Lidová hra na disent. Červené trenýrky, strýček Brady, a letos odpudivé strašidlo, vyhazující květiny. Zkušený Ondřej Hejma také rozkrývá „vrtění psem“ v kauze Slonkové a Kubíka

29.11.2018 16:03

ROZHOVOR „Začíná se to rýsovat jako manipulativní fake news, neetické, ale nejspíš legální, a zároveň skvělá reklama pro Seznam,“ říká ohledně reportáže Slonkové a Kubíka, ve které mluví Andrej Babiš mladší, novinář a hudebník Ondřej Hejma. Promluvil o situaci na české politické scéně, o náladě ve společnosti a vrátil se i k oslavám 17. listopadu. Zmínil také „kádrování“ kytek a věnců.

Lidová hra na disent. Červené trenýrky, strýček Brady, a letos odpudivé strašidlo, vyhazující květiny. Zkušený Ondřej Hejma také rozkrývá „vrtění psem“ v kauze Slonkové a Kubíka
Foto: Vít Hassan
Popisek: Ondřej Hejma

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

To, co se strhlo zhruba před dvěma týdny kolem Andreje Babiše a jeho staršího syna, vyústilo minulý pátek v hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Opozici ale chybělo nakonec devět hlasů. Myslíte si, že by pro náš stát byly předčasné volby výhrou? A mají pravdu ti, kteří říkají, že by ANO jen posílilo?

Předčasné volby nechce ve skutečnosti nikdo, ani opozice, ani ANO, a vůbec není jisté, kdo by posílil a kdo ne. Proto nejspíš nebudou. Opoziční strany si podle všeho přejí hlavně Babišův odchod, následně chaos a další demonstrace, v naději, že se jim podaří změnit poměry touto cestou. Na víc zřejmě v tuhle chvíli nemají, což je škoda. Chtělo by to spíš nějaký pozitivní program a jasného kandidáta na alternativního premiéra.

Kdo z politiků se podle vás k celé situaci postavil čelem, a kdo naopak příliš nezazářil? Co říci na to, že ČSSD při hlasování o vyslovení nedůvěry odešla ze sálu, nebo na to, že Tomio Okamura se nejprve postavil po bok předsedů stran tzv. demokratického bloku a Pirátů, aby poté své vyjádření omezil na to, že chce ve vládě nahradit ČSSD?

Čelem se k tomu všemu postavil snad jen Babiš, ne že by chtěl, ale prostě musel. Ale trvalo mu to. Informace z něj lezly jak z chlupaté deky, a než dal dohromady přijatelnou verzi výletu svého syna na Krym, byl už málem na lopatkách. Sociální demokracie je v krizi, Hamáček se má co ohánět, aby pacifikoval starou sobotkovskou gardu a zároveň i mladé rebely, ale za to, co dokázal, zasluhuje uznání. Zdá se, že vláda vydrží minimálně do rozuzlení kauzy Čapí hnízdo. Tomio Okamura si ten zmatek vychutnává, ví, že to jde zatím celé mimo něj, ale čas může být na jeho straně.

Jednoznačně se k celé věci ale postavil prezident Zeman, který uvedl, že pokud vláda padne, pověří sestavením nové opět Andreje Babiše. Souhlasíte s tímto postojem pana prezidenta?

Vůbec nepatřím k těm, kteří by si mysleli, že ti dva jsou nějací velcí kamarádi. Ale co by mohl prezident dělat? Dát to jednomu z těch pětiprocentních, aby kalili vodu? Nebo profesoru Fialovi, který se nejspíš