Komunistka: Můžeme být jasnou jedničkou na levici. Voliči už ČSSD nevěří

29.10.2013 18:56

ROZHOVOR Staronová komunistická poslankyně Kateřina Konečná v rozhovoru ParlamentníchListů.cz pochválila hnutí ANO Andreje Babiše. „Pan Babiš neudělal v kampani žádnou chybu, za což je třeba jeho marketingový tým pochválit,“ řekla. Na konto zápasících lídrů ČSSD ovšem pronesla, že by se měli urychleně domluvit, kdo bude vést povolební jednání a stranu samotnou. Nyní prý hádkami dělají ostudu celé levici.

Komunistka: Můžeme být jasnou jedničkou na levici. Voliči už ČSSD nevěří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Je podle vás správná doba na to, aby České republice vládla levice?

Určitě, určitě. Já jsem to viděla na těch náměstích i na ulicích, kdy se k nám oficiálně hlásí velká řada lidí – nestraníků, kteří nás podporují. Podporují nás dokonce celé rodiny. Já si myslím, že se ukazuje, že politiku právě KSČM dělá správně, protože lidem nelžeme, neděláme podrazy, nehádáme se mezi sebou tak, jak to nyní předvádí sociální demokracie. Já si dokonce troufnu říci, že KSČM může být vbrzku zcela jasnou jedničkou na levici, neboť spousta sociálních demokratických voličů mi psala, že už sociální demokracii nevěří a že to, co předvedli a předvádí, je opravdu špatné. Nakonec tady zbudeme jenom my, kdo tu bude pro levicového voliče, neboť žádná jiná alternativa v České republice existovat už nebude. Já to ale neberu jako automatiku, že se k nám hlasy voličů přesunou, my na tom budeme muset pracovat, abychom lidi přesvědčili. Na druhé straně se nám ale otvírá pole působnosti.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Ale i tak nemá levice ve sněmovně zdaleka ani polovinu mandátů. Myslíte si, že se lidé bojí levici volit?

Podle mne to není o strachu lidí, je to spíše o tom, že jsou lidé otráveni, a to stávajícími politickými stranami. Ať je to sociální demokracií, která se už minimálně poslední tři roky zmítá v nějakém zvláštním kolapsu, a možná, že lidé ještě nenašli odvahu volit právě KSČM. Na druhou stranu musím pochválit pana Babiše, protože ta jeho marketingová volební kampaň byla téměř dokonalá. On neudělal chybu a stal se zajímavým pro voliče, který se nechce politikou zabývat dnes a denně, ale volby jsou pro něj důležité. Lidem totiž není jedno, jak budou žít. Stejně tak dovedu pochopit, proč spoustu lidí přesvědčil i Tomio Okamura - protože pro ně měl jednoduchá hesla. Možná, že my, starší politici, máme někdy problém v tom, že přestože se lidem snažíme nelhat a říkat jim pravdu, je to pro ně složité. Na druhou stranu je sice krásné říci, že člověk prosadí odvolatelnost politiků, ale pan Okamura ani za šest týdnů nevysvětlil, jakým způsobem to chce udělat a co to bude znamenat a zda je to vůbec podle Ústavy možné. Přesto jej lidé volili. Asi se jim od něj líbilo slovo, že je tady „bordel“. Ale já musím říci, že podobná laciná hesla moc ráda nemám, protože většinou voličům slibuji věci, které jsem schopná splnit. Byli to ale nakonec sami lidé, kteří rozhodli o tom, kdo bude vládnout. Podle mne levice hodně ztratila proto, že neuměla naskočit na populistickou vlnu a pořád se snažila říkat ty věci tak, jak opravdu jsou. Přesto si nemyslím, že by levice neměla v budoucnu šanci vyhrát s převahou. Předpokládám totiž, že hodně protestních levicových voličů volilo spíše obě zmiňovaná hnutí. Jak říkám, pan Babiš neudělal chybu, za což je třeba jeho marketingový tým, případně agenturu, která mu kampaň dělala, pochválit. To je dokonalá ukázka politického marketingu.

Podle všeho by mohla vzniknout vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Jak se na to tváří KSČM? Podpořila by takovou trojbarevnou vládu?

O tom budou rozhodovat stranické orgány, které jsou k tomu kompetentní, rozhodně to nejsem já. Takže koho nakonec podpoříme, či nepodpoříme, to bude samozřejmě věcí dalších, možná několikatýdenních jednání. Bude od začátku hodně záležet na programu a předpokládám, že lidovci – jak to ostatně říkali i před volbami - nechtějí v žádném případě měnit stávající zákony. To je ale pro nás velmi důležité, my totiž chceme, aby se měnily, případě, aby se alespoň schválilo jednoroční moratorium k tomu, abychom si řekli, co jsme nebo nejsme schopni předělat.

Co se týče církevních restitucí, bude u nich žádat KSČM změnu?

My jsme o některých prvních věcech hovořili na jednání poslaneckého klubu tuto neděli. Sejdeme se za dalších 14 dní a tam již probereme další konkrétní návrhy. Které to jsou, tak to novinářům zcela jistě řekneme včas. Církevní restituce jsou ale určitě jedno z našich prioritních témat. Ať už bude jakákoliv vláda, tak se právě tímto budeme velmi intenzivně zabývat, protože jsme to předtím slíbili našim voličům. Je fakt, že když já jsem mezi občany pobývala na ulicích, tak tam církevní restituce bylo jedno z těch témat, na které se lidé nejvíce ptali. Lidé to berou jako křivdu, říkají, že stát se není schopen postarat o ně a stará se o faráře a o církve daleko lépe a daleko štědřeji než o své vlastní občany.

Má KSČM na papíře další zákony, které by chtěla změnit?

Ty věci vychází z našeho volebního programu. Mimo církevních restitucí, které jsou aktuální, nás bude stát úsilí sestavování státního rozpočtu, a to již z toho důvodu, že nemůžeme nechat naše města a jejich občany žít v rozpočtovém provizoriu. Musíme se ale pustit do dalších několika návrhů zákonů, které nám znemožnila v minulosti koalice projednávat, a KSČM má některé z nich napsané dokonce v paragrafovaném znění. Jde třeba o zrušení poplatků ve zdravotnictví, další normy v sociální oblasti, které mají pomoci lidem, kteří se dostali do nějaké složité sociální situace, nebo referendum, které chceme prosadit už dvacet let.

Vy sama máte nějaké osobní plány?

Já bych chtěla pokračovat v práci ve výboru pro životní prostředí, protože jsem tam již sedm let pracovala. Určitě to je práce, která mne baví. Takže tento výbor je pro mne prioritou, i když říkám, že každý poslanec se musí naučit všechno, nemůže se pouze úzce zaměřovat. Vzhledem k tomu, že jsem byla poslední tři roky také členkou řídícího výboru operačního programu životního prostředí, tak vím, že musíme zabránit a také v následujících měsících intenzivně tlačit na současného ministra. Já osobně to dělám koneckonců poslední tři měsíce a budu to dělat i nadále, neboť nemáme vůbec připravené nové programovací období. To nám začne za dva měsíce a tam nám hrozí při tom průšvihu, který máme z toho, že už nám peníze Evropská komise bere, další ztráta. Tam je třeba, abychom projekty a programy napsali tak, aby byly přímo zacílené pro nejpostiženější region České republiky, to znamená pro Moravskoslezský kraj. Abychom lidem uměli v tomto regionu pomoci i ze zdrojů EU. K tomu ale potřebujeme mít připravené podkladové materiály, abychom měli ujasněno, na co chce Česko zdůraznit prioritu a proč chceme peníze z EU vůbec čerpat. Mne se ale zdá, že ministerstvo tři čtvrtě roku intenzivně spí a nedělá vůbec nic, a to ať je tam jakýkoliv ministr. Já budu dál ale na všech možných úrovních otevírat jednání, což už dělám zhruba tři měsíce, neboť podle mne je tato věc velmi aktuální.

Jaký máte názor na situaci uvnitř ČSSD, kde se hádají nejenom o tom, kdo má vést za tuto stranu povolební jednání, ale i o tom, kdo má socialisty celkově vést?

Mne asi nepřísluší komentovat situaci v ČSSD, to by měli komentovat sami sociálně demokratičtí straníci. Mám však pocit, že by právě levice měla mít v mediálních headlinech titulky, že se vyjednává o vládě a o programových prioritách, a také například to, co bude s restitucemi, a nehádat se o tom, zda je, nebo není krize v ČSSD. To není odpovídající situaci, v níž se Česká republika nachází, aby si vítězná strana vyřizovala své účty přes média. Byla bych moc ráda, kdyby tato krize netrvala příliš dlouho, neboť to může vyvolat jedinou věc, a to další frustraci lidí z politiky a z politického života vůbec, a může to vést ke konstatování, že politikům nejde o nic jiného než o vlastní korýtka, což je chyba, neboť to pak poškozuje všechny strany, tedy ty staré parlamentní i nově vznikající.

Měl by ale podle vás Bohuslav Sobotka odejít z postu předsedy, přestože chápu, že věc vedení ČSSD se vás konkrétně nijak nedotýká...?

Já si netroufnu říci, kdo, kdy a odkud by měl odejít. Ovšem myslím si, že do jaké situace se v sociální demokracii nyní dostali, je velmi špatné. Ale kdo z čela této strany odejde a kdo bude nakonec členem vyjednávacího týmu, to si musí rozhodnout oni sami a jejich ústřední výkonný výbor. Pro mne osobně je ale nepřijatelné, že se pánové spolu hádají v televizi, ale nikdo ještě vlastně ani nesvolal jejich nejvyšší stranický výbor. Je to jejich věc, ať se klidně mezi sebou poperou, ale ať nám nedělají ostudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…