Fiala to vzdal předem. Neřešené problémy. Tvrdá reakce z SPD

30.03.2022 21:47 | Rozhovor

Fialova vláda vůbec neřeší otázku pomoci našim občanům, varuje poslankyně opoziční SPD Lucie Šafránková, působící v sociálním výboru sněmovny. Ministr Marian Jurečka je podle ní naprosto neviditelný, nepřichází s žádnou strategií ani návrhy, a ty poslanecké rovnou odmítá. A to se strany pětikoalice v opozici holedbaly, jak resort rozhýbou.

Fiala to vzdal předem. Neřešené problémy. Tvrdá reakce z SPD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslankyně SPD Lucie Šafránková

Pomalu se rozjíždí práce nové sněmovny. Jakými iniciativami v sociální oblasti se do ní již zapojila SPD?

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Zapojili jsme se okamžitě. Ihned na začátku tohoto volebního období jsem za SPD podala opětovně návrh na ukončení zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými, který nám tento týden poslanci vládní koalice Petra Fialy (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti) odmítli, což znamená, že je alarmující situace v této oblasti a ohromné problémy slušných a pracujících občanů žijících v blízkosti ztzv. vyloučených lokalit nezajímají a vyhovují jim.

Dále jsem jsem do legislativního procesu předložila sedm dalších návrhů zákonů z oblasti sociální a daňové politiky, jejichž cílem a společným jmenovatelem je zlepšení životních podmínek a životní úrovně slušných a pracujících občanů, zdravotně postižených a seniorů.

Zaprvé se jedná o výrazné zvýšení daňových slev pro všechny pracující občany, včetně seniorů, studentů a zdravotně postižených. Většina těchto slev se nezvyšovala již neuvěřitelných 14 let!

Zadruhé jde o výrazné zvýšení daňových zvýhodnění pracujících rodičů na jejich vyživované nezaopatřené děti.

Třetím návrhem zákona je projekt systémové pomoci nízkopříjmovým zaměstnancům a živnostníkům, který by jim umožnil reálně profitovat ze zvyšování daňových slev a daňových zvýhodnění na děti.

Cílem tohoto systémového opatření je odstranění diskriminace daňových poplatníků s nižšími pracovními příjmy v přístupu k možnosti efektivního využití daňových slev a daňových zvýhodnění -  resp. v přístupu k tzv. daňovému bonusu s těmito daňovými slevami a daňovými zvýhodněními spojeným.

Začtvrté se jedná o návrh na změnu zákona o sociálních službách, ve kterém požaduji významné zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany v prvním a druhém stupni závislosti žijící ve svých domovech, v tzv. domácí péči. Tyto příspěvky jsou nyní nedůstojně nízké a nelze si za ně pořídit kvalitní asistenční či pečovatelské služby, které se navíc od letošního dubna zdražily.

Pátým návrhem zákona je projekt změny nastavení konstrukce důchodů, který by do našeho penzijního systému zavedl státem garantovaný minimální důchod. Navrhuji zde zavedení institutu minimálního důchodu ve výši aktuální minimální mzdy pro všechny občany, kteří splnili podmínky pro vznik nároku na starobní důchod - tzn., že dosáhli příslušného věku a současně odváděli důchodové pojištění po zákonem stanovenou dobu.

Zašesté navrhuji padesátiprocentní zvýšení příspěvku na mobilitu pro zdravotně postižené osoby, které jsou držiteli průkazů ZTP a ZTP/P a mají poruchu pohyblivosti či orientace. Chceme, aby se tento příspěvek zvýšil ze současných 550 korun za měsíc na 825 korun. Protože pro tyto zdravotně handicapované osoby je zajištění dostupné dopravy naprosto základní podmínkou důstojného života.

A – zatím – posledním návrhem je širší zpřístupnění paušální daně pro osoby samostatně výdělečně činné. Tak, aby ji mohlo využívat mnohem více živnostníků než dnes, čímž bychom znatelně podpořili, zlevnili a zjednodušili živnostenské podnikání jako takové. Navrhuji zvýšení hranice ročních příjmů živnostníků pro možnost platit daň z příjmu a povinné pojistné odvody jednou pevnou částkou v tzv. paušálním režimu z jednoho na dva miliony korun – s tím, že chceme umožnit vstup do paušálního daňového režimu i všem živnostníkům, kteří jsou plátci DPH, jestliže jejich roční příjmy nepřesáhnou ony dva miliony korun.

