Když neposlechneme EU, tak ... Veronika Žilková pro PL varovně promlouvá o uprchlících

17.09.2015 19:19

Herečka, moderátorka a manželka ministra obrany Veronika Žilková, která je od loňského října také zastupitelkou městské části Praha-Suchdol, kritizuje EU. I ona – stejně jako její manžel Martin Stropnický – si totiž myslí, že osmadvacítka na migrační vlnu reaguje poněkud zkostnatěle. „Možná že EU čeká, až si sami zvykneme na přítomnost nového fenoménu, tedy přílivu imigrantů, a teprve pak udělá jisté kroky. Pokud ale tato nová situace nebude vyřešena v celé Evropě jednotně, může skončit ‚pádem říše evropské‘,“ tvrdí Žilková v rozhovoru ParlamentníchListů.cz.

Když neposlechneme EU, tak ... Veronika Žilková pro PL varovně promlouvá o uprchlících
Foto: Hans Štembera
Popisek: V areálu kasáren 17. listopadu si mohli lidé prohlédnout americkou vojenskou techniku zblízka. I přes nepříznivé počasí byl zájem velký

Paní Veroniko, už to bude pomalu rok, co jste se stala zastupitelkou v Praze-Suchdole. Před rokem jste mi naznačovala, že v Suchdole a Sedlci stále není vyřešená kanalizace, takže bude nutné hlavně toto řešit. Jaká je realita dneška?

Podařil se velký úspěch. Díky zastupitelům (na všech úrovních) za hnutí ANO se Praha 6-Suchdol dočká po 20 letech marných žádostí kanalizace. Mít v roce 2015 v metropoli žumpu už byla fakt ostuda. Z jiných úkolů řešíme například tělocvičnu pro školu. Bohužel jsme na radnici v menšině, tak nám často zbývá jen protestovat a upozorňovat na chybná rozhodnutí jiných politických sil.

Do toho všeho také učíte... Jenže před rokem a půl novinové titulky oznamovaly, že prý s vyučováním na pražské konzervatoři končíte, a to kvůli neshodám s vedením hudebně dramatického oddělení v čele s Františkem Laurinem. Můj dotaz nemíří na tyto „neshody“, ovšem překvapením pro mě je, že máte s učením tolik práce. Můžete k tomu říci něco bližšího?

Z pražské konzervatoře jsem neodešla kvůli neshodám, ale z časových důvodů. Manžel se stal ministrem a já začala natáčet hlavní roli v seriálu Všechny moje lásky. Nestíhala jsem k tomu pravidelně učit. Seriál je dotočen a já jsem nyní na Mezinárodní konzervatoři Praha, kde vedu nečekaně uvolněné oddělení herectví. Tato škola má prvenství v ČR v kombinaci výuky herectví a mediální výchovy. Studenti herectví i populárního zpěvu mají k dispozici vlastní hudební nahrávací studio i malé televizní studio, mediální třídu na výuku dabingu i rozhlasové studio pro výuku budoucích moderátorů i zprávařů. Ředitel JUDr. E. Ščuka plánuje, že ze školy budou vycházet multifunkční herci a kulturní pracovníci, kteří díky výjimečné kvalifikaci lépe najdou uplatnění.

Copak herci mají problém najít práci?

Ano, jsme sice divadelní země, ale dvě třetiny herců zůstávají po školách bez divadelního angažmá nezaměstnané. Pak musejí zahodit sen o hraní a nastoupit třeba na poštu.

Pro ParlamentníListy.cz jste před časem odpovídala i na problém imigrantů. Situace s uprchlíky je ovšem stále vážnější, dokonce jsou opět na scéně kvóty Evropské komise. Ministři vnitra EU dokonce o kvótách jednali včera, ovšem nijak se neshodli. EU údajně bude po Česku chtít, aby přijala dalších 2 978 migrantů. Máme tyto lidi přijmout?

Otázka není „máme přijmout, nemáme přijmout“, ale „můžeme odmítnout, nebo nemůžeme odmítnout“. Jsme součástí EU, máme z toho mnoho výhod a zároveň musíme respektovat kroky EU ohledně imigrantů. Je to doba, kdy se společnost dělí. Někdo chce imigranty nadšeně přizvat navždy i do svého bytu a živit je. Někdo proti nim chce postavit vysoký plot a odmítá jakoukoliv pomoc. Možná že EU čeká, až si sami zvykneme na přítomnost nového fenoménu – přílivu imigrantů – a pak teprve udělá jisté kroky. Je to zcela nová situace, která přináší riziko, že pokud nebude vyřešena v celé Evropě jednotně, může skončit „pádem říše evropské“.

