Kandidát do Senátu Tvrdík (ODS): Náš obvod potřebuje více patriotů

11.08.2016 16:12

Jan Tvrdík (ODS) by v Senátu rád zúročil nejen své zkušenosti z komunální politiky a sportu, ale i svůj vřelý vztah k obvodu, kterému by chtěl pomoci se rozvíjet. Prozradil nám, jak toho bude chtít docílit, ale i to, jak si přestavuje ideálního kandidáta na prezidenta. A nejen to…

Kandidát do Senátu Tvrdík (ODS): Náš obvod potřebuje více patriotů
Foto: archiv kandidáta
Popisek: kandidát do senátu za obvod č.31 Ústí nad Labem Jan Tvrdík (ODS)

Jezdíte teď po předvolebních mítincích, potkáváte se s lidmi, co vás třeba překvapilo, zaujalo, šokovalo? A s jakými cíli tak vy osobně kandidujte?

Jsem rodilý Ústečan a tento senátní obvod dobře znám. Můj vztah k obvodu, zájem na jeho rozvoji a prosperitě je také důvod mé kandidatury. V letech 2004-2014 jsem byl místostarostou a starostou největšího centálního městského obvodu v Ústí nad Labem. V současné době jsem zastupitelem Statutárního města Ústí n.L.  a MO Ústí nad Labem-město. Svůj cíl vidím ve zprostředkování potřebné komunikace s příslušnými odbory státní správy či samosprávy. Chtěl bych zohlednit poznatky z komunální politiky v legislativní práci na jedné straně a pomoci při řešení konkrétních problémů v obvodě i problémů jednotlivých občanů na straně druhé.

Nejdůležitějším úkolem je z vašeho pohledu omezení byrokracie a zjednodušení zákonů, které často komplikují život našim občanům, namísto aby jim pomáhaly. Můžete být konkrétnější?

Určitě budu podporovat funkční a úsporný stát. Ze strany radnic zaznívají požadavky na takovou úpravu legislativy, která by usnadnila samosprávám život. Chtěl bych tyto poznatky získané v rámci svého obvodu prosazovat v legislativní práci. Prosazování takových opatření je důležité provádět ve spolupráci s místními komunálními politiky.

Máte velmi blízko ke sportu, především k volejbalu, ve kterém jste byl v roce 1981 mistrem ČSSR. Je to oblast, které byste se chtěl věnovat i jako senátor? Co konkrétně je pro jeho podporu a rozvoj u nás nejdůležitější?

Samozřejmě. Celým mým dosavadním životem mne provází sport a to zejména volejbal, který jsem hrál na vrcholové úrovni a poté jsem také trénoval mládež i dospělé. Vím tedy, že provozovat sport na závodní úrovni je finančně náročné pro rodiny začínajících sportovců. Jsem přesvědčen, že státní podpora v této oblast se musí navýšit.

Jak vzbudit v mládeži zájem o sport?

Dostupné sportování na kvalitních sportovištích s obětavými trenéry (musí být za svoji náročnou práci odměněni) je v oblasti mládeže prioritou.  Pokud zaměstnáme mládež tímto způsobem, nebude mít čas na hlouposti, drogy, alkohol. Naplňme heslo „Kdo si hraje, nezlobí“. Zároveň si myslím, že i ve škole při tělesné výchově se dá pro sport udělat více.

Kandidujete v obvodě Ústí nad Labem. Čím to je, že se region nemůže zbavit jedné z nejvyšších nezaměstnaností?

Na jedné straně málo pracovních příležitostí (kdysi velcí zaměstnavatelé dnes omezili nebo skončili svoji činnost) a na druhé straně skladba obyvatelstva, kde velké skupině lidí vyhovuje žít z podpory a sociálních dávek.

Čím je váš obvod ještě specifický? Co nejvíce potřebuje?

Jednoznačně dokončení dálnice D8 a tím zklidnění dopravy na místních komunikacích. Dokončení výstavby UJEP a v neposlední řadě více patriotů.

Ústí nad Labem prezidentovi Miloši Zemanovi do oka nepadlo. Je to jediné krajské město, které ani při sebevětší zdvořilosti nemůžu označit za krásné, prohlásil Zeman. Některé části města prý vypadají, jako by právě skončila druhá světová válka. Souhlasíte s jeho kritikou? Případně, čím byste ji vyvrátil?

Určitě nesouhlasím. Město Ústí nad Labem se mění k lepšímu. Nám, kdo tady žijeme a pozorujeme okolí denně, to tak nepřijde a připadá nám to pomalé, ale Ústí se zvedá. Potvrzují to i mí příbuzní, kteří do našeho regionu za naší rodinou jezdí v delších časových odstupech a kteří tu při každé další návštěvě objeví něco nového.

ODS dlouhodobě kritizuje působení Miloše Zemana na Hradě. Jaký by měl podle vás být ideální prezident? A co třeba takový Michal Horáček?

První přímá volba rozhodla o prezidentovi, kterého jsem nevolil. Ideální prezident by měl spojovat a ne rozdělovat společnost a být osobností, na kterou můžeme být všichni hrdí. Určitě bude více kandidátů a já si z nich vyberu, komu dám svůj hlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…