Hejtman Zimola prozradil, jak se jedná s Babišem: Za rok a půl se nic nenaučil, plete si základní pojmy. Umí jen nadávat, jak všichni krademe

09.06.2015 19:53

ROZHOVOR Návštěvu prezidenta Zemana v Jihočeském kraji poznamenal incident s urážlivým povykováním na hlavu státu, které hejtman Jiří Zimola spojil se Šimonem Hellerem, šéfem tamní organizace mladých lidovců. Nyní k tomu hejtman dodává, že Heller si tím podle něj realizuje své politické ambice, které se projevují dlouhodobě. Ale promluvil též o Andreji Babišovi a koaličním soužití s jeho hnutím ANO.

Hejtman Zimola prozradil, jak se jedná s Babišem: Za rok a půl se nic nenaučil, plete si základní pojmy. Umí jen nadávat, jak všichni krademe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Anketa

Který středoevropský politik je váš nejoblíbenější?

hlasovalo: 21884 lidí

Pane hejtmane, hostil jste na návštěvě Jihočeského kraje prezidenta Miloše Zemana. Proběhlo to podle vašich představ?

Musím říct, že přes ten špatný začátek se potom vše hodně vylepšilo. A špatným začátkem nemyslím vůbec nějaké chyby v organizaci nebo v přípravě anebo snad ve výběru míst, která jsme navštívili. Ale tím, že někteří z – jak se sami nazývali – jihočeské kavárny zneužili situace a naprosto dehonestujícími výkřiky ponižovali hlavu státu. Výkřiky „dyť tam ani nevylezeš,“ to je prostě mimo jakékoliv mé možnosti chápání slušného chování. A myslím, že tihle lidé kolem známého jihočeského aktivisty Šimona Hellera ukázali, co jsou vlastně zač. Tohle jestli jsou mladí lidovci, tak s těmi já nechci opravdu mít nic společného.

Příjemné byly upřímně všechny ostatní na to navazující akce, a to i díky tomu, že nám vyšlo počasí. Tím nechci říct, že by snad na jihu Čech někdy bylo ošklivě, ale teď je tu mimořádně pěkně. Díky tomu jsme mohli panu prezidentovi ukázat jižní Čechy opravdu v celé kráse. Když tu byl před šestnácti měsíci, to byl únor 2014, tak přece jenom byla zima, byť to nebyla tak tvrdá zima, ale pořád to byla zima. Jižní Čechy jsou nádherné na jaře, v létě, a díky tomu jsem mohl pana prezidenta vzít jak na Lipensko, což jsem nemohl riskovat v minulé zimě, tak jsem ho mohl vzít třeba na hráz Rožmberka. Myslím, že i z jeho reakcí a z toho, jak byl spokojený, usuzuji, že to byla dobrá volba.

Vrátím-li se ještě k Šimonu Hellerovi, který proti vám vystupuje dlouhodobě, co se vám při onom zmiňovaném „uvítání“ prezidenta honilo hlavou?

Chci opravdu otevřít to, co jsem tady velmi vážně řekl. Mám opravdu velkou radost z toho, jak probíhala návštěva pana prezidenta. Jak jej lidé, normální lidé v jihočeských městech a obcích vítali, jak se k němu stavěli, jak nás zdravili, když jsme v koloně projížděli přes města, aniž jsme tam zastavili, jak lidé skutečně pana prezidenta mají rádi.

Ať si pražská anebo jihočeská kavárna říká, co chce, tak to prostě je. Tím více mě uráží a stydím se za chování některých mých spoluobčanů Jihočechů a jmenoval jsem tady onoho dotyčného mladého lidovce Šimona Hellera, kterého já osobně znám, protože proti mně aktivně vystupuje stále v souvislosti se svými neukojenými ambicemi v rámci krajské koalice. Byl to on, kdo vyvolával ty protikomunistické šarvátky, demonstrace a všichni rozumní lidé si uvědomí, že ničeho nedosáhl. Prostě jenom chtěl popřít demokratické volby. Tenhle člověk v tom pokračuje dál.

