Fašistický Milion chvilek? Zeman drsně: Minář a spol. jen otravují. Člověk v tísni má respektovat ruské zákony. Nějaký zpěvák, jehož jméno...

16.11.2019 7:00 | Zprávy

ROZHOVOR S PREZIDENTEM Milion chvilek je jasně nedemokratické hnutí a zbytečně otravují. ParlamentnímListům.cz to v Bratislavě řekl prezident Miloš Zeman. Pokud by lídr spolku Mikuláš Minář požádal hlavu státu o setkání, byl by odmítnut, jako v případě premiéra Babiše. Prezident v rozhovoru zkritizoval šéfa Ústavního soudu Rychetského, eurokomisařku Jourovou či Michaela Kocába. Výrazně podpořil historika Stehlíka, kterého chtějí vyhodit z armády. Zeman bude žádat přehodnocení rozhodnutí.

Fašistický Milion chvilek? Zeman drsně: Minář a spol. jen otravují. Člověk v tísni má respektovat ruské zákony. Nějaký zpěvák, jehož jméno...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Česka Miloš Zeman

Pane prezidente, v poslední době se hodně řešil Váš zdravotní stav. Tedy první otázka je nasnadě. Jak se cítíte?

Standardně. To znamená, jsem schopen vykonávat svoji funkci, a nejsem schopen absolvovat maratonský běh. 

V sobotu se chystá Letnou obsadit Milion chvilek pro demokracii a dát premiéru Babišovi ultimátum. Nejspíš budou chtít jeho rezignaci, ale zatím neřekli, čím budou hrozit, když to nesplní. Co na to říkáte?

Toto hnutí považuji za nedemokratické ze tří důvodů. Za prvé, že popírá rozhodnutí státních zástupců v kauze Čapí hnízdo. Za druhé, že popírá rozhodnutí Poslanecké sněmovny ve věci ústavní žaloby. A za třetí, že odmítá moje ústavní právo abolice. 

Ze všech těchto tří důvodů se nechci snižovat k tomu, abych toto hnutí označil za fašistické, ale mohu ho na základě těchto tří důvodů jasně označit za nedemokratické. 

Na druhou stranu ale Milion chvilek nezastupuje pár jednotlivců, ale souhlasí s nimi minimálně dvě až tři stovky tisíc občanů, jde tedy o projev demokracie a svobody. Neměl byste jim Vy a premiér více naslouchat?

Počkáme si, kolik jich tam bude. Za další bych chtěl konstatovat, že Andrej Babiš měl ve volbách 1 a půl milionu hlasů a já jsem měl 2 miliony 850 tisíc hlasů. Proti tomu je účast na Letné nepatrný zlomek.

Kdyby hypoteticky Mikuláš Minář požádal o setkání s Vámi, vyhověl byste mu?

Rozhodně ne, protože já se setkávám pouze s duševně normálními lidmi.

Protest na Letné opět podpořilo velké množství umělců, včetně Zdeňka Svěráka, Ivana Trojana, operní pěvkyně Dagmar Peckové a dalších. Spojili se do videoklipu, kde jako podkres hraje protestní píseň, v níž se také zpívá: „měli by nám sloužit, ale kradou, dobře uměj jenom lhát. Rychle s nima tam, kde už na ně čeká Rath“. Naznačovali též defenestraci. Jak to na Vás působí?

Nějaký zpěvák, jehož jméno jsem v životě neslyšel, opravdu mluvil o defenestraci, což je jistě velice demokratický způsob změny vlády. Neustále opakuji, že tito lidé jsou poraženi. Jsou poraženi, protože neuspěli ve volbách, a já jim radím, ať přestanou zbytečně otravovat a místo toho jdou k volbám.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…