Jandák: Češi mají ohnutou páteř, udávají do Bruselu. Slouhovství na vzestupu. Moravec a Fridrichová? To je takto

23.06.2020 19:44

ROZHOVOR „Nabídku jsem nedostal jen od ANO, ale rovnou od několika politických subjektů. Jen ČSSD mezi nimi nebyla,“ říká ke svému návratu do politiky herec, bývalý ministr kultury a nyní kandidát do Senátu za hnutí ANO na Pelhřimovsku Vítězslav Jandák. V rozhovoru řekl, co si myslí o současné sociální demokracii a také o tom, co se děje kolem premiéra ohledně jeho údajného střetu zájmů. V této souvislosti zmínil neustálou snahu o skandalizaci, vytváření kauz i souboj „velmi agresivní menšiny proti bohužel mlčící většině“. Rázná slova o „bonzáckém způsobu“ pak pronesl na adresu některých europoslanců. Ohledně humbuku, který se odehrál v souvislosti s volbou nových členů do Rady ČT, říká: „Hysterie je v tomto směru naprosto směšná.“ Přečtěte si také, co řekl ohledně vyjádření některých umělců v souvislosti s koronavirem.

Jandák: Češi mají ohnutou páteř, udávají do Bruselu. Slouhovství na vzestupu. Moravec a Fridrichová? To je takto
Foto: Repro - Česká média
Popisek: Vítězslav Jandák při rozhovoru

Slávku, vy jste se rozhodl, že v blížících se senátních volbách budete na Pelhřimovsku kandidovat za ANO. Co vás k tomu vedlo?

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí


Zřejmě chuť se vrátit. Být součástí dění a snažit se pro zemi něco udělat. Politika mi začala po čase prostě chybět. Ačkoli mám svůj věk, cítím se dobře, odpočatě, s energií do toho prostě jít. Nepatřím mezi důchodce, kteří okopávají zahrádku a odpoledne přikusují sušenku při čaji. Od politiky jsem si dal pauzu a mohu říct, že některé věci vidím s odstupem jinak. Ale to je vývoj, to je život, to je politika. ANO mi dalo nabídku, o které jsem samozřejmě delší dobu přemýšlel. Musím říct, že nabídku jsem nedostal jen od ANO, ale rovnou od několika politických subjektů. Jen ČSSD mezi nimi nebyla.

Ze sociální demokracie za vámi tedy nikdo nepřišel?

Nepřišel, ale nemám jim to za zlé. Sociální demokracie se vydala jiným směrem, z mého pohledu špatným, ale to je už třeba nechat na vedení a na tom, do jaké míry jsou ještě schopni oslovit voliče. Je to soutěž. Já názorově zůstávám stále konzistentní, neberu a nevnímám svět jako černobílé uskupení. Svět je barevný a je třeba to tak vnímat. Komunikuji dlouhodobě s lidmi ze všech parlamentních stran, protože za ta léta jsem si vytvořil řadu přátel napříč politickým spektrem. Lidi nehodnotím podle partaje, ale podle toho, čím konkrétně se zasloužili o tuto zemi.

ČSSD nemá podle průzkumů i podle výsledků voleb za poslední dobu právě nejvyšší reference. Čím to podle vás je? A dokážete říct, kdo je podle vás ten největší, řekněme, „hrobník“ sociální demokracie?

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí
Nechci zjednodušovat a říkat někomu hrobník. Sociální demokracie se z politické strany změnila v aktivistické uskupení, které ostatní politické strany a hnutí převzaly program a mnohdy ho lépe, moderněji a umněji začaly nabízet voličům. Z tradiční levicové strany se ČSSD transformovala do aktivistického modelu, který nemůže dlouhodobě fungovat. Navíc je mediálně takřka neviditelná. Honzovi Hamáčkovi, ač jsem byl vůči němu občas přísný, vlastně není co závidět, ale byla jeho volba obklopit se určitými lidmi, na které vsadil. Opět můj názor je, že to bylo špatné rozhodnutí. Nebýt covidu, řada lidí by na ČSSD i její vedení v podstatě zapomněla, protože více neviditelná už být nemůže. Přesto, alespoň tímto způsobem, děkuji socdem za zajímavých 15 let. S řadou členů jsem v kontaktu, řady lidí si vážím, jako i řady lidí ne. Ale to je zcela v pořádku.



