Je to všechno úplně jinak. Ondřej Neff hodnotí volební výsledky, a nemělo by vás to nechat chladnými

22.10.2017 4:43

ROZHOVOR „Když se podíváte na to rozložení, tak z toho nemůže vzniknout nějaká trvalá, stabilní vláda, která bude vládnout čtyři roky. Já jsem spisovatel science fiction, ale představit si to nedovedu,“ říká známý spisovatel a publicista Ondřej Neff. Vyjádřil se například i k nepříliš dobrému výsledku TOP 09. „Myslím si, že jí uškodila ta výrazně negativistická kampaň. Protože tam jsme neslyšeli nic jiného, než že je Andrej Babiš Belzebub. To je sice hezké a možná je to i pravda, ale jako politický program mi to přijde chudé,“ míní Neff.

Je to všechno úplně jinak. Ondřej Neff hodnotí volební výsledky, a nemělo by vás to nechat chladnými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Neff

Co říkáte na výsledky voleb?

Myslím, že lže ten, kdo by říkal, že ho to nepřekvapilo. Potvrdilo to mé podezření, že všechny ty výzkumy, předpovědi a analýzy jsou dobré tak leda ke klamání veřejnosti, eventuálně k jejímu ovlivňování. Ale to jen tak na okraj. Podstatné jsou samozřejmě ty výsledky. Vítězství ANO se čekalo. Ale že dojde k tak spektakulárnímu propadu levice, to si myslím, že čekal málokdo. Já tedy rozhodně ne. Trvá moje obava, že to, co se vlastně teď děje, je jenom předstupeň k předvolební kampani do předčasných voleb. Protože když se podíváte na to rozložení, nemůže z toho vzniknout nějaká trvalá, stabilní vláda, která bude vládnout čtyři roky. Já jsem spisovatel science fiction, ale představit si to nedovedu.

Když o tom mluvíte, v současné době se nejvíce asi nabízí koalice ANO a ODS. Dokážete si něco takového představit?

No, podívejte se, u ANO a ODS je to přinejmenším numericky, ale i tím postavením jakoby nabíledni. Ale ODS opakovaně tvrdí, že do koalice s ANO nepůjde. Tak pokud zásadně nezmění své stanovisko, nemá smysl se o tom bavit. Ale samozřejmě bych si to dokázal představit. A myslím si, že i ty programy by nebyly v tak zásadním rozporu a že by to fungovat mohlo. Ale prostě ta figura Andreje Babiše dráždí zásadním způsobem, je, jak všichni zdůrazňují, trestně stíhán, no a to je samozřejmě zásadní překážka této varianty. Pro ODS by to asi byl sebevražedný krok.

A jak vysvětlujete ten poměrně velký úspěch ODS v těchto volbách? Co to vlastně říká o situaci a náladě v Česku?

To asi řeknou nějaké bližší analýzy a výzkumy. Já si to vysvětluji jako tradiční volič ODS a člověk s liberálně konzervativními názory tak, že z toho všeho, co se nabízelo mně a zřejmě mnoha dalším lidem, ta ODS vycházela jako nejpřijatelnější varianta. Jsem upřímně rád, že se do sněmovny dostala i TOP 09. A myslím si, že jí uškodila ta výrazně negativistická kampaň. Protože tam jsme neslyšeli nic jiného, než že je Andrej Babiš Belzebub. To je sice hezké a možná je to i pravda, ale jako politický program mi to přijde chudé.

Před volbami mluvili někteří lidé o tom, že se bojí, že tady končí demokracie. Vidíte to také tak? Nebo po tom, jak dopadly volby, se bát už nemusíme?

Prosím vás, to byl přepísknutý nesmysl. Nevidím nejmenší známky toho, že by byla ohrožena demokracie. Útokem na podstatu demokracie, na uspořádání naší ústavy, byl tehdy možná ten pokus sociální demokracie a ODS změnit ústavu tak, aby jim ta změna zaručila jakousi hegemonii a potlačila menší politické strany. Tehdy skutečně byla jakási iluze o systému dvou stran po vzoru Spojených států, eventuálně Velké Británie, věřilo se ve slušnost těchto velkých politických stran. Ty se pak zachovaly neslušně a opoziční smlouva je skvrnou na polistopadovém vývoji dodnes. Ale já dnes nevidím žádné pokusy tohoto typu.

Že pan Babiš teoretizuje o tom, že by měl být zrušen Senát nebo omezen počet poslanců? No tak o tom se můžeme bavit v kavárně u stolu. Ale to je prostě naprosto zásadní změna ústavy, kterou nemůže žádná sebesilnější politická strana bez souhlasu napříč politickými stranami prosadit. To je prostě iluze a nesmysl. A strašit tím, to je, myslím, nezodpovědné a dá se to možná tolerovat před volbami. Ale pak po volbách nemá cenu se o tom nějak vážně bavit. Žádnou hrozbu tohoto typu tady nevidím.

ANO je tedy strana nebo hnutí, které vyvolalo v lidech iluzi, že je lidové, že je antisystémové, že přinese změnu… Pan Babiš tuto iluzi živil v době, kdy byl ministrem financí a jeho lidé zastávali další ministerstva. A on se tvářil, že je taková opozice uvnitř vlády. Ve svých úvodnících jsem si z toho vždycky dělal legraci. A lidé tomu věřili. Ale teď, jestli bude mít odpovědnost premiéra a bude mít odpovědnost za tu celou vládu, tak si opravdu nebude moct hrát na opozici uvnitř vlády. On bude mít plnou odpovědnost za vše, co špatného, hloupého, nepříjemného se semele v tomto státě. Všechno to půjde na jeho hlavu. Takže uvidíme, až přijdou ty předčasné volby, jak mu to lidé spočítají. Takhle prostě funguje demokratický proces.

Když mluvíme konkrétně o A. Babišovi, podle serveru iDnes píší německá média, že v čele české vlády stane podle všeho muž s velkým egem, populista, oligarcha a mediální mogul Andrej Babiš. Navíc ho srovnávají s Trumpem a s dalšími populistickými politiky. Píše se ale také, že Babiš nejedná zdaleka tak chaoticky jako právě Trump a není netolerantním pravicovým ideologem jako Viktor Orbán a není stižen paranoiou jako Kaczyński. Jak vám toto přirovnání sedí?

Prosím vás, to jsou hlouposti, které píší novináři druhé kategorie, které pošlou na Východ, asi za trest… To víte, že by byli raději ve Washingtonu nebo v Paříži. A od svých kamarádů z kavárny slyší nějaké rozumy a napíší je do těch novin. To je naprostá hloupost srovnávat Trumpa s Babišem. Jak vůbec chcete srovnávat Trumpa s kýmkoliv jiným? No prostě Trump je Trump, Macron je Macron, Merkelová je Merkelová a Babiš je Babiš. To jsou prostě hlouposti, které vůbec nemá smysl brát vážně. V tomto ohledu to je takové to nejnižší, co v té žurnalistice může být. Že když nemám žádné informace, tak si vycucám nějaké dojmy z palce. A že je politik s velkým egem? No tak ukažte mi politika na vrcholné pozici, který nemá velké ego. Když nemá velké ego, tak prodává v drogerii zubní pastu a není ministrem financí nebo premiérem. To jsou hlouposti.

Miloš Zeman po odevzdání svého hlasu novinářům řekl: „Letošní volby do Poslanecké sněmovny nejsou zásadní ani zlomové. To je jen reklamní kampaň.“ Má pravdu?

Citujme ho celého. On to srovnal se zásadními volbami po převratu s tím, že to byly zlomové volby. Toto jsou standardní volby. Prostě já na nich nic zlomového nevidím. Jsou to samozřejmě zásadní volby. Je vidět, že není pravda, že nelze dojít ke změně. Tady se naprosto zásadním způsobem změnily karty. A změnili to voliči, a ne nějací hybatelé ze zákulisí. Prostě lidi v pátek a v sobotu s těmi papírky šli k té krabici, naházeli to tam a změnilo se to. To je prostě výborná věc. Co z toho vznikne, to uvidíme. Když z toho vznikne něco nestabilního, no tak budou další volby a možná napodruhé, napotřetí dojdeme k něčemu stabilnějšímu. Ale to je podstata demokracie a nemá smysl nad tím lamentovat nebo někoho strašit. Takhle to prostě funguje a zaplať pánbůh, že to takhle funguje.

Prezident také prohlásil, že zasedání Poslanecké sněmovny po volbách svolá s využitím maximální třicetidenní lhůty, kterou mu ústava umožňuje. Chce tak získat co nejvíce času na diskusi parlamentních stran a hnutí. Některá média to ale označila za zbytečné odkládání. Jak vy to vidíte?

Jaképak zbytečné odkládání? Tak on si to chce užít. Je to vlastně prostor pro prezidenta republiky, kde může uplatnit svou autoritu. Nevidím na tom nic špatného. Jo, když dělal ty tanečky kolem vlády-nevlády pana Rusnoka, tak to jsme mu mnozí komentátoři kritizovali a myslím si, že právem. Protože to bylo zbytečné. Tam se projevil Zeman v těch svých špatných vlastnostech, že prostě nějaké osobní animozity dává do popředí a odsouvá zájmy státu. Protože v zájmu státu je, aby ta vláda byla. A teď tam máme devět politických stran, to je nová situace. A je naprosto legitimní se pokusit v té situaci nějak vyznat, z hlediska prezidenta republiky, a také těm partajím dát čas, aby se nějakým způsobem dohodly. To je naprosto v pořádku. V této nepřehledné politické situaci opravdu není kam spěchat.

Volební účast byla tentokrát přes 60 procent. Při minulých parlamentních volbách to bylo méně. Co obyvatele přimělo jít v takovém množství k volebním urnám?

Víte, já jsem nepochopil politology, kteří tvrdili, že ta kampaň je mdlá a nudná. Myslím si, že byla naopak mimořádně dramatická. A navíc se probudilo k politickému jakémusi vědomí i mnoho mladých lidí, o čemž svědčí například úspěch Pirátů. Jejich úspěch se sice čekal, ale ne tak velký. A to přičítám hlavně účasti mladých lidí a je to dobře. A že ta společnost ožila, to je velmi dobré znamení a je to pozitivní i pro budoucnost. Protože, jak už jsem řekl, to, co se teď bude dít, vnímám jako předehru k předvolební kampani do předčasných voleb. A ty partaje, ať už třeba půjdou do opozice, nebo do vlády, budou pod velmi bedlivým dohledem veřejnosti. A takhle má demokracie fungovat. Já jsem s tím velice spokojen.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…