Počíná si Evropa v řešení uprchlické krize dobře? Váš manžel v nedělní televizní debatě Partie nedávno řekl, že osmadvacítka na migrační vlnu reaguje zkostnatěle, projevují se podle něj všechny nedostatky její „chatrné nebo téměř neexistující společné zahraniční a bezpečnostní politiky“. Jste v tom se svým manželem zajedno?

Ano, souhlasím. Ale v Německu i Francii mají mnohem větší zkušenosti s imigranty než my. K nám přišlo z bývalé Jugoslávie kolem 5 000 imigrantů a nikdo to neřešil. Za vietnamské imigranty jsme často vděční, když v neděli zapomenete něco koupit a vietnamské obchody mají stále otevřeno.

Mnoho lidí v Česku má ale obavu, že se imigranti, převážně muslimové, nebudou umět v Evropě chovat zrovna „evropským stylem“. K tomu jste mi kdysi řekla, že těmto lidem doporučujete zhlédnout francouzský film „Co jsme komu udělali“. „Je to totiž prý výjimečný pohled na situaci, kdy rodilý Francouz provdá své čtyři dcery: Židovi, Arabovi, Číňanovi a Afričanovi,“ uvedla jste. Dodala byste nyní něco k tomu?

Jiná kultura nás trápí, i když si Ostravák vezme holku z Prahy. V každé rodině jsou jiné zvyky, priority... Zároveň když jedete na dovolenou do Egypta nebo Tunisu, střet kultur nepociťujete. Je to o nastavení pravidel. Když imigranti k nám přijdou a politický systém nastaví pravidla, za jakých podmínek dostanou práci a bydlení, myslím, že většina bude schopna se zařadit.

Jakou práci budou schopni podle vás imigranti v Evropě dělat?

Většina imigrantů bude muset, pokud nemají kvalifikaci, nějakou získat. Učňovské obory jsou zoufale prázdné, nikdo nechce jít na řemeslo, a zároveň kvalifikovaní řemeslníci zoufale scházejí. Na celou Prahu je pár instalatérů, zámečníků, truhlářů a ti jsou pak předražení. Nevím, je to jen úvaha... Jako si Vietnamci našli večerky – díru na trhu –, mohla by ČR nabídnout prázdná učiliště na rekvalifikaci imigrantů. Ale je třeba vést dialog, třeba většina imigrantů má jasnou představu, jak se v nových zemích podle svého vzdělání může uživit.

Váš manžel coby ministr obrany se musí zaobírat faktem možnosti zrušení či omezení schengenského prostoru. Mají se v Evropě podle vašeho soudu znovu začít stavět nějaké zdi? Ono ale již k jejich pomyslnému stavění dochází – třeba Německo, Rakousko i Slovensko kvůli náporu migrantů zavádějí na svých hranicích opět kontroly. Maďarský premiér Viktor Orbán dokonce mluví o vyhlášení výjimečného stavu...

Ne. EU musí začít stavět systém, jak situaci dlouhodobě řešit. Tábory a krátkodobá finanční podpora to nejsou. Opakuji – řešení je pomoc s integrací. Většina imigrantů opouští svoji kulturu a hledá nový způsob života. Ale my musíme to jejich včlenění nabídnout a zorganizovat.

Líbí se vám přístup prezidenta Miloše Zemana k imigrantům? On totiž poměrně jasně dává najevo, že přijímání muslimských uprchlíků není zrovna dobrá věc, Islámský stát srovnává s nacismem a vybízí k ostraze hranic před imigranty. Bývalý prezident Václav Klaus dokonce inicioval výzvu proti imigraci, kterou údajně již podepsaly tisíce lidí, a Zeman k tomu zmínil, že je mu tato výzva blízká a že s ní souhlasí.

Nikdo nezná řešení, tak nechme všechny verbalizovat jejich názor. Nemám ráda kritiky od těch, kteří sami pro jistotu mlčí... Zároveň víme, že zlo plodí jen zlo... Je třeba vymyslet systém a vést dialog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…