Havel a Čaputová? Víc starostí o nadnárodní zájmy než o své ubohé poddané. Na Západě vládne vůči Slovanům rasismus. Tak smýšlí slovenský filozof Gregor

23.12.2021 20:58 | Rozhovor

SVĚT KRIZE A NADĚJE Evropská unie je nadnárodní projekt, který ale bezohledně využívá slabší země ve střední a východní Evropě. Na Západě vládne vůči Slovanům velký rasismus. Známé jsou útoky na Poláky, ale i vražda slovenského občana v Nizozemsku doprovázená hajlováním. To říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz významný představitel křesťanské filozofie Vlado Gregor z Bratislavy. Také jsme se ho ptali na českou vládu a premiéra Petra Fialu.

Havel a Čaputová? Víc starostí o nadnárodní zájmy než o své ubohé poddané. Na Západě vládne vůči Slovanům rasismus. Tak smýšlí slovenský filozof Gregor
Foto: Archiv VG
Popisek: Slovenský filosof Vlado Gregor

Před deseti lety zemřel poslední federální prezident Václav Havel. Jak vlastně vnímáte z „pod Tater“ tuto dnes již historickou osobnost?

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Myslím si, že Havla moc dobře nehodnotíme. Ostatně i v Česku se používají termíny jako „havlárna“ či „havloidé“. Už v antice se říkalo: „De mortuis nihil nisi bene“, tedy „o mrtvých jen dobře“, takže už bych to dál nerozebíral. Nakonec k tomu existují prameny jako třeba od Miroslava Dolejšího Analýza událostí 17. listopadu 1989. Jestliže mám uvést Čechy a Moravany, které považuji za osobnosti na Slovensku vážené, cením si filmaře Karla Plicky, kněze Aloise Kolíska, kardinála Tomáše Špidlíka, bratrů Čapkových, filozofů Jan Patočky a Egona Bondyho, písničkáře Karla Kryla a mnoha dalších opravdu hlubokých a celoživotně statečných, neziskuchtivých a nebažících po kariéře.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je označována za Havla v sukni. Souhlasíte?

Souhlasím v tom smyslu, že se naše prezidentka také více stará o nadnárodní zájmy než o své ubohé poddané. Mezinárodní agenda nemůže být národním představitelům bližší než dobro vlastních lidí. Jako příklad uvedu prý „humanitární bombardování“ Srbska a tehdejší přítomnost amerických vojáků v naší kuchyni. Pomalu je budeme mít v obýváku a vůbec nehovořím o tom, že měl být jejich pobyt dočasný.

Není v současné době mezinárodní politika založená hlavně na ochraně lidských práv propagovaná právě Havlem v moři celosvětové reálpolitiky již přežitkem?

Propaganda lidských práv byla zavedená proto, aby bránila lidem vidět jejich povinnosti, vyžadovat jejich plnění a jejich nedodržování trestat. Ostatně následky takzvané pozitivní diskriminace jsou zdokumentované a občas dost hrozné.

Bilanční seriál ParlamentníchListů.cz SVĚT KRIZE A NADĚJE zde.

Dosluhující český prezident Miloš Zeman má od svých odpůrců nálepky jako „šváb z Kremlu“, „Putinův pejsek“, „vlastizrádce“ a tak dále. Co vy na to?

Ta pojmenování a přezdívky svědčí hlavně o charakteru a úrovni lidí, kteří je vymýšlejí. Četl jsem politické vzpomínky Miloše Zemana, už jsem však zapomněl název té knihy, ale z ní a jeho bonmotů je zřejmé, že je to velmi vzdělaný a také moudrý člověk. Fakt, že bych s ním v něčem polemizoval, to jen potvrzuje. S hlupáky a popírači samozřejmostí se totiž nediskutuje a jsou to právě oni, kteří prezidenta Zemana a jiné mnohem moudřejší takto nálepkují.

Je změna na postu slovenského premiéra, kdy Igora Matoviče nahradil Eduard Heger, změnou k lepšímu?

Možná je navenek Eduard Heger trochu normálnější, ale jen uhlazuje nápady Igora Matoviče. Vždyť mu i přezdíváme Hegermatovič. Drží se jako klíště i přes všeobecnou nenávist a pohrdání, a dokonce hrozí, že prosadí, aby neočkovaní nemohli vstoupit do volebních místností. Připadáme si tady jako ve zlém snu.

V Česku zvítězily ve volbách koalice SPOLU a PirSTAN. Máme vládu složenou z pěti stran a politologa Petra Fialu premiérem. Jak může takto široce složená koaliční vláda fungovat?

Politickou situaci v Česku si netroufám posuzovat, navíc neuběhlo ani sto dní činnosti nové vlády. Petra Fialu znám jako spisovatele a vydavatele dobrých knížek v rámci Centra pro studium demokracie a kultury, takže doufám, že se to projeví i v rámci vládnutí. Nicméně stále hrozí nebezpečí, že „honores mutant mores, sed rara in meliores“, tedy „pocty mění mravy, ale zřídkakdy k lepšímu“.

Jak vnímáte další, zatím verbální chrastění zbraněmi na Ukrajině? Bylo by v pořádku připojení země k Severoatlantickému paktu?

Určitě to není v pořádku. A s „kostelním pořádkem“ už ani není v souladu existence NATO, zvláště po zrušení Varšavské smlouvy. Sliby se slibují, blázni se radují...

Co si vůbec myslíte o kauze Vrbětice?

Přiznám se, že kauze Vrbětice nerozumím. Jde tady o velké prachy z české i ruské strany a o takové kšefty se nezajímám. Dvě věci jsou mi ale jasné. Největším prodejcem zbraní jsou USA a konkurence jim moc nevyhovuje. A kdo chce vyrábět zbraně, nepřítele si vždy najde.

Současná koronakrize a různá omezování jsou často přirovnávány k jakémusi novodobému temnu. Má lidstvo šanci se z toho marasmu vůbec někdy vybabrat?

Podívejte se, že i po světových válkách nastoupily diktatury. První v Rusku a druhá u nás. I tohle je válka a diktatura. Doufejme, že nebude trvat čtyřicet let. Nicméně i naši otcové v to doufali...

Je Evropská unie se svými chybami a problémy stále životaschopný projekt?

Evropská unie je nadnárodní projekt, který ale bezohledně využívá slabší země ve střední a východní Evropě. Na Západě vládne vůči Slovanům velký rasismus. Známé jsou útoky na Poláky, ale i vražda slovenského občana v Nizozemsku doprovázená hajlováním.

I termín komisaři, nikým nevolení, mi připomíná bolševismus. Obávám se, že Unie vede evropskou civilizaci k sebevraždě. Moc rád bych se mýlil. Použiju bonmot: „Co nedokázal Hitler s tanky, dokázala Merkelová s bankami.“ Po něžné revoluci mnozí využili provizí a podpory ze strany USA i Evropské unie, ale obyčejní lidé na tom příliš nezískali. Takže společně s Karlem Havlíčkem Borovským říkám: „Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý příklad známe, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohy zláme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…