skutečně některé islámské teroristické organizace posílají své lidí cíleně do Evropy?

Teroristické organizace bezpochyby své bojovníky do Evropy posílají. O tom nepochybuji. Kdyby to v této situaci nedělaly, byly by padlé na hlavu. Teroristé se ale zcela jistě usídlí ve státech, kde mají velké zázemí v arabských komunitách. K nám nepůjdou. Bylo by to pro ně nepohodlné a nebezpečné. K humanitární katastrofě na území Evropy nedojde. Tomu nevěřím.

Poslední zprávy z médií hovoří například o tom, že běženci jsou dost agresívní na makedonsko-řecké hranici, kde zablokovali železniční dopravu a zbourali část oddělujícího plotu. Jak se dá proti tomu vůbec bránit, aby Makedonce či Řeky pak vedení EU nenařklo z policejní brutality?

Považuji dnešní situaci na makedonsko-řecké hranici za nafouknutou bublinu. Jakmile se ale na veřejnosti rozšíří, že touto trasou cesta nevede, situace se uklidní v řádu dnů, maximálně týdnů. Běženci si začnou hledat jiné možnosti, ale jejich tok se také výrazně oslabí. O policejní brutalitě proti násilníkům bych vůbec nehovořil.

Loďstvo Severoatlantické aliance začalo konečně hlídkovat na moři mezi Řeckem a Tureckem. Vracet uprchlíky a razantně zasahovat proti pirátům ale nesmí, nelíbí se to především Turecku. Má pouze monitorovat pohyb převaděčů a dodávat informace. Co si o tom myslíte? Není účast Aliance na takové akci poněkud podivná?

Vzpomínám si, že když loni pan Babiš vyzval NATO k obraně hranice Evropské unie, různí všeználci se mu posmívali a radili mu, k čemu to NATO vlastně je. No a vidíte – už hlídkují. Já osobně si myslím, že hlídkování nesplní to, co očekáváme. Řešením je přestat převážet uprchlíky z řeckých ostrovů na pevninu. Skutečnost, že trajekty takto převážejí běžence na pevninu, je naprosto neuvěřitelná a skandální. Jakmile tento transport přestane, ustane i proud uprchlíků do Evropy. Situace na ostrovech se bude řešit mnohem jednodušeji než na kontinentu. Třeba i za evropské peníze, proč ne. Ale problém bude řešen na místě.

Někteří čeští europoslanci by viděli cestu při omezování nelegální uprchlické vlny, kdyby se při ochraně schengenské hranice začalo víc angažovat právě i NATO, které je pro krizové situace patřičně vybaveno. Myslíte si, že by účast aliančních vojáků mohla něco změnit?

Jak už jsem řekl – není proti komu bojovat, zatím nepotřebujeme NATO. Stačí, aby Řekové začali plnit své povinnosti.

Zmíněný summit EU, kde se měla řešit zásadní opatření k zastavení nelegální uprchlické vlny z Blízkého a Středního východu a také z Afriky, nepřinesl ke zklamání veřejnosti i řady politiků nic konkrétního. Nečeká nás tak za pár měsíců ještě větší příval běženců, než vloni? A co říkáte na současný postup špičkových evropských politiků, kteří zásadně ovlivňují chod EU?

Evropští politici nemají zájem věc řešit. Turecko má na svém území přes dva miliony uprchlíků. Těm bych nic nevytýkal. Skandální je postup paní Merkelové, která sem uprchlíky otevřeně pozvala, a pak zejména Řecka, které si neplní základní povinnosti.

Věříte vůbec tomu, že opatření v Turecku a Řecku budou do měsíce či dvou skutečně fungovat a zastaví to novodobé stěhování národů? Ministr obrany Stropnický to v médiích označil za čekání na zázrak. Nehazarduje tak například Německo s osudem Evropy, když už samo nemá kapacity na příjímání uprchlíků a jeho kancléřka stále prohlašuje, že hranice se uzavírat běžencům nesmí?

Podle mne je zastavení proudu uprchlíků přímo na řeckých ostrovech zvládnutelné jednoduše a rychle. Žádný zázrak, jednoduché administrativní opatření. Prostě jim říkat - bez platného víza vás nevezmeme na trajekt. Co je na tom tak složitého?

Italský premiér Renzi měl podle deníku Právo prohlásit, že nedoufá v úspěšnost opatření, které mají realizovat zmíněné Řecko a Turecko a dále se vyjádřil v tom smyslu, že právě proto musí uprchlické kvóty začít fungovat, tedy přerozdělování migrantů do jednotlivých zemí. K tomu pak dodal, že je velmi reálné krátit dotace těm zemím, jež to nebudou akceptovat. Co k tomu říci?

Kvóty jsou nesmysl. Hloupý nápad. Zajímavé je, že i když byly odsouhlaseny a evidentně vůbec nefungují, někdo to chce pořád oživovat. Uprchlíci jdou za dávkami, to je jasné. Proto kvóty nebudou fungovat nikdy. Nemá smysl se o nich vůbec bavit.

Návrhy Visegrádské čtyřky na záložní plán B, kdy by se posílily hraniční přechody v Makedonii a Bulharsku, pokud Řekové a Turci zklamou, byly zcela jednoznačně odmítnuty. Došlo tedy ke stejné situaci, jako vloni, kdy vlády středoevropských států chtěly utečenecký exodus razantně řešit a byly za to označovány jako xenofobní. Tedy názory “nových“ členů EU jsou opět, podle názorů některých politiků, arogantně přehlíženy, i když na jejich slova už v mnoha případech došlo. Nejnověji je například známo, že hotspoty v Řecku prakticky nefungují vůbec. Jak tento stav hodnotíte?

Že nás někdo dnes označuje za xenofoby a přitom sám staví ploty, je směšné. Já myslím, že na nás Evropa nehledí nijak špatně. Jsem přesvědčen o tom, že celou situaci zveličují naše média a někteří politici, kteří by se na krizi rádi přiživili. Jediné, co bych k tomu chtěl závěrem říci, je toto: všichni si uvědomme, jak by naše země dnes vypadala, kdyby prezidentské volby vyhrál Karel Schwazenberg a vládli by nám politikové z ODS a TOP 09. Nejsem si jist, zda by na našich ulicích bylo stále bezpečno. Buďme rádi, že máme takového prezidenta, jakého máme…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…