A když se vrátíme zpátky k hnutí ANO, co říkáte na ty údajné střety zájmů, které jsou premiérovi vyčítány z některých stran? Teď tady navíc máme novinku. Poslanci Evropského parlamentu jasnou většinou hlasů schválili usnesení kritické k možnému střetu zájmů Andreje Babiše. Ten podle europoslanců zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu EU a zároveň kontroluje holding Agrofert…

To rozhodnutí jsem nečetl. Nechci říkat, že to není vážné usnesení, ale opět jde o politiku. Je veřejným tajemstvím, že několik europoslanců z českých řad, řekněme takovým bonzáckým způsobem, vytváří skrze jiné spřátelené europoslance tlak na určitá vlivová uskupení v rámci Unie s cílem poškodit nejen ČR, ale i premiéra. Cílem má být pohoršení české populace nad tím, co nám to stojí v čele země. Tyto jejich snahy mají ovšem přesně pravý opak, což se projevuje především u volebních uren. Je to v podstatě neustálá snaha o skandalizaci, vytváření kauz, kdy v headlinu prostě musí být vždy věta „Babiš selhal“. Je to souboj řvoucí a velmi agresivní menšiny proti bohužel mlčící většině.

Máme za sebou epidemii koronaviru. Jak to podle vás vláda zvládla? Teď do ní „šijí“ ze všech možných stran, ale jak to vidíte vy?

Anketa

Vadí vám údajný střet zájmů Andreje Babiše?

9%
91%
hlasovalo: 16982 lidí
Řekl bych, že vláda zvládla epidemii lépe než jiné evropské státy, což je naprosto objektivní fakt. Mohu samozřejmě mít řadu připomínek ke komunikaci mezi některými ministry a úředníky, ale doopravdy jsme do toho mechanismu nikdo z nás neviděl. Jednalo se o zcela novou hrozbu a její řešení, které vznikalo za pochodu takřka po celém světě. Když se dnes podíváme do Švédska, Německa, Francie a jiných zemí, tak mám pocit, že ta vláda zase tak blbě nepracovala, ač jsou zde opět tací, kteří vehementně tvrdí opak.

Kredit během koronakrize trochu ztratili někteří umělci, kteří se nechali slyšet, že se o ně stát „dostatečně nepostaral“. Na začátku se navíc „bouřili“ proti nařízení v souvislosti s bojem proti epidemii. Jak vy tohle jako herec vnímáte?

Tak je zcela pravdivé, že umělce koronakrize zasáhla samozřejmě citelně. Na druhou stranu je třeba se zamyslet, jestli někteří z nich nevolili zbytečně brutální až pitomou rétoriku.



Hned, jak se začala uvolňovat opatření proti koronaviru, uspořádaly Miliony chvilek další demonstrace. Co na to říkáte?

Je to úsměvné, ale mají na to plné právo. Jen je třeba dodat, že co jedna demoška „milionářů“, tím Andrej Babiš opět o něco posílí. Pramení to z povahy českého národa, který se zastává toho, kterému je ubližováno, nadáváno. Dnes v některý kruzích už tak nějak patří k dobrým mravům si do toho Babiše pořádně kopnout. Odplivnout si, ulevit si, zařvat a urazit. Demokracii bychom tu měli, jen chybějí ti demokrati. Nevěřím v takzvanou spontánnost těchto akcí. Na to jsem už jsem docela zkušený vlk. Tím bych vaši otázku asi uzavřel.

