Kdo jiný by měl umět říci lidem pravdu než Svobodní, říká Vondráček

09.03.2022 17:15 | Rozhovor

„Že doba hojnosti skončila, to si říct musíme. A kdo jiný by měl umět říci lidem pravdu, byť může být pro ně nepříjemná, než Svobodní,“ říká na rovinu právník Libor Vondráček, který je od října 2019 předsedou Svobodných, který se mimo jiné v televizním rozhovoru s Janou Bobošíkovou rezolutně postavil nejen za obranu svobody, ale také za nízké daně a úsporný stát. „Rozdávání dávek pouze pro vybrané a ty, kteří si vystojí frontu, tak to je politika, kterou bych čekal od sociální demokracie a ne od ODS a současné vlády. Osobně v poslední době příliš nerozlišuji mezi oběma vládami,“ říká Libor Vondráček.

Kdo jiný by měl umět říci lidem pravdu než Svobodní, říká Vondráček
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

Současná politická i vojenská situace ve světě je velmi napjatá. Vy jste právník se specializací na mezinárodní právo, podle informací na vašem osobním webu pochází vaše babička z Ukrajiny. Jak se díváte na současnou situaci kolem Ukrajiny?

Situace na Ukrajině se zásadně změnila uznáním Luhanské a Doněcké republiky a vstupem ruských vojsk na Ukrajinu. Je pravdou, že minské dohody nebyly dodržovány, což bylo ze strany Ukrajiny i deklarováno. To ovšem nic nemění na tom, že počínání Ruské a Běloruské armády je naprosto nepřípustné. Pokud bychom přistoupili na to, že byť osm let přetrvávající občanská válka je důvodem pro vpád cizích vojsk, pak se takto může postupovat na mnoha místech světa, a to bychom si rozhodně neměli přát. Když se válčí, jsou všechny předchozí křivdy stranou a musíme si zastat napadeného. Obecně je ale potřeba vyvažovat oba principy, které jsou zde ve sporu, územní celistvost a svrchovanost existujících států a zároveň i právo na sebeurčení národů a daných oblastí.  Nejde si brát vždy jen jeden z nich podle toho, jaký se nám v danou chvíli právě hodí.

Premiér Petr Fiala hovoří o tom, že jsme v souvislostí s válkou na Ukrajině připraveni na vše. Na válku, na přerušení dodávek ropy a plynu, na uprchlickou vlnu… Co si o tom myslíte?

To je podle mého názoru naprostý nesmysl. Česká azylová a migrační legislativa je dobrá, ovšem na zajištění bezpečnosti vlastního státu a výpadky ropy rozhodně připraveni nejsme. To je dle mého názoru zásadní problém. V oblasti obrany bychom měli mít daleko větší možnost bránit své území vlastními prostředky a vlastní armádou. Naše armáda k tomu určitě připravena není. Náš bezpečností expert David Bohbot upozorňuje dlouhodobě na to, že podobné výzvy nejsme jako Česká republika sami schopni plnit. Ze strany premiéra Fialy to jsou jen silácká slova, která neodpovídají realitě, a proto nejsou na místě.

Ze zahraničí pojďme k nám domů. Jak by Svobodní jednali, pokud by uspěli ve volbách, a měli vládní zodpovědnost? Současná i předchozí vládní reprezentace se vzájemně obviňují z rozpoutání drahoty. Kdo je dle vašeho názoru zodpovědný za současnou velkou inflaci?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…