Introverti jásají, zatímco extroverti šílí. Nerozumné restrikce lidé dodržovat nebudou. Advokátka Kovářová otevřela velké tabu

09.02.2021 11:01 | Zprávy

ROZHOVOR Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová je dnes nejen advokátkou a prezidentkou Unie rodinných advokátů, ale také vede Koroporadnu, v níž několik desítek odborníků zdarma pomáhá potřebným. I díky tomu připouští, že veřejnost je na pokraji svých sil. „Kdo požaduje po občanech, aby vydrželi omezení další měsíce, ba ještě požaduje zpřísnění, ten toho o jejich duši moc neví. Introvertní části společnosti možná home office vyhovuje, ale minimálně polovině mých spoluobčanů nikoliv,“ říká Daniela Kovářová a dodává: „Přece nás Příroda nebo Pánbůh nestvořili proto, abychom se z domova připojovali k počítači a po telefonu si objednávali krabičky s jídlem. Člověk je příslušník živočišné říše, jejímž jediným smyslem je rozmnožování. Lockdown tento smysl na rok potlačil.“

Introverti jásají, zatímco extroverti šílí. Nerozumné restrikce lidé dodržovat nebudou. Advokátka Kovářová otevřela velké tabu
Foto: Archiv VR
Popisek: JUDr. Daniela Kovářová

Již téměř rok se celý svět potýká s pandemií covid-19, která má mnoho zdravotních, ekonomických, ale také společenských dopadů. Co je podle vás na celé pandemii nejhorší?
 
Pandemie je krutá rána celému lidstvu, v níž spatřuji řadu nejrůznějších NEJ: naprostá nejistota ohledně budoucnosti, nevratné ekonomické a společenské dopady, stupňující se duševní trýzeň, likvidace řady odvětví a profesí, rozpad pospolitosti a společenských vztahů, polarizace společnosti, zpomalení vzdělávacího procesu, vlna odlišných teorií a odborných prognóz, zneužití statistických dat, to vše v on-line přenosu, který znemožňuje účinné řízení zemí a procesů.
 
 
Podle všech dosavadních statistik jsou nejvíce ohroženou skupinou obyvatel senioři. Dokonce čtvrtinu všech úmrtí spojených s covid-19 představují senioři z domovů důchodců. Je postup v boji s pandemií správný, když se nám stále nedaří chránit nejvíce ohroženou skupinu obyvatel? 
 
Navzdory tomu, že nás pandemie už rok trápí, toho stále mnoho nevíme. I když dokážeme vyjmenovat nejvíce ohrožené skupiny, koronavirus dokáže potrápit i mladé, fyzicky zdatné a otužilé jedince. Pro někoho je to udivující více, pro jiného méně. Moji rodiče byli lékaři a častokrát vyprávěli o nevysvětlitelných individuálních reakcích svých pacientů. Navzdory moderní medicíně toho o člověku víme velmi málo. Slýchala jsem vyprávět rodiče o zdravých pacientech, kteří nepřežili drobný zákrok, ale i o zázračně a nepochopitelně uzdravených. Zapomněli jsme, že lékař není obchodník se zdravím. Nepokorně jsme si mysleli, že když platíme zdravotní pojištění, máme nárok na zdravý a dlouhý život. Inu, pandemie nám ukázala, že každý z nás je smrtelný. 
 
V posledních týdnech je zřejmé, že lidem již dochází trpělivost a jsou více kritičtí vůči tvrdým vládním opatřením. Je tato nespokojenost podle vás na místě? 
 
Celý rok vedu advokátní kancelář a k tomu ještě Koroporadnu, v níž 70 odborníků zdarma pomáhá potřebným. Vidím, že veřejnost je na pokraji svých sil. Už i členové našeho Korotýmu a lidé, kteří celý rok drželi ostatní nad vodou a byli plni optimismu, umdlévají. Klidu nepřidává nepřehledná situace ani stále se měnící opatření. Nedivím se nepokojeným, sama jsem nešťastná a unavená. Kdo požaduje po občanech, aby vydrželi omezení další měsíce, ba ještě požaduje zpřísnění, ten toho o jejich duši moc neví.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…