Karlovarský kraj, „české Bergamo“! Proč zrovna tady covid udeřil tak mocně? Poslankyně Maříková má jasno. Vyrůstala tu

28.02.2021 17:50 | Zprávy

ROZHOVOR Karlovarský kraj má již přes dva týdny uzavřené dva ze tří svých okresů a pandemií je v roce 2021 postižen jednoznačně nejvíce. Jak se stalo, že se právě kraj lázní a zdravotní péče dostal do pozice „českého Bergama“? Poslankyně SPD Karla Maříková v tomto kraji vyrůstala a působila jako zdravotní sestra, patří tedy k těm, kteří mají k tématu co říci nejvíce.

Karlovarský kraj, „české Bergamo“! Proč zrovna tady covid udeřil tak mocně? Poslankyně Maříková má jasno. Vyrůstala tu
Foto: Archiv Karly Maříkové
Popisek: Karla Maříková, poslankyně SPD a kandidátka na hejtmanku Karlovarského kraje

Co říkáte na to, jak se vyvíjí pandemie v Karlovarském kraji, který je „vašim“ volebním obvodem?

Situace v Karlovarském kraji je ukázkou mnohaletého nedostatku zdravotnického personálu, který nikdo nikdy nevyřešil, protože by se muselo zdravotníkům více zaplatit, aby neodcházeli do sousedního Německa, a taktéž ostatním profesím. Dalším hřebíčkem do rakve našemu zdravotnictví byla likvidace lůžkové péče, ještě před dvěma roky jsme slyšeli, jak máme mnoho nemocnic v blízkosti. Své tomu přidala špatná komunikace vlády s občany, kteří už nikomu nevěří, předražené ochranné pomůcky, které jsou dokonce nedostupné, zbytečná plošná a nefunkční opatření.

Nápor pacientů vyžadující akutní péči je určitě větší než obvykle, ale kdybychom měli funkční opatření, dostatek lůžek, lékařů a sester, kteří pokryjí tuto kapacitu, tak by se situace určitě zvládala lépe.

Jak je na tom Karlovarský kraj z hlediska zajištění nemocniční péče? Bylo tam před pandemií dostatek lůžek a personálu, nebo byly kapacity „poddimenzované“?

Karlovarský kraj sousedí s Německem a to s sebou přináší odliv pracovníků do zahraničí a není tomu jinak ani v oblasti zdravotnictví. S nedostatkem lékařů a sester se Karlovarský kraj potýká dlouhodobě, jelikož zdravotníci odcházejí za lépe placenou prací k našim sousedům. Vlády nebyly schopny zajistit, aby zdravotnický personál byl aspoň přibližně finančně ohodnocen jako v zahraničí. Dokud se nevyřeší finanční otázka zdravotníků, tak se situace nezlepší. Karlovarský kraj je na tom nejhůře co se týká platů, jsou zde už několik let nejnižší mzdy v České republice a tak se není čemu divit, že dochází k odlivu lidí z kraje a nebo že lidé odcházejí za prací do sousedního Německa. Život v našem kraji nepatří k nejlevnějším, jsou zde předražené nemovitosti, zrovna levně zde také nenakoupíte a lidé musejí mít z čeho platit své náklady.

Z důvodu nedostatku personálu se rušila lůžka a uvažovalo se do budoucna o dalším zužování lůžkové péče s argumentem zbytečné blízkosti nemocnic, ne jednou jsem si toto vyslechla na zdravotním výboru Karlovarského kraje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…