Mě neuráží, když mě bude na svých transparentech nazývat lánským spiklencem, protože já i pan prezident moc dobře víme, co se v Lánech odehrálo a že to žádné spiklenectví nebylo. Mě uráží, že tenhle člověk bez jakékoliv životní zkušenosti, ale hlavně bez jakékoliv slušnosti se velmi nevkusně naváží do hlavy našeho státu urážkami na jeho zdravotní problémy. To je nevkusné, neslušné, hrubě urážlivé. Já se od toho velmi distancuji a vím, že to pana prezidenta mrzelo. Jestli se mu můžu za všechny ostatní Jihočechy tímto omluvit, tak to udělám velmi rád.

Dostaneme-li se dál, co říkáte na způsob vládnutí Andreje Babiše společně se sociální demokracií? Přece jen on coby ministr financí má vliv i na fungování krajů.

Víte, mně to nepřísluší hodnotit. Možná z pozice hejtmana, který musí ocenit to, že vláda se snaží s kraji jednat. To, jestli nakonec něco vyjednáme, je věc jiná, ale já opravdu oceňuji alespoň tu komunikaci. Jak s premiérem, s ministrem vnitra, s ministrem zdravotnictví, to jsou lidé, s nimiž se já osobně setkávám velmi často, a možná díky tomu, že se s nimi mohu vidět, jsou informováni o jihočeských problémech, ale i obecně o problémech krajů. Co je odvrácená stránka, že někdy mi jednání s některými členy vlády připadá jako hovory s hluchými, respektive s lidmi, kteří jsou velmi nezkušení, kteří ještě za rok a čtvrt ve svých pozicích nestačili pochopit, jaký je rozdíl ve zkratkách SŽDC a SFDI, kteří umanutě trvají na svém, kteří nás obviňují z toho, jak všichni jenom rozhazujeme a dokonce krademe, a sami třeba nejsou schopni naplnit svá předsevzetí o státním rozpočtu a o jeho příjmech.

Hovořím zejména o panu Babišovi. Indicie, které jsem použil, byly zejména mířeny na pana ministra financí. Já nemám žádný zájem vyvolávat jakékoliv spory s Andrejem Babišem, ale jestliže mě a ostatní hejtmany bude tento pán neustále urážet tím, že o nás bude říkat, jak všichni krademe, tím, jak bude říkat, že jedině on je ten jediný spravedlivý, no tak je třeba, myslím, připomenout i jeho minulost a to, že pak ať si je u všech výběrových řízení, která na krajích jsou. My jsme naprosto otevření, transparentní a rádi mu ukážeme, jak vybíráme dodavatele na naše veřejné zakázky.

Čím si ten podle vás útočný přístup ze strany ministra Babiše směrem ke krajským samosprávám vysvětlujete?

Krajské volby jsou, předpokládám, příští rok v říjnu, záleží na termínu, kdy je vyhlásí pan prezident, ale je v tom už samozřejmě jistá předvolební rétorika.

Ohledně současné vlády obecně, vidíte ve vztahu ke krajům některé další důležité věci, které stojí za zmínku?

Těch věcí je celá řada. My jsme reagovali teď v poslední době na dopis ministra vlády pro rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera v souvislosti s tím, jaké bychom si představovali nové legislativní změny. Musím říct, že to pro pana ministra nejenže nebude příjemné čtení, ale bude to docela román o mnoha stránkách. Těch návrhů, které jsme tam my, Jihočeši, poslali, je celá řada. Předpokládám, že se podobně vyjádří i ostatní kraje, a z toho vyplývá, že rozhodně nežijeme ve veselé době a že je celá řada věcí, které nás trápí. Mohl bych vyjmenovat resort po resortu. Myslím, že to nejpalčivější, které nás teď aktuálně trápí, je, že se nedaří na státní úrovni naplnit příjmy státního rozpočtu. Nedaří se naplnit DPH, což se potom odráží v tom, že jsou propady v očekávaných skutečnostech u obecných rozpočtů, městských rozpočtů, ale i krajských rozpočtů.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…