Jedeme na doraz, pálíme všechny rezervy. Ale ekonomické zákonitosti se obelhat nedají, varuje Markéta Šichtařová. A má něco pro milovníky eura, co si kdysi klepali na čelo

12.11.2017 15:09 | Zprávy

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Německá ekonomika se přehřívá a na vině je společná měna. Markéta Šichtařová přitom připomíná, jak si před lety fanatičtí eurooptimisté klepali na čelo, když tvrdila, že euro je odsouzeno k nezdaru, protože spojuje pod jedinou centrální bankou a jednou měnovou politikou příliš nesourodé ekonomiky. Analytička upozorňuje na rekordně nízká čísla o počtu uchazečů o jedno volné pracovní místo, což je další známka toho, jak jedeme na doraz a pálíme všechny rezervy.

Jedeme na doraz, pálíme všechny rezervy. Ale ekonomické zákonitosti se obelhat nedají, varuje Markéta Šichtařová. A má něco pro milovníky eura, co si kdysi klepali na čelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

V říjnu rostly spotřebitelské ceny v České republice nejrychleji za pět let, meziročně se zvedly o 2,9 procenta. Na nejvyšší meziroční inflaci od října 2012 se nejvíce podílely potraviny. Podle Českého statistického úřadu v říjnu meziročně nejvíce zdražilo máslo, a to o 50,7 procenta. Vyšší ceny byly také u vajec nebo mléčných a pekárenských výrobků, ceny zeleniny stouply proti loňsku o 10,4 procenta a ovoce bylo meziročně dražší o 8,2 procenta. Co tomuto vývoji inflace říkáte?

Na tom přece není vůbec nic překvapivého, před zvýšenou inflací varuji už drahnou dobu. Už několik let říkám, že vývoj naší – a vlastně i světové – ekonomiky bude mít jasnou souslednost:

a) krize z let 2008/2009,

b) hysterické sypání peněz do ekonomiky světovými centrálními bankami,

c) zadlužování vlád jednotlivých zemí,

d) pomalé nastartování hospodářského růstu,

f) růst cen cenných papírů, ale žádná spotřebitelská inflace,

g) vrchol hospodářského růstu spolu s nastartováním spotřebitelské inflace,

i) pozvolné zpomalování růstu ekonomiky spolu s růstem inflace a vrcholem cen cenných papírů,

j) velký propad ekonomiky i finančních trhů.

Momentálně jsme u bodu f). Naprosto nic překvapivého. Kdo chtěl, mohl to předjímat již několik let dopředu. Přesto se některé centrální banky světa tváří poněkud vyjukaně, jako by objevily Ameriku. Zde je nutné říci, že my jenom kopírujeme globální trendy. Můžeme být v některých oblastech o pár měsíců napřed, v jiných pozadu, ale pořád jen jdeme s proudem.

I druhou otázkou zůstanu u statistik. Úřad práce ČR uvedl, že nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,6 procenta, takže eviduje nejméně uchazečů o zaměstnání od prosince 1997. Nedostatek pracovních sil je také příčinou toho, že letos podle prognózy Hospodářské komory stoupnou průměrné mzdy nominálně o 7,4 procenta a v příštím roce o 8,6 procenta. Jak se dá na tento vývoj pohlížet i ve světle toho, že v letech 2014 až 2016 rostly mzdy jen o 2,3, poté 3,2 a nakonec 3,7 procenta?

To je druhá strana mince té výše zmíněné zvýšené inflace. Když se ekonomika přehřívá, tedy když roste rychleji, než je pro ni přirozené, projevuje se to obvykle na jedné straně velmi nízkou nezaměstnaností, na druhé straně zvýšenou inflací. A u nás je aktuálně nezaměstnanost opravdu extrémně nízká. Ještě lépe než na údajích o míře nezaměstnanosti je to vidět na číslech o počtu uchazečů o jedno volné pracovní místo. Průměrný počet uchazečů o jedno volné místo již poklesl na 1,3. To je nový rekord, nikdy se nehledala práce lépe než dnes. Před poslední velkou krizí jsme se dostali jen na 2,0. Další známka toho, jak jedeme na doraz a pálíme všechny rezervy.

Ještě v roce 2001 žily v České republice čtyři miliony mladých lidí do 29 let, od té doby jejich počet klesl o téměř tři čtvrtě milionu na 3,3 milionu osob. V komentářích zaznělo, že nám pomůžou vyšší porodnost a příliv migrantů. První možnost je vzhledem k převažujícímu životnímu stylu málo pravděpodobná, proti druhé je společnost negativně nastavena. Pokud by se politici konečně chtěli pustit do důchodové reformy, v čem by měla především spočívat?

Podle mého soudu důchodová reforma je už passé, na tu byla společnost jakž takž naladěna před pěti lety. Pak se to hrubě nepovedlo, a tak se promrhal politický kapitál. Reforma se stala již více neuskutečnitelnou, nyní už nepůjde na několik dalších desetiletí o reformu v pravém slova smyslu, ale spíš o úpravu parametrů. A snad je to tak i dobře, protože to, co se u nás plánovalo, zavánělo velkým průšvihem – myslím, že dokonce větším průšvihem, než když se nyní nic nedělá. Mezitím se důchodová reforma v podstatě tak nějak „vyřeší“ spontánně sama, protože lidé postupně pochopí, že kdo si na důchod nenaspoří sám, nic mít nebude, a tak začnou lidé během svého aktivního života akumulovat majetek – což je to nejlepší řešení důchodů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…