Hrál u nich v hospodě Ortel. Organizovaní udavači teď rodině majitele ničí život

09.08.2019 4:42

ROZHOVOR Majitelé malé hospůdky „Posázavská hospoda Stodola“ v Kamenném Přívoze u Prahy udělali před nedávnem osudovou chybu. Pozvali totiž k sobě na koncert skupinu Ortel, a reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Internetovou prezentaci jejich podniku zaplavily desítky negativních recenzí, podle kterých se v areálu povalují injekční stříkačky, majitelé jsou rasisté, jídlo je odporné a obsluha zlá. Recenzenti přitom podle provozovatelů Luďka a Kristýny podnik nikdy nenavštívili a jde jen o odvetu za uspořádání koncertu. Paní Kristýna se rovněž stala terčem kyberšikany. A zde problémy nekončí. Pár se rozhodl poskytnout pro ParlamentníListy.cz rozhovor, kde celou záležitost vysvětluje.

Hrál u nich v hospodě Ortel. Organizovaní udavači teď rodině majitele ničí život
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Jak dlouho zde hospodu provozujete?

Anketa

Jste pro zavedení ,,daně z masa", jak se o tom vážně uvažuje v Německu?

5%
95%
hlasovalo: 12842 lidí
Luděk: Čtvrtým rokem, jsme rodinný podnik. Restauraci vedeme jako firma, která patří mé dceři. Já jsem u dcery zaměstnán a starám se o podnik, vzhledem k tomu, že dcera čeká dvojčata a jedno malé dítě už má.

Tak jsem s partnerkou nabídl, že pokud si tu budeme moci vytvořit zázemí, budeme se o restauraci starat. Fungujeme tu společně jako rodina, jezdí mi sem ještě pomáhat syn a druhá dcera. Podnik je sezónní záležitost, v zimě to nefunguje, zdejší obec má šest obyvatel. Drží nás to tu vzhledem k tomu, že tu je opravdu klid a máme tu svým způsobem pohodu. Teď se nám narodilo malé dítě, pro něj je to zdejší prostředí úžasné. Zakládáme si na tom, že vaříme česká jídla a dáváme porce tak, aby se lidé opravdu najedli.

Pomník českým válečným veteránům, který lze spatřit na zahradě před hospodou

Takže žijete z turistů, cyklistů, kteří projíždějí kolem…

Luděk: Přesně tak. Nacházíme se v oblasti, kde ve 20. a 30. letech 20. století rašil tramping. Když se podíváte na naše stránky, uvidíte, že tu pořádáme country, diskotéky, vystupují tu trampové, kterým je k osmdesátce, dokonce tu máme akce pro děti, prostě všechna možná vystoupení, od každého sortimentu trochu.

A když máte nějaký koncert, tak vám to předpokládám pomáhá…

Luděk: Děláme propagaci skrze místní rozhlas i v okolních vesnicích. Dáváme reklamu na Facebook, Google, Tripadvisor. Přes léto jsou tu také chataři, tady dole přímo pod námi teče Sázava. Snažíme se dávat nějakou reklamu také podél silnic a v Praze. Pro nás tu je klíčová Posázavská stezka, která zde de facto končí. Lidé sem přijdou vyprahlí z lesa a zavítají k nám.

Koncert Ortelu byl tedy vůbec prvním případem, kdy jste se setkali s nějakými problémy?

Luděk: Ano. Nejsem žádný rasista ani nacionalista a nemám žádné radikální názory, ale některé texty skupiny Ortel mě zaujaly, protože v nich spatřuji pravdu a realitu. Ale to je věc názoru. Nepropaguji Ortel a nepropaguji žádný rasismus…

ale zase na druhou stranu, některé texty Ortelu jsou problematické, například ve skladbě Defenestrace zazní: „Každej z vás je pak sám svýho štěstí strůjce, zvláštní dar byl nám dán, že následujem vůdce“.

Luděk: To určitě ano, jsou konfliktní.

Anketa

Těšíte se na oslavy 30. výročí Sametové revoluce?

4%
96%
hlasovalo: 15818 lidí

A nyní záleží, jestli tu větu z textu písně interpretujete v jednotném, nebo množném čísle. Nebál jste se třeba, že se sem na ten koncert sjedou nějaké pochybné existence?

Luděk: Zcela určitě jsem měl obavy, aby sem nepřijel autobus nějakých plešatých hlav…

…co byste dělal, kdyby přijeli?

Luděk: Měl jsem zajištěno, že v případě takového problému byla okamžitě k ruce policie z nedalekého Jílového. Zde na úřadě v Kamenném Přívoze jsem to neřešil, ale měl jsem kontakt přímo na místní oddělení policie.

