Kandidát do senátu Matyáš (KSČM): Vláda by měla přehodnotit svou zahraniční politiku

02.07.2016 17:07

Jako velký problém vnímá problematiku bydlení pro mladé a sociálně slabé občany. Zajímá se ale i o otázky ekonomiky a zaměstnanosti. Jak by chtěl občanům jako senátor pomoci? I s tím se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Miroslav Matyáš (KSČM). Vyslovil se také proti záměru stavby hráze na Berounce stejně jako proti těžbě břidlicového plynu v okrese za pomoci metody hydraulického štěpení hornin. A prozradil nám, v jakém z kandidátů shledává největší konkurenci i to, jaká řešení navrhuje za účelem snížení byrokratické zátěže v Česku.

Kandidát do senátu Matyáš (KSČM): Vláda by měla přehodnotit svou zahraniční politiku
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do Senátu za obvod č. 16 - Beroun Miroslav Matyáš (KSČM)

Kdo je Miroslav Matyáš? Můžete se ve stručnosti představit?

Především jsem člověkem, který není odtržen od reality běžného života, a do budoucna chci, aby to tak i zůstalo. Narodil jsem se v Praze, ale poslední dobou žiji v Libčicích nad Vltavou, menším městečku nedaleko od Prahy. Původně jsem vyučený, přičemž chvíli po maturitě jsem začal studovat na Českém vysokém učení technickém, Fakultě strojní a má závěrečná bakalářská práce se věnovala projektu personálního řízení. Když najdu nějaký volný čas, zajímám se o práci na domě, zahradě a našim dvěma psům. Ač jsem svobodný, již několik let jsem šťastně zadaný. Mezi mé záliby patří letecká technika, mobilní komunikace a elektronika, zájem o psychologii a kulturu. V posledních letech se rovněž intenzivně věnuji práci v Komunistické straně Čech a Moravy, kde jsem i členem revizní komise okresního výboru Praha-západ. Tato strana mne nominovala na kandidáta na pozici senátora ve volebním obvodě č. 16 – Beroun a část okresu Praha-západ.

Čemu byste se chtěl v senátu věnovat, co vás zajímá či takzvaně pálí nejvíce?

Nejvíce se zajímám o otázky ekonomiky a zaměstnanosti. Rovněž jako velký problém vnímám problematiku bydlení pro mladé a sociálně slabé občany. Důležité jsou pro mne dopady zmíněných problematik na běžný život našich občanů, a proto bych se jim chtěl důsledně věnovat. Když se však ptáte, co mne takzvaně pálí nejvíce, pak je to poslední dobou migrační politika a s tím spojená zahraniční politika naší republiky.

A jaký první krok, pokud pomineme počáteční formality, byste učinil, kdybyste se stal senátorem?

Mohl bych zde jmenovat již zmíněné otázky zaměstnanosti, bydlení atd. a jsou to zcela jistě problémy, kterými se chci intenzivně zabývat. Jako první zde však uvedu, že bych se chtěl zasadit o snížení byrokratické zátěže v běžném životě občanů, ale i firem. Jako jedno z mnoha řešení vidím podstatné rozšíření elektronické komunikace se státními orgány. Mám pocit, že u nás tomuto problému není věnován dostatečný důraz a ukázkový příklad toho, jak by to mělo vypadat, je pro mne Estonsko. Je až neskutečné, jaký pokrok tam stihli od devadesátých let udělat. Přes deset let už můžou volit přes internet. Například občanský průkaz s čipem funguje jako elektronický klíč do e-governmentu, internetového bankovnictví, zdravotní kartička pojištěnce, předplacená jízdenka na MHD a slouží také k ověření identity při digitálním podpisu. Cílem by pro nás mělo být, abyste při potřebě nějakého úkonu zasedli k počítači, a pokud možno jste při odchodu od něj měli vyřízeno. Do toho však máme ještě pořádně daleko. Jako jednu z prvních vlaštovek můžu jmenovat Czech POINT, stále ale musíte toto místo fyzicky navštívit a zdaleka ne vše tam vyřídíte. Musím však zdůraznit, že někteří starší občané s tím můžou mít velký problém a rozhodně bych je do toho nechtěl paušálně nutit. My sami si musíme uvědomit, co nám pomůže zlepšit kvalitu života a ušetřit čas pro rodinu, sport a spoustu dalších, příjemnějších aktivit. Toto vidím jako jeden z velmi důležitých bodů pro intenzivní práci.

Jak byste chtěl z pozice senátora pomoci Berounsku, kde kandidujete? Čím je váš obvod specifický? Co nejvíce potřebuje?

Berounsko trápí mnoho problémů, které je třeba řešit. Pro příklad uvedu některé z těch důležitých:

1.    Měl by se vybudovat silniční obchvat Hořovic, silniční doprava od dálnice D5 směrem na Příbram vede kamiony přes Hořovice a neúměrně a nebezpečně zatěžuje dopravu ve městě.

2.    Podporuji rychlostní koridor železniční dopravy Praha – Plzeň a zejména jeho vedení v určených úsecích tunelem.

3.    Zásadně nesouhlasím s průzkumem a uvažovanou těžbou břidlicových plynů v této lokalitě.

4.    Nesouhlasím s výstavbou vodní nádrže na řece Berounce.

5.    Podporuji stanovisko obcí mikroregionu Křivoklátsko k ochraně krajiny, tak aby nebyl omezován a limitován další rozvoj regionu.

To je pro mne ukázka problémů, které můj volební obvod trápí, a z pozice a možností senátora bych chtěl pomoci s jejich řešením. Nechci být senátorem, který řeší jenom problémy celostátní. Moji voliči jsou z Berounska a části okresu Praha-západ, a je tedy mou povinností pomáhat především jim.

Jak vidíte nyní své šance? Ve kterém z kandidátů shledáváte největší konkurenci?

Podle posledního průzkumu volebních preferencí by KSČM posílila, avšak hnutí ANO a ČSSD by nás předběhly. Senátní volby by měly být o osobnostech, nikoli o stranách, avšak voliči to tak většinou stále neberou. Proto jsou pro mne největšími vyzyvateli kandidáti těchto stran. To však rozhodně neznamená, že vidím vše ztracené, to není můj styl. I nadále se budu snažit voliče přesvědčit, aby volili právě mne. Již máme připravenou spoustu mítinků a předvolebních akcí. Chci ukázat, že nejsem politik, který rychle ztrácí paměť a běžné starosti občanů ho nezajímají. Chci věřit tomu, že následující předvolební kampaň bude férová a vyvaruje se různých nečestných akcí od protikandidátů. Jsem ale realista, a je mi tedy jasné, že i takové problémy bude třeba řešit.

Ptala jsem se i z toho důvodu, že v posledních komunálních volbách ztratila KSČM řadu zastupitelů a v senátu neobhájila jediný mandát. Proč by měli dát voliči přednost zrovna vám?

Komunální volby dokážou být velmi často nevypočitatelné a většinou uspějí ti noví. Ve spoustě měst a obcí vznikají různá hnutí, sdružení a občané jsou dost často znechuceni z různých afér celostátní politiky a v těch nových pak vidí naději. Většinou však záhy zjistí, že nic není tak růžové, jak se zdálo. KSČM je stabilní a jasně čitelná strana, občané většinou vědí, co od nás očekávat. Nepočítám však ty zaujaté, kteří celý život proti nám budou v opozici bez věcné a racionální diskuse. Domnívám se, že právě i z důvodu naší čitelnosti nám preference rostou, a věřím, že následující volby situaci z minulých komunálních a senátních voleb změní. A proč zrovna já? Chci přinést nové myšlenky, nový pohled na mnoho již zaběhnutých věcí, chci změnu a věřím, že to je jedna z věcí, kterou voliči chtějí.

Proti obří hrázi na Berounce protestují občané i známé osobnosti a dokonce vznikla i petice. Jaký je váš pohled na výstavbu hrází a vůbec celkově na protipovodňová opatření na Berounce?

Chápu občany, kterých by se výstavba týkala, ať již v místě nádrže, nebo pod ní, kde by měla zajistit ochranu před povodněmi. Já osobně koryto Berounky považuji za cenný přírodní poklad a domnívám se, že v dnešní době existují jiná řešení, než je regulace v hlavním toku. S přehradou rozhodně nesouhlasím. Jako smysluplnější vidím zásahy v přítocích a ve spádových oblastech. Tímto směrem by se podle mne měla ubírat podpora státu, resp. ministerstva zemědělství a životního prostředí, například dotacemi pro hospodařící zemědělské subjekty. Řešení tohoto problému je i jeden z mých cílů.

Věříte, že se podaří prosadit i legislativní zákaz průzkumu a těžby břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení hornin? Co by to v opačném případě znamenalo pro Berounsko?

Význam břidlicových plynů celosvětově neustále roste. Způsob jeho těžby hydraulickým štěpením však velmi zatěžuje životní prostředí. Jde hlavně o možnou kontaminaci podzemních vod, negativní ovlivnění kvality ovzduší, možné úniky plynů a migraci použitých chemikálií k povrchu, případné chyby v manipulaci s odpadními materiály a možné zdravotní dopady zmíněných faktorů včetně rakovinotvorných účinků. To jsou tak významné negativní faktory, že je zvlášť důležité, aby se v našem státě zákaz takové těžby prosadil, a chci věřit tomu, že rozum zvítězí nad lobbingem různých korporací. Jako senátor bych se o to rozhodně zasadil. Opačná varianta by totiž pro Berounsko měla nedozírné negativní důsledky na životní prostředí i zdraví občanů.

Jaké je podle vás hlavní téma podzimních senátních voleb? Proč by k nim lidé měli přijít?

V poslední době hýbou společností témata jako migrace, vystoupení Velké Británie z EU, reforma Policie ČR atd. Domnívám se však, že i vzhledem k tomu, že volby do senátu budou společně s volbami do krajských zastupitelstev, budou podle mne tentokrát důležitá lokální témata v daných regionech.

Můžeme mít na senát názor jakýkoli, můžeme nesouhlasit s jeho existencí, ignorovat ho, přát si jeho zrušení. Každopádně tu existuje a má rozhodně vliv na politiku této republiky, vznik nových zákonů, zahraniční politiku a již jmenované problémy. Nemůžeme ho tedy přehlížet, a jestliže se chceme podílet na běhu našeho státu, je naší povinností snažit se mít i v něm své zástupce. Proto by k nim měli lidé určitě přijít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …