John Bok o lustracích: Obyčejným posránkům se to omlátilo o držku a prokádrovaní chlapci moralizují

06.02.2014 20:05

ROZHOVOR Dokud žije ten nejposlednější zmetek, který se aktivně podílel na totalitním režimu, tak je lustrační osvědčení potřebné. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl John Bok, bývalý disident a šéf spolku Šalamoun, v rámci kterého se zabývá případy, u nichž je podezření na chybné vyšetřování nebo rozhodování soudů. Řeč byla i o Andreji Babišovi a jeho možné spolupráci s StB, arogantním Nečasovi a vykonstruovaných kauzách.

John Bok o lustracích: Obyčejným posránkům se to omlátilo o držku a prokádrovaní chlapci moralizují
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Anketa

Potřebujeme lustrační zákon?

16%
84%
hlasovalo: 10630 lidí

Poslanci se dohadují kvůli návrhu KSČM na zrušení lustračních zákonů. Normy podle komunistů ztratily efekt, pravice je hájí s odkazem na ochranu demokratického řádu. Jak se na lustrační zákon a současnou debatu kolem něj díváte Vy?

Neshoduji se s komunisty v tom názoru, že ten zákon je zbytečný, protože dokud žije ten nejposlednější zmetek, který se aktivně podílel na totalitním režimu, tak je lustrační osvědčení potřebné. Bohužel většinou to dopadá na ty, kteří jsou evidovaní jako agenti StB. A vůbec se to netýká těch ostatních. Vezměte si, kolik je soudců komunistů a funkcionářů komunistické strany… kolik je státních zástupců z řad bývalých komunistů a vojenských prokurátorů… a všichni prošli. Na ně lustrační zákon neplatí, protože nejsou evidovaní jako aktivní komunisté v době totality a přitom sloužili zločinnému režimu. A nic se neděje, protože lustrační zákon se bohužel vztahuje jen na estébáctví. To mi připadá trochu postavené na hlavu. Samotní tvůrci zákona nedohlédli, že to bylo spíše takové gesto.

V souvislosti s lustracemi se v poslední době asi nejčastěji skloňovalo jméno předsedy hnutí ANO, nového vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Jaký je váš pohled na kauzu jeho údajné spolupráce s StB?

Těm kecům o tom, že to někdo vykonstruoval, se mi nechce věřit. Najednou se to hodí. Obětem totalitního režimu, údajným agentům, kteří se někde zamotali a ze strachu něco podepsali, se to omlacovalo o držku, vytahovali se lidi, kteří vůbec s vládnutím neměli nic společného. Mluvilo se o Neckářovi a paní Bohdalové. Já o jejich svazku nic nevím. Neumím si ale představit, co by tak asi práskali na kolegu, který řekl nějaký blbý vtip o komunistech. To není spolupráce. Spolupráce je dělat něco proti těm, kteří bojovali proti bývalému režimu. A běžné práskání toho, co řekl František a estébáci si z toho dělali materiály… no budiž. Já jsem přesvědčen o tom, že převážná většina těch, kteří jsou vedeni jako agenti StB, v pravém slova smyslu agenty nebyli. Lidově řečeno: Byli to spíše posránkové, kteří pod tlakem výhrůžek, vydírání nebo připomenutí, že by člověk mohl přijít o postavení vědce, umělce a podobně, podlehli tomu, že něco podepsali a s nějakým tím estébákem se i pravidelně stýkali. Ale výstup byl většinou nulový. Určitě ale část byla aktivní. Ovšem svazky těch, kteří byli skutečně aktivní do posledního dechu, byly skartovány.

Vždyť celý národ chodil volit ze strachu. Devadesát devět procent občanů chodilo ze strachu k volbám, davově se účastnili prvních májů a výročí VŘSR. O čem se to tady pořad mele. Já jsem dnes (rozhovor se uskutečnil ve čtvrtek 6. 2. – pozn. red.) slyšel v rádiu pana Hvížďalu, jak žvanil pitomosti o tom, že tady nebyl strach, že už se nemučilo. On je takový chytrolín. Co lže? On sám byl nomenklaturní kádr. Dělal šéfa Albatrosu, než emigroval, byl redaktorem Mladého světa, tak to musel být, sakra, prokádrovaný chlapec. A dnes nás tady moralizuje, protože chvilku žil v Německu, kam utekl z ekonomických důvodů? Tento člověk nás moralizuje a přitom patřil ke slouhům totalitního režimu. Z toho se mi dělá špatně…

Možná, že Babiš práskal na své kolegy, to je možné, to já neumím posoudit, ale ten zahraniční obchod byl tak postavený. Buďme realisté. A vydělávali peníze pro tento stát a možná si i něco shrábli pro sebe. Celý tento systém byl zkorumpovaný a prolezlý klientelismem. My si tady dnes stěžujeme na to, co tu máme, ale kontinuálně to pokračuje, akorát v jiných barvách. Je to pořád to stejné. Když jste chtěl pomeranč nebo banán, byla to podpultová záležitost. Když jste chtěl auto, musel jste předběhnout pořadník. Najednou se vzrušujeme z věcí, které tato společnost v sobě nese už dlouho a národ nevyměníte.

Babiš evidentně, pokud šlo o první správu (hlavní správa rozvědky – pozn. red.), jak se domnívám, tak ani nešlo o to, aby práskal na své kolegy, ale musel hlavně přinášet informace z ciziny, o lidech, s nimiž se stýkal a možná o nějakých průmyslových věcech. To dělala první správa. A samozřejmě se také mohlo jednat o diverzní záležitosti v konkrétních zemích. Nic o tom ale nevíme. Ale tvrzení, že to bylo vykonstruované, jak si ten estébák, který je dnes spolumajitel pojišťovny, najednou vzpomněl, nevěřím.

Máme prezidenta, který byl, sice jen rok, ale komunistou, a tvrdil, že to byla skvělá doba… My jsme s panem Zemanem stejně staří. Ani po šedesátém osmém bych ke komunistům prostě nevlezl. Jsme v době, kdy máme ve vládách komunisty, Rusnokova vláda byla plná komunistů. Někteří dokonce studovali na Vysoké škole zahraničních vztahů, což byla vyložené škola KGB. Chodil tam třeba pan Kohout nebo pan Füle či pan Kmoníček.

Když opustíme toto téma, jak s odstupem času hodnotíte kauzu Nagyová? Stále trváte na tom, že šlo o účelovou záležitost?

V případě paní Nagyové se jako člověk, který se zabývá trestním právem, musím smát. Paní Nagyová sice zneužila svého postavení, že nebyla ve funkci veřejného činitele. Ona ale neměla rozhodovací pravomoce vně, ale uvnitř vládního úřadu, to znamená, že dělala pod panem Nečasem a ten byl zodpovědný za její konání. Ona nemohla konat bez jeho příkazu anebo vědomí. To, že zavolala nějakým zpravodajským důstojníkům a žádala je o nějaké služby, tak to udělala. To můžete udělat vy nebo kdokoliv jiný. Záleží na těch důstojnících. A ti jestli se podělali nebo to udělali ze servility… Tito důstojníci by měli být za mřížemi, ti mají být stíhaní a má být posuzováno, zda se dopustili, nebo nedopustili trestného činu. Oni šli ochotně paní Nagyové na ruku. Já vůbec nevím, proč Nagyovou dali do vazby. Ona se sice chovala jako nána, ale byla pouze ředitelkou sekretariátu ministerského předsedy, tudíž nevím, za co ji chtějí stíhat.

Umím si představit, jak by se choval Šlachta v padesátých letech. To by byl fanatik. Já chápu, že se musí bojovat proti ekonomickému zločinu, proti korupci, ale nemůže to být nástroj pro pronásledování a účelové stíhání lidí.

A když jsme pana Nečase upozorňovali třeba na to, že by neměl do vedení Generální inspekce policejních sborů jmenovat bývalé esenbáky a policisty a že by tam měli být právně vzdělaní lidé, kteří s policií neměli nic společného, když jsme ho upozorňovali na to, že některé ministry by měl odvolat, tak si s námi vytíral zadek. Byl nadřazený, čím dál víc arogantní. Dnes si stěžuje na policejní plukovníky, kteří ho odkráglovali… Vždyť oni byli strůjci toho svinstva, které potom narostlo a byl odstřelený Lessy. Nečas měl s ministrem financí a ministrem vnitra podíl na tom, že jeden z nejlepších policejních prezidentů, které tato země od roku 1989 měla, byl brutálně, odporně a vykonstruovaně odstřelený.

Proč se zabýváte případem exministra vnitra Martina Bartáka a údajnou korupcí spojenou s nákupem vozů Tatra?

Ukazuje se čím dál víc, že proti Bartákovi to bylo vykonstruované. A proč šli Adamsovi (bývalý generální ředitel automobilky Tatra Ronald Adams – pozn. red.) a celé té partičce z Tatry na ruku, to je otázka, kterou neumím zodpovědět, ale určitě se to hodilo některým lidem, kteří chtěli odstřelit Bartáka. Třeba i bývalý generál, který svědčil proti Bartákovi, ho evidentně neměl rád. Bylo to vidět i v soudní síni. Za totality byli ministry obrany vždy vojáci. A stará garnitura komunistických lampasáků těžce nese, že ministry jim dělají civilisté.

Co říkáte na vydání exprimátora Prahy Bohuslava Svobody ke stíhání v souvislosti s kauzou Opencard?

Bohuslav Svoboda byl zbaven imunity, ačkoliv ke kauze Opencard přišel jako slepý k houslím, když musel odejít Bém. Na jeho místo nastoupil gynekolog a politikou nezasažený člověk a v momentě, kdy Hulínského a další připravil o trafiky, tak to vedlo k tomu, že byl zbaven imunity. Bude vyšetřován a trestně stíhán a já jsem přesvědčen, že pan Svoboda se vědomě zločinu nedopustil.

Co očekáváte od nové ministryně spravedlnosti Heleny Válkové?

Zatím neočekávám nic. Nevím, proč si ji pan Babiš vybral. Ona je sice kvalitní právnička, ale dokážu si zde představit i jiné ministry. Ale uvidíme. Bude tam Hana Marvanová jako náměstkyně, které já věřím a i když s ní v některých věcech nesouhlasím, považuji ji za korektní advokátku , která byla za minulého režimu stíhaná pro „podvratnou činnost“ proti komunismu. Dokonce byla ve vazbě. Doufám, že paní ministryně konečně vyklidí svůj chlív. Problém je v tom sehnat lidi. Kdyby se třeba paní ministryně obrátila na nevládní organizace jako je Helsinský výbor nebo na Ligu lidských práv, kde jsou mladí právníci, kteří jsou nezatížení politickými vazbami, tak by zde našla řadu mladých a schopných právníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…