Situaci zásadně proměnila válka na Ukrajině a následná uprchlická vlna. Už tušíte, co všechno bude v sociálních otázkách jinak, než se plánovalo?

Sociální a ekonomická situace v České republice je velmi závažná a reálně hrozí pokles životní úrovně širokých skupin občanů.

Fialova vláda a ministerstvo práce a sociálních věcí ovšem vůbec neřeší otázku pomoci našim občanům, které zasahuje vysoká inflace, astronomický růst cen energií, pohonných hmot, potravin, hygienického zboží a dalších nezbytných životních nákladů.

Uprchlická vlna z Ukrajiny s sebou přinese další typy závažných sociálních problémů s nejrůznějšími negativními důsledky a bude znamenat i další ohromné finanční nároky.

Vláda Petra Fialy na řešení této problematiky není absolutně připravena – a v podstatě na jakoukoli snahu o jejich řešení v podstatě už předem rezignovala.

A svým nekoncepčním a chaotickým přístupem další závažné problémy sama vytváří – například tím, že zcela zahltila úřady práce, kterým k dalším rozsáhlým povinnostem naložila ještě agendu dávek pro uprchlíky.

Měla by podle vás vláda změnit své priority, případně i programové prohlášení, v návaznosti na tento vývoj?

Vláda hlavně musí urychleně vypracovat a představit konkrétní plán (a jeho jednotlivé, např. časové, varianty), jakým hodlá nastalou situaci ohledně statisíců válečných uprchlíků řešit. A to ve všech oblastech veřejného života, kterých se tato problematika primárně týká, což jsou zejména sociální systém, zdravotnictví, školství, situace na trhu práce, ubytování a bydlení.

Vláda ale žádný takový plán zjevně nemá, což je opravdu závažný problém.

Vláda ovšem nesmí v žádném případě zapomínat na pomoc našim, českým, občanům a nesmí se na uprchlíky a na situaci na Ukrajině do nekonečna vymlouvat.

Jejím prioritním úkolem musí být zajištění důstojných životních podmínek pro české občany, kteří si vládu z daní platí. Vláda ale nic pro naše občany nedělá, ačkoli je to z povahy a logiky věci její prvořadá povinnost.

V sociální oblasti vláda od svého nástupu nefunguje a spí - a pokud okamžitě nezačne urychleně předkládat návrhy na pomoc našim zdravotně postiženým občanům, rodičům-samoživitelům, seniorům a všem slušným občanům, kteří se dostali do tíživé životní situace, tak hrozí, že tito nejpotřebnější a sociálně nejohroženější občané nebudou mít na zaplacení nájmů, hypoték, na jídlo apod. Nemluvě o rychlém růstu počtu exekucí, kterého jsme už svědky.

Bohužel, vláda se zatím naopak chová doslova asociálně, a například v jí prosazeném státním rozpočtu sebrala stovky milionů korun právě třeba zdravotně postiženým osobám u tzv. příspěvku na péči a rodičům-samoživitelům v rámci náhradního výživného. Což je hanebné.

Sociální otázky se zjevně stanou jedním ze zásadních témat tohoto volebního období. Jak na vás pro jejich řešení zatím působí ministr Marian Jurečka?

Bohužel, ministr Jurečka (KDU-ČSL) nepřichází s žádnými podstatnými a potřebnými návrhy v sociální oblasti. Je prakticky neviditelný, neřeší aktuální otázky ani střednědobou strategii, nepředstavil žádné významné legislativní návrhy – a ty naše odmítá. Je to velmi tristní.

Když byly strany současné vládní Pětikoalice v opozici, neustále se holedbaly tím, jak Ministerstvo práce a sociálních věcí rozhýbou, jak budou aktivní, že připraví zásadní reformy – a přitom skutek absolutně utek.

Zásadní filozofická otázka se vede o to, zda máme usilovat o to, aby co nejvíce z těchto uprchlíků v Česku zůstalo, anebo naopak o to, aby co nejrychleji měli bezpečné podmínky pro návrat do své země. Třeba prezident Václav Klaus hovoří o tom, že je neetické zneužívat válečné tragédie k tomu, aby si naše supermarkety obstaraly levné pokladní. Jak to vidíte vy?

Jednoznačně platí, že bychom měli všichni ze svých pozic co nejvíce usilovat o to, aby tato válka co nejrychleji skončila, a aby došlo k dohodám, které budou garantovat a zajišťovat dlouhodobý mír.

Po stabilizaci situace na Ukrajině by se měli, podle mého názoru, všichni současní uprchlíci z této země vrátit domů budovat a obnovovat svojí rodnou zemi.

