Generál odsoudil Slováky, kteří přejí Rusům. A není jich málo. Je zde hrozba

07.10.2022 9:15 | Rozhovor

Generál Pavel Macko byl do roku 2018 zástupce náčelníka Generálního štábu Armády SR, je dosud nejvýše postavený slovenský voják ve strukturách NATO. Rusko mobilizovalo zálohy, protože potřebuje vojáky co nejdříve, Putin proti NATO nepůjde a nesáhne ani k jaderným zbraním, Ukrajinci musí využít převahy a udržet pozice, zima bude proti nim, říká. A varuje, že Slovensku může hrozit i ztráta suverenity.

Generál odsoudil Slováky, kteří přejí Rusům. A není jich málo. Je zde hrozba
Foto: Repro Youtube
Popisek: Slovenský generál Pavel Macko

Strategickým šokem pro Rusy bylo už od počátku konfliktu to, že se Ukrajinci brání a že se brání tak urputně a statečně, protože Kreml čekal rychlou válku a jednoduchý průběh, ale Ukrajince evidentně podcenili. A nemám na mysli pouze ukrajinské ozbrojené složky, ale i samotné obyvatele, kteří se Rusům postavili. Rusové obsadili poměrně velkou oblast na Donbase, která se nyní postupně zmenšuje. Proč nedokázala ruská armáda naopak upevnit své pozice a postupovat dál? Co se tam zadrhlo, co selhalo?

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Rusové sice postoupili, ale k upevnění pozic vám musí fungovat logistika. A to je jeden z klíčových problémů ruské armády, protože ty přední linie jsou mnohem dále, než zásobovací vozy, jak s potravinami, tak i s municí a zbraněmi. A bez toho se bojovat nedá nebo se bojuje dosti špatně. Doplatili zkrátka na to vakuum mezi týlem a přední linií.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil minulý týden částečnou mobilizaci, jak se na tento krok díváte?

Především je třeba říci, že Rusové nemají dostatek vojáků. Dělali různé nábory ve věznicích, ale nestačilo to. Je to pokus Ruska zvrátit válku. Provádějí částečnou mobilizaci, protože je selektivní. To znamená, že mají zájem primárně o ty, kteří absolvovali povinný výcvik nebo o bývalé profesionální vojáky, protože je potřebují nasadit pokud možno co nejdříve.

Západní média a většina expertů to okomentovala jako zoufalý krok ze strany Vladimira Putina. Roger Hilton, výzkumník organizace GLOBSEC, to okomentoval takto: „Putin mohl získat malé PR vítězství uklidňující radikály v Moskvě, protože mnozí volali po eskalaci. Reálně to však odráží spíše zoufalou situaci, které Rusko čelí.“ Jak to vnímáte vy?

V každém případě se jedná o eskalaci, kterou bylo možné předvídat. Tímto krokem prezident Putin dává najevo dvě věci. Za prvé, že navzdory skutečnosti, že jeho rozhodnutí zahájit konflikt na Ukrajině bylo špatné,  bude ve válce pokračovat. Druhá věc je, že je to opravdu zoufalý krok, protože je to situace, ze které už nemůže odejít. Přesto se snaží o silové řešení. Ukrajinci se nyní musí pokusit zformovat armádu a s blížící se zimou v konfliktu zaznamenat co největší územní zisky a vytlačit Rusy z jejich pozic, počasí bude brzy proti nim.

Do jaké míry se máme obávat mobilizovaného Ruska, navíc s novými hranicemi?

Musíme být opatrní. Putin hraje vabank, a tak je jasné, že celá společnost v Rusku si je vědoma, že je ve válce. Snaží se zvrátit válku a je to postavené lidově řečeno na hlavu stejně, jako když Hitler obviňoval Sověty, že u Stalingradu napadají německé vojáky. Rusko uspořádalo referenda a vytyčilo hranice, aby potvrdilo, že je obětí. Skutečnost je však jiná. Nicméně je to velká země a má také velký potenciál. Mobilizace může nadále pokračovat.

Vy jste opakovaně prohlásil, že Rusko svůj jaderný arzenál nepoužije tak, jak se nyní spekuluje, stále si za tím stojíte?

Putin dle mě nepůjde proti NATO, samozřejmě jeho pozice se zhoršuje, vyloučit se to úplně nedá. Je zapotřebí zachovat klid. V každém případě musí být bezpečnostní síly celého našeho evropského společenství v pohotovosti.

Můžeme tedy být relativně klidní, když Rusko jaderné zbraně ponechá nevyužité?

Já si myslím, že ano, je dost nepravděpodobné, že bychom měli zažít nějaký okamžitý konflikt, a ani USA, ani Rusko o této verzi nepřemýšlejí.

Ale do budoucna v bezpečí rozhodně nejsme! Víme velmi dobře, že Putin investuje peníze do vnitřních sil v jednotlivých evropských zemích, aby je šířil interně. Navíc, pokud se Putinovi podaří na Ukrajině zvítězit, není důvod se domnívat, že se zastaví na jejích hranicích. Proč by v takovém případě nemohl obsadit například takové Pobaltí nebo vyprovokovat převrat na Slovensku nebo i v Česku a pak ho na poslední chvíli „zachránit“ jako rozený „mírotvůrce“?

Vnímáte, že 60 procent Slováků Rusům ve válce přeje nebo se alespoň domnívá, že Ukrajina by měla být ruským územím?

Bohužel, považuji to za výsledek ztráty základního morálního kompasu, spolupráce mezi pátou kolonou a ruskou propagandou a naprosté nekompetentnosti a dezorientace absolutní většiny současné vládní koalice. Důsledkem je hrozba ztráty suverenity Slovenska a její existence v první krizi.

Celkem minimálně se v posledních týdnech hovoří o Bělorusku, které je spojencem Ruska. Prezident Lukašenko ale nedávno nařídil uvedení všech bezpečnostních sil do výjimečného stavu v souvislosti s ruskou mobilizací. Jaké nebezpečí hrozí z této strany?

Nevidím v tom žádnou přímou souvislost. Lukašenko je mocensky orientovaný politik, který se drží u moci jen díky bezpečnostním silám. Teď asi vidí, že situace je napjatá a nestabilní, takže se bojí o svou vlastní moc, kterou se takto snaží upevnit, proto pod jakoukoli záminkou hledá způsoby a metody, jak vyhlásit válečný stav. Nebo to také může být  jenom proto, aby udržel bezpečnostní síly v pohotovosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…