Konec keců: Uhlí, jádro, plyn z Ruska a USA. Jak to opravdu je

23.02.2022 10:46 | Rozhovor

K válce mezi Ruskem a Ukrajinou nedojde a k uzavření kohoutků s plynem také ne, je přesvědčen Vladimír Budinský, někdejší ministr dopravy ve vládě Václava Klause a nyní předseda spolku Konec uhlí – Nová energie, ve kterém se sdružují zastupitelé a občané obcí v blízkosti uhelných lomů. Konflikt navýší cenu plynu, což je v ruském zájmu. Budinský vysvětluje, že jako Česko jsme v poněkud jiné pozici než západ EU a naše energetické potřeby jsou na Rusko navázány silněji. „V každém případě to je pro nás upozornění, že by se žádná země neměla lehkomyslně vzdávat svých domácích energetických zdrojů. My máme hnědé uhlí, které nám zajišťuje 40 % elektřiny a 50 % tepla, ještě na 25 let. Buďme za něj teď hodně rádi,“ sdělil Budinský ParlamentnímListům.cz.

Konec keců: Uhlí, jádro, plyn z Ruska a USA. Jak to opravdu je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Evropská komise schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie. Mezi zelené budou zařazeny jen ty bloky jaderných elektráren, které získají stavební povolení do roku 2045. Je to i tak pro Česko úspěch? Jakým problémem je ona dočasnost?

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Politik to za úspěch označit může, protože politik obvykle výsledek jakéhokoli spontánního dění označí za svůj úspěch, který se stal jen jeho zásluhou. V realitě je pro ČR velkým problémem v otázce jaderné energie zejména podmínka funkčního úložiště vyhořelého jaderného paliva do roku 2050. ČR ho mít nebude kvůli liknavosti SÚRAO (Správa úložišť radioaktivních odpadů), už název té organizace je špatně, protože evokuje nebezpečí, ale hlavně za dlouhá léta se v hledání vhodné lokality postoupilo velmi málo. Kdyby se takto stavěly dálnice a ŘSD se ve všem odkazovalo na stát, tak bychom neměli nové dálnice žádné. Čili datum 2045 je pěkné, podmínka ‚Úložiště 2050‘ nesplnitelná, bez ní Taxonomií EU naše jádro projde jen se 100% státní garancí a i tak můžeme mít v bankách při financování problém.

Udělali premiéři Babiš a Fiala pro budoucnost českého jádra dost? Pokud ne, co je potřeba změnit?

Pan Babiš naše jádro fakticky pohřbil, když v roce 2014 zabil tendr na Temelín, protože nepochopitelně nechtěl dát na Temelín státní garanci. Temelín měl EIA a je strategicky vhodnější lokalitou. Bez státní garance financování jaderné energetiky ekonomicky nefunguje. To, že se do Taxonomie EU dostala podmínka, kterou ČR splnit neumí, je primárně prohra expremiéra Babiše. Premiér Fiala se zatím snaží, prosazuje tendr na nové Dukovany. Uvidíme. Termín stavebního povolení 2029 a zejména zkušební provoz 2036 jsou za hranou reality. Je ovšem třeba rychle obnovit i záměr dvou nových bloků v Temelíně.

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí

Jak jste zmínil, hovoří se o brzkém vypsání tendru na stavbu nového bloku Dukovan. Údajně se má smlouva s dodavatelem podepsat už do roku 2024. Je to podle vás v tak krátkém časovém horizontu reálné?

Smlouva je jen papír a nějaká smlouva se podepsat se dá vždy. Další milníky projektu už vyžadují konkrétní naplnění a ty jsou daleko větší výzvou. Realizovat v podstatě prototypové řešení jaderného bloku, který nikde nestojí (žádný z potenciálních účastníků tendru v Dukovanech nemá nikde hotový a fungujíci blok 1200 MW),  za 7 let je skutečně nereálný termín.

Jak nás hrozí zasáhnout případný rusko-ukrajinský konflikt, co se dodávek plynu týče? Existuje nějaký rozdíl mezi případným dopadem ruského uzavření kohoutků na východní a na západní státy EU?

Předně jsem přesvědčen, že k válce mezi Ruskem a Ukrajinou nedojde. Také nedojde k „uzavření kohoutků“. Konflikt má za následek vysokou cenu plynu, a to je v zájmu Ruska.

EU není homogenním útvarem a Západ a Východ se stále velmi liší. Na nás má vysoká cena energie, jako na nejvíce průmyslovou zemi EU, větší dopad, než na Španělsko nebo Francii. Tyto země mají plyn také z Afriky. My máme 100 % z Ruska.

EU k jednostrannému uzavření toku energetických zdrojů z Ruska nepřistoupí. Zima ještě neskončila a 40 % plynu v EU je z Ruska, řádově za rok 240 miliard m3, z USA v tuto chvíli může přijít max. 100 mld. m3 za rok, a to by USA musely omezit jiné zákazníky. Nejsou terminály a další kapacity.

Obsazením území, které mělo Rusko už fakticky několik let plně pod kontrolou, to pro tuto chvíli skončí. Ale tlak Ruska na Ukrajinu ve snaze nepřipustit její vstup do NATO bude pokračovat. Dokud nedojde k nějaké skutečně zásadní politické dohodě s USA, což nebude, vzhledem k osobě prezidenta Bidena a jeho rodině, jednoduché ani rychlé.

 

V každém případě to je pro nás upozornění, že by se žádná země neměla lehkomyslně vzdávat svých domácích energetických zdrojů. My máme hnědé uhlí, které nám zajišťuje 40 % elektřiny a 50 % tepla, ještě na 25 let. Buďme za něj teď hodně rádi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marek Korejs

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…