A ti lidé, co tu byli, se tedy chovali normálně?

Luděk: Můžu říct, že mě naopak překvapilo, že přijeli někteří lidé, které znám. Jsou to normální pracující lidé, v soukromém životě často velmi úspěšní, s prosperujícími firmami. Řekl bych ve zkratce, že šlo o inteligentní lidi, kteří něčeho dosáhli a mají to v hlavě srovnané. Přišli, poseděli, dali si večeři, při poslední písni si stoupli před pódium, fotili a natáčeli si to. Odcházeli spokojení a děkovali nám, že někdo i do těchto končin přitáhl takovou skupinu.

Takže že by se tu konalo nějaké „nacistické harašení“, to odmítáte…

Luděk: Určitě. Mě úplně zarazilo, že ti lidé tohle dělají. Když se podíváte na naše facebookové stránky uvidíte, že děláme všechno možné. Jsou tu i živá vystoupení (pan Luděk ukazuje na mobilním telefonu nahrávky z vystoupení mnoha umělců ve všemožných žánrech)

Měl někdo z obce problém s tím, že tu Ortel vystoupí?

Luděk: Ne, nesetkal jsem se s tím. Dal jsem to na vědomí měsíc dopředu, protože jsem očekával, že nějaký problém může nastat. Starosta to věděl, to samé místostarosta, který bydlí o tři domy níž odsud. Byl to akustický koncert, byl tu omezený počet míst.

Vyjádřil někdo přímo na místě nespokojenost s přítomností Ortelu? Jak probíhala samotná akce?

Luděk: V momentě konání zcela určitě ne. U vrat do hospody vybírala vstupné moje čtyřiadvacetiletá dcera a můj patnáctiletý synovec. A nedovedu si představit, že by oni dva někomu řekli „Hele, sem nesmíš!“. Naopak kdyby jim někdo řekl, že s tím mu něco vadí, tak mi to okamžitě přijdou říct.

Kristýna: Na místě skutečně nikdo konfliktní nebyl, nikdo neměl s ničím problém.

Podium, ze kterého hrála i skupina Ortel

A pak tedy začal ten problém na internetu?

Luděk: Ano. Protože jsme na Facebooku publikovali video z koncertu. Nevím, kam se to přesně dostalo, první problém ale začal ve chvíli, kdy se na to podíval někdo ze skupiny Ortel Hunters.

Co je „Ortel Hunters“?

Kristýna: To je facebooková skupina, čítající asi 10 tisíc členů, kteří napadají fanoušky Ortelu. Tedy jestliže někdo na Facebooku zveřejní fotku s Ortelem, nebo jim ještě nedej bože vyjádři podporu, vezmou si ho na paškál. Takže mohou například vzít jeho fotku, přidat k ní nějaké vulgarismy či dehonestující obrázky a sdílí to v této skupině k zesměšnění. Občas je to až za hranou.

A identifikují své cíle? Zveřejní jejich fotografie třeba i se jménem a adresou?

Kristýna: Ano, dávají to třeba rovnou na ty fotografie. Nevyhýbají se ani dětem.

Luděk: Došlo to do takové fáze, že to začala řešit i policie.

Kristýna: Momentálně jsme s nimi ve sporu, řeší to policie ČR, takže se k tomu nemohu více vyjadřovat.

Po vystoupení Ortelu navíc zaplavily facebookovou stránku vaší hospody negativní recenze. Uživatelé píší, že se u vás nedá jíst, že podporujete nacismus, atp. Jeden uživatel si stěžoval, že jste ho prý do hospody nepustili kvůli barvě pleti.

Kristýna: Tam šlo v podstatě o jeden komentář. Uživatel pod jménem Jakub Černý si stěžoval, že ho k nám někdo nevpustil, protože je černý. No a pak se to dostalo do zahraničí, ve Švýcarsku vyšla reportáž o tom, že tu bují rasismus.

Luděk: Včera už to tam měli, volal mi kamarád z Curychu, že je v České republice rasistický konflikt.

Hodnocení Jakuba Černého

Ten pan Černý tu předpokládám nebyl a byl to pouze vtipný komentář…

Luděk: Ano, vtipný komentář.

Kristýna: Tam jich je vtipných více, ale vezměte si jednu věc. Když se nasdílelo to video s Ortelem, objevila se tam spousta komentářů od lidí, kteří s tím vyjádřili nesouhlas. Já jsem ty komentáře mohla smazat. Já jsem je tam nechala, protože každý má právo na svůj názor.

Luděk: Já jsem do toho zasáhl a některé komentáře jsem smazal, protože byly vulgární.

