Fischer ministrem financí. To je zoufalost, rozohnila se rudá poslankyně

15.07.2013 20:33

ROZHOVOR Skepticky se k nové úřednické vládě Jiřího Rusnoka staví českolipská poslankyně, původní profesí advokátka, Marie Nedvědová, zvolená na kandidátce KSČM. „Hodnotím ji spíše negativně,“ říká a kritizuje její členy, které zná, tedy ministra vnitra Pecinu a ministryni spravedlnosti Benešovou. „Pan Fischer na ministerstvu financí je projevem zoufalství,“ dodává.

Fischer ministrem financí. To je zoufalost, rozohnila se rudá poslankyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Máme novou vládu Jiřího Rusnoka. Jak ji hodnotíte dle jejího složení?

Navrhovanou vládu hodnotím spíše negativně. Řadu jejích členů neznám, stejně jako většina občanů ČR, takže k těm se nemohu vyjádřit vůbec. Pokud jde však o ty, které znám, raději bych se k nim také nevyjadřovala. Pan Pecina totiž již ministrem vnitra byl a nepamatuji se na nic zásadního, co by řekl či dokázal. Chce přibírat policisty, ale neříká, kde na ně vezme peníze a jakým způsobem budou vybíráni. Spíše by se měl starat o ty policisty, kteří v rezortu zbyli, aby mu neutekli i poslední odborníci a zkušení specialisté, i když jich moc není.

Paní Benešová zase chce mermomocí prosadit, aby byly schváleny všechny zbývající zákony doprovázející občanský zákoník tak, aby platil skutečně od 1.1.2014, i když je jasné, že pokud se to s vypětím všech sil podaří, budou mít soudy, advokáti, notáři i všichni účastníci na jejich prostudování jen pár dnů. Navíc v době, kdy byla nejvyšší státní zástupkyní, toho mnoho na tomto postu neudělala a tehdejší očekávání nesplnila. A pan Fischer na ministerstvu financí je spíše projevem zoufalství.

Dáte jí důvěru?

Není to vláda, která by si zasloužila důvěru, ale je zjevné, že více než hlediska odborná to budou hlediska politická, zda tato vláda důvěru dostane či nikoliv. Musím konstatovat, že řada občanů si přeje vyslovení důvěry této vládě už jenom proto, aby se nevrátila koaliční vláda ODS, TOP 09 a starostové a LIDEM.

Čeká vás hlasování o rozpuštění sněmovny. Jaký je váš postoj?

Budu podporovat rozpuštění sněmovny, avšak pokud se k návrhu nepřipojí dosud koaliční strany, 120 hlasů pro rozpuštění sněmovny návrh nezíská.

Jaký bude podle vás další vývoj politické situace, či jaký si přejete?

Nemyslím si, že se v dohledné době něco výrazně změní. V minulosti se nám tady střídaly vlády vysloveně pravicové s vládou sociálních demokratů, přičemž právě tyto vlády zavedly republiku do dluhů, zlikvidovaly český průmysl, zemědělství, školství i kulturu a rozprodaly národní majetek. Nevidím bohužel v žádné ze stran, které mají ambice vládnout, osobnost, která by získala podporu občanů této republiky a dokázala tyto škody minimalizovat. V novém občanském zákoníku je ustanovení, dle něhož má každý právo na štěstí, já bych si přála, aby toto ustanovení bylo skutečně naplněno a nebylo jenom prázdnou formulací v jinak nesmyslném zákoně, který nás skutečně vrací o 100 let zpátky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…