Je naprosto nepřijatelné, aby se tady rozmohlo levné zaměstnávání na úkor našich občanů. A aby se tady rozběhl jakýsi hon pracovních agentur na tyto uprchlíky s cílem na nich co nejvíce vydělat.

Toto musí státní orgány pečlivě hlídat.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Na druhou stranu ti lidé tu jsou a chtějí pracovat. Co to bude znamenat pro pracovní trh?

Co to bude znamenat pro pracovní trh konkrétně budeme moci zodpovědně říci, až tehdy, budeme-li znát první relevantní data o tom, kolik uprchlíků a do jakých odvětví nastoupí atd.

Ale z obecného hlediska a dlouholetých zkušeností je jasné, a nebojme se o tom včas a otevřeně mluvit, že hrozí podseknutí úrovně a výše mezd našich občanů, a to už nejen v manuálních profesích, ale např.
i ve zdravotnictví, což je zavážný problém zvláště v situaci, kdy vláda neřeší razantní zdražování cen základníh životních potřeb.

Vláda a příslušné orgány tudíž nesmí zapomínat na naše občany a v této souvislosti musí kontrolovat dodržování pracovního práva a také musí důsledně kontrolovat činnost tzv. agentur práce, aby nedocházelo k rozsáhlým podvodům, k zaměstnávání načerno, k únikům na povinných odvodech státu a k dalšímu poškozování zaměstnanců.

Důležité bude rovněž pohlídat i dodržování prokázání kvalifikačních předpokladů uprchlíků, jejich vzdělání a praxe, zejména u nově příchozích pracovníků do obblasti zdravotnictví či školství.

Nehrozí že tito lidé, bez zázemí, bez peněz, s jazykovou bariérou, se stanou cílem nejrůznějších podvodníků, kteří budou zneužívat jejich situace? Co může v tomto udělat stát?

Nejen, že to hrozí, ale určité případy tohoto typu se již objevily. Stát a jeho příslušné kompetentní orgány musí celou oblast ubytovávání a zaměstnávání uprchlíků pečlivě a precizně kontrolovat, všechny takové informace o možném protiprávním jednání ihned prověřovat, a zároveň postupovat i aktivně a preventivně.

Ze strany občanů čím dál častěji zaznívají stesky, že vláda podceňuje sociální dopady současné situace. Z její strany nejčastěji zaznívá vysvětlení „odmítáme populistická řešení“. Jaké mají opoziční poslanci možnosti přes sociální výbor alespoň částečně politiku vlády ovlivnit?

Na sociálním výboru lze poměrně otevřeně o příslušné problematice diskutovat se zástupci exekutivy, včetně resortního ministra, výbor má i určité legislativní možnosti, co se týká pozměňovacích návrhů apod.

Mimo výbor mohou opoziční poslanci, a já toho plně využívám, interpelovat ústně a písemně premiéra a jednotlivé ministry a dožadovat se důsledně odpovědí na veškeré aktuální otázky, co naše občany
či podnikatele pálí.

A samozřejmě mohou podávat vlastní legislativní návrhy nebo pozměňovací návrhy k vládním návrhům zákonů. Což po celou dobu obou mých poslaneckých mandátů dělám též.

Ministr financí Zbyněk Stanjura v týdnu opozici vzkázal, ať si zvyká, že na její „blbé otázky“ vláda vůbec nebude odpovídat. Jakou máte zatím jako opozice zkušenost s touto vládou při uplatňování kontrolní role sněmovny?

Velmi negativní a tristní. Zástupci vládní koalice se ve Sněmovně projevují vesměs velice arogantně, nedemokraticky a nekompetentně. Je to velké zklamání.

Nejde jen o poslance ve sněmovně. Premiér Petr Fiala občanům vzkázal, že chápe jejich složitou situaci, ale že si lidé mají uvědomit, že za to může Putin. Co na tento způsob komunikace předsedy vlády
s veřejností říci?

Opět jde o absolutně přehlíživý a mocensky arogantní postoj. Vláda zvolená a financovaná českými občany má v první řadě hájit jejich zájmy a jejich svobody a práva, včetně sociálních práv a důstojné životní úrovně. To Fialova vláda nedělá vůbec.

A nikdy to nedělala, ani před ruskou invazí na Ukrajinu, a to už tehdy zde byly velké problémy s vysokými cenami energií, s růstem sazeb hypotečních úvěrů, cen základních potravin apod.

Takže premiérovy výmluvy na Putina jsou dětinské a směšné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…