Kristýna: Oni to sdíleli lidé, kteří s tím nesouhlasí. Sdíleli to proto, aby roznesli to špatné mínění. Nemazala jsem to, respektuji svobodu projevu. Nicméně to, co se teď děje, to už je o něčem jiném, to je likvidace.

Luděk: Podívejte, tady je vidět to obecenstvo (přehrává na mobilním telefonu videozáznam publika z inkriminovaného koncertu, pozn. red.). To nebyli žádní nacisté, žádné holé lebky. Tady to bylo v naprosté pohodě. Byli tu lidé od 30 do 60 let. To byl akustický koncert, naprosto v klidu. Žádná fašistická nebo neonacistická propagace.

Vy o těch lidech z Ortel Hunters něco víte?

Kristýna: Oni si tu facebookovou skupinu nedávno změnili z veřejné na uzavřenou (bez toho, aby vám administrátor skupiny povolil vstup, si žádný obsah ve skupině nezobrazíte, pozn. red.), takže sami musí mít nějaké problémy. Když se podíváte na facebookové profily těch lidí, kteří nám píšou ty hanlivé recenze a podíváte se, čeho jsou oni fanoušky, tak najdete skupiny se jmény „Ortel Hunters“, „Ortel v Česku nechceme,“ apod.

Anketa

Měl by Babiš přidat ministerstvům ČSSD 20 miliard, jak sociální demokraté požadují?

3%
97%
hlasovalo: 10503 lidí

Luděk: Jsou to prostě odpůrci. Mně to je jedno, ať má každý svůj názor, jaký chce a ať si poslouchá hudbu dle libosti. Ale když mi chtějí něco diktovat, to je prostě nemyslitelné. Já jsem Husákovo dítě, zažil jsem tu dobu a mám takový nepříjemný pocit, že se některé manýry opět vrací. Zákazy, tohle se smí a tohle ne…jsme v demokracii, takže lidem dám to, co po mně lidé žádají. Když mají lidé zájem o country, udělám jim country, když chtějí pop, máme tu pop. Pokud chtějí divadélko pro děti, tak to taky děláme. A pokud jsou tu zájemci o Ortel, tak proč bych jim ten Ortel nedopřál?

Je na každém, co chce poslouchat. Vždyť já to nikomu nevnucuju, v žádném případě by mě to ani nenapadlo. Ale nedokážu se smířit s tím, že to vyvolá takovouhle reakci.

Měla už ta akce s negativními recenzemi na internetu nějaký negativní dopad na vaše podnikání?

Luděk: Myslím, že teď je ještě na hodnocení brzy, uvidíme v polovině září.

A ti recenzenti, kteří vám nyní hromadně dávají negativní hodnocení, byli tu skutečně?

Kristýna: To začalo v sobotu, kdy tam přibylo asi deset recenzí. Vzhledem k tomu, že tu jsme pořád a víme, jak který den vypadal, kolik lidí tu bylo, a tak podobně, tak není možné, aby zrovna ten den k něčemu takovému došlo. Ti lidé tu nebyli. Oni si někde v té své skupině nasdíleli nápad zaplavit nás negativními recenzemi a ostatní se toho chytli.

Luděk: My máme i několik videí z té akce s Ortelem, kdyby tu nějací nespokojení lidé byli, tak bychom to zaregistrovali. Nebyl tu jeden jediný konflikt, žádný problém, natožpak abychom sem někoho nevpustili. Ba dokonce, možná to jde dohledat i na tom videu, Ortel hrál tady na pódiu a v lavici, která je kousek, seděla paní černé pleti a vedle ní ještě mulatka. A žádný problém!

Recenzent upozorňuje na údajný rasismus personálu

Když jsme si pak s Tomášem Ortelem sedli a bavili jsme se, tak on říkal: „Hele, já nikoho odnikud nevyháním a nenapadám. Mně jde jen o to, že když je dnes problém uprchlické krize a oni k nám přijdou, tak by měli dodržovat naše zákony a pravidla.“ Já si nedovedu představit, že bychom jeli do Teheránu a tam by se mohla procházet odhalená blondýna.

Přijde vám to, co se od soboty událo, normální?

Luděk: Ne. Přijde mi to cílené a přijde mi, že někteří lidé doma zapomněli zdravý rozum. Anebo je za tím něco víc…

…Co byste za tím hledal?

Luděk: Když jsme tu začínali, tak jsem měl problém, protože mám ceny za jídlo stejné jako konkurence, ale jinde jsou menší porce. Ale myslím si, že by někdo z konkurence musel být v té společnosti kritiků Ortelu aktivní, aby tohoto dosáhl.