Mluvíme o atmosféře ve společnosti, a to mě dostává k další otázce. Proč se podle vás strhl takový „křik“ poté, co se do Rady ČT dostali moderátor Xaver nebo ekonomka Lipovská…?

Musíme brát, jaký křik a odkud ten křik přichází. Z mého pohledu se nejedná o nějakou kredibilní kritiku, jako spíše o pokřikování z jednoho tábora do druhého. V kritických časech se nesmíme obracet k cynismu a nedůvěře. Dejme panu Xaverovi i paní Lipovské prostor. V radě koneckonců nesedí jen paní Lipovská a pan Veselý, ale řada dalších lidí. Hysterie je v tomto směru naprosto směšná.

Zajímalo by mě, jestli také máte pocit, že je ohrožena nezávislost ČT, jak před tím někteří varují? Máme nakonec čekat další „spacákovou revoluci“?

Nemyslím, že je ohrožena nezávislost ČT, protože si nedovedu představit, že by její nezávislost ohrozila trojice lidí, kteří, jak jsem pochopil, se ani neznají. Jen někdo dostal dojem, že se o ohrožení může jednat. Je to téma, které někdo sebral ze země. Zatímco pozoruji, se spíše jedná o ostřelování mezi dvěma názorovými tábory.



A jak hodnotíte například zpravodajství ČT, o jehož objektivitě se už delší dobu dost polemizuje? A co tolik diskutovaná jména a hlavní tváře ČT jako Wollner, Fridrichová, Moravec a jejich práce?

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
Zpravodajství z mého pohledu funguje dobře. Ale je otázkou, jestli je potřeba, aby se například pan Železný na sociálních sítích vyznával ze svých politických názorů či sympatií k té či oné osobě. Přesně to nabourává dobré jméno ČT. Pana Wollnera znám jako kvalitního, i když poněkud netradičního a trochu agresivního publicistu, který by měl spíše zvážit politickou dráhu. Nora Fridrichová je určitě profík, ale její pořad nesleduji a vím, že je vnímána některými kruhy kontroverzně. Václava Moravce znám a mám ho jako člověka rád. Jeho styl moderování je nějaký, a jestli patří, nebo nepatří do veřejnoprávního média, si musí zodpovědět každý sám. Přesto je Václav Moravec dnes spíše značka. Vše je otázka vkusu každého z nás. ČT nemůže vyrábět pořady, které se líbí úplně všem. Měla by však dohlédnout na to, aby ti, kteří mají stát před národem naprosto objektivní a čistí (myšleno moderátoři, publicisté), nedávali zbraně do rukou těm, kteří pak zcela po právu mluví v určitých případech o neobjektivitě a stranění těm či oněm.

Mimochodem, jak naopak hodnotíte novinářskou a moderátorskou práci Luboše Xavera Veselého, kterému často někteří lidé z ČT nemohou přijít na jméno?

Xaver není, co vím, novinář, ale opravdu dobrý moderátor. Rozhovory s ním jsou vedeny slušně, věcně. Je to vnímavý a bystrý člověk. Vím, že má na YouTube pořad Xaverlive, který si čas od času pustím, tak jako si tu a tam pustím třeba paní Drtinovou na DVTV. Jak Xavera, tak paní Drtinovou, hodnotím z mého laického pohledu dobře a svou práci odvádějí, jak nejlépe umějí. Přesto styl moderování je mi bližší u Xavera, protože mi přijde prostě lidštější. Konkurenční on-line platformy jsou více uštěkané, útočné a zbytečně konfrontační. Tomuto trendu asi nikdy nepřijdu na chuť. Takže snad jsem odpověděl jasně.

Podíváme-li se i do zahraničí, co říkáte na situaci v Americe?

Jak to říct tak, aby tomu rozuměl každý? Je tam bordel. V USA už dlouho doutná rasové napětí. Ta permanentní bitva za práva menšin akorát ubližuje té většině. Politická korektnost, práva menšin, gender a podobně, to je vše sud se střelným prachem, který v USA právě explodoval. Musíme si uchovat víru a podporovat rozum a pravdu. Brzy to řachne i u nás. Víte, jaký je rozdíl mezi konspirací a realitou? Pět let…  



Například ničení soch se ostatně už teď přesouvá i do Evropy. Kam až to může zajít?

V Evropě i USA padla veškerá myslitelná tabu. Jakýkoliv řád je brán jako zlořád. Ulice okupují levicoví extremisté šířící pravdu a lásku pomocí molotovů a baseballových pálek. Jejich politika není dialog, ale snaha umlčet, uřvat, dokonce i zabít. Všimněme si fenoménu, že některé sochy jdou k zemi, ale jiné zase rostou. Občanská válka v Evropě prozatím nehrozí. Ultralevicové mentální nastavení ale ano. Neomarxismus, neočecháčkovství a slouhovství je bohužel i u nás na vzestupu a tyto jevy je třeba brát velmi vážně.

Mluvíme o budoucnosti, o tom, co nás možná čeká. Ale pojďme trošku zhodnotit i posledních pár let. Co ty roky, které jsme prožili od sametové revoluce? Jak jsme je podle vás zvládli?

Myslím, že jsme ušli dynamickou cestu a ve výsledku se nám žije poměrně dobře. Ještě nás sice čeká vyšlápnout pořádný kopec, ale nechci vidět vše jen černě. Co se však výrazně pokazilo, jsou vztahy mezi lidmi. Všudypřítomná nenávist na sociálních sítích, „hejtování“, vytváření si virtuálních svalů, urážení a dehonestace. Lidé dnes doopravdy nežijí svůj život. Ten svěřili malým krabičkám a v něm drobným aplikacím jménem Facebook a Instagram, které jim dopomáhají svůj život opravdu prožívat. Co můžeme čekat v dohledné době? Nemám křišťálovou kouli, ale svět čekají výrazné názorové otřesy. Ty v tom extrémním případě mohou přerůst v opravdový konflikt. Ale nemalujme čerta na zeď. Pozoruji, že svět se názorově půlí na tradiční křesťanskou polovinu. Říkáme jí – ti, co bojují za normální svět. A tu druhou, progresivní nemarxistickou. To není americký jev, ale světový, který odstartoval paradoxně v 60. letech ve Francii a Spolkové republice.

Říkáte, že se výrazně pokazily mezilidské vztahy. O tom ostatně mluví hodně lidí…

Ano. Jsou věci, které se opravdu nepovedly. Češi mají stále ohnutou páteř… nepěstuje se tu hrdost, národní cítění je bráno jako přežitek. Státní vlajky se vyvěsí, jen když máme svátek či vyhrajeme v hokeji. Chybí soudržnost, snaha pracovat v zájmu a pro zájmy této země. Zprvu se udávalo do Vídně, pak do Berlína, pak do Moskvy a dnes je zde Brusel. V určitém směru závidím Polákům a Maďarům jejich národní hrdost. Ta se u nás nenosí. Lidé dnes cítí zmatek a strach znovu nahlas říkat své názory. Jak říkal Lincoln: Národ rozdělený sám proti sobě neobstojí. Nyní jsme na stejném rozcestí.  

A co se tedy naopak povedlo?

Řadě lidí se povedlo uskutečnit své vize a nápady. Vznikla řada skvělých českých společností a firem, nových rodinných podniků. Objevili se skvělí lidé. Člověk může s klidem vycestovat ven, studovat, obohacovat se, nasávat jinakost, nebát se.

Zejména od mladších ročníků ovšem zaznívají občas slova, že „dobře už bylo“. Budoucnost v některých případech vidí spíše černě...

Budoucnost přijde, ať jsme, nebo nejsme připraveni. Ve špatné době nejde dělat jen dobrá rozhodnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…