Kristýna: Víte, tady je i otázka toho, že nejde o restauraci jako takovou, ale o projev politického názoru. S tou restaurací to nijak nesouvisí a to je první problém, který mi opravdu vadí. Druhý problém, který považuju za naprosto nepřípustný, je, že ti lidé svůj nesouhlas projevují tak, že se snaží poškodit cizí osobu.

Myslíte, že váš případ může někoho zastrašit? Že se teď třeba jiné podniky budou bát pozvat si Ortel nebo nějakou jinou kapelu?

Kristýna: Rozhodně to vliv mít bude. Když to ostatní podniky uvidí, mohou se začít bát. Ale nevidím důvod, proč bychom se my měli nechat zastrašit několika projevy slabomyslnosti. Ano, Ortel je kontroverze. Očekávali jsme projevy nesouhlasu a negativní názory. Ale rozhodně ne, aby to zasáhlo do chodu restaurace takovým způsobem, že lžou a snaží se podnik pohanit.

Luděk: Problém není naše restaurace. Problém je skupina Ortel, která mnoha lidem nevoní. Spatřuju v tom politiku.

Pozvali byste si Ortel znovu?

Luděk: Určitě, už z jednoho prostého důvodu. Žijeme v demokratické zemi. V rodinném podniku můžu lidem dopřát to, co se jim líbí.

Kristýna: Přesně pro ten princip, že nám nikdo takovýmto násilným způsobem nebude diktovat, co máme a co nemáme dělat.

Dívám se okolo, máte tu kromě pomníčku českým válečným veteránům i tabuli od sdružení Regi Base (Nezisková organizace, pomáhající s léčebnými výlohami veteránům válečných konfliktů, pojmenovaná po zesnulém členovi Útvaru speciálních operací Vojenské policie AČR, Jiřím „Regi“ Schamsovi).

Luděk: Mám tam s ním osobní fotografii z Plzně 2014 ze společného setkání. S nadací Regi Base spolupracujeme, jsme v úzkém kontaktu. Teď v sobotu pro ně uděláme pohoštění, připravujeme vzpomínku k uctění padlých a zraněných. Mám k tomu blízko a myslím si, že česká národní hrdost a uctění památky lidí, kteří za nás bojovali, ať už to byli veteráni první světové války, nebo veteráni současní, je slušnost. Jsou to hrdinové a zastupují nás všechny.

Provozovatel hospody, pan Luděk, pózuje u společné fotky s Jiřím „Regi“ Schamsem

Ještě se vrátím k těm recenzím, abychom byli fér, tak vaši facebookovou stránku později zaplavilo také velké množství pozitivních recenzí, kde vám lidé vyjadřovali podporu…

Luděk: Ano, vyvolalo to reakce od lidí, včera jsem se dokonce setkal se soukromou online korespondencí, že v náš prospěch lidé chtějí podat žalobu. Ono to má všechno rub a líc.

Kristýna: Já jsem ráda, že se ozvali i lidé, kteří přemýšlí normálně. Líbilo se mi, což musím přiznat, že tam někdo napsal: „Nemám rád Ortel, ale nelíbí se mi, že se vás snaží poškodit.“ To beru jako pozitivní signál a oceňuju to.

Jeden z pozitivních vzkazů pod profilem hospody na Facebooku

Vzkázali byste něco lidem ze skupiny Ortel Hunters?

Luděk: Stačilo by, kdyby si ti lidé z Ortel Hunters ty naše facebookové stránky projeli trochu dozadu a sami uvidí, že jsme úplně normální. Bylo tady dětské Divadlo z pytlíčku, kapela Modrý Struny, všechno možné. Vloni jsme tu odhalovali ten pomníček veteránům, byl tu tehdy třeba Jiří Lábus, Josef Kotěšovský, režisér Laterny Magiky a další, přijel i afghánský zástupce ozbrojených sil, když jsme si připomínali české a afghánské padlé vojáky. Je to všechno na našem Facebooku. Myslím si, že nám lidé hodně ukřivdili.

Nevím, co by jim vzkázala moje partnerka, ale já bych jim vzkázal, ať si zametou před vlastním prahem. Rád bych je i pozval, ať se klidně přijedou podívat. Dnes například dorazila i recenze, že tu někdo našel injekční stříkačku. Tak bych je pozval, ať si to přijedou překontrolovat, že stříleli úplně vedle.

Recenze od Karla Vyskočila, který údajně na záchodě našel injekční stříkačku, na jídle si také nepochutnal

Kristýna: K demokracii prostě takový projev nepatří. Tomu my ustupovat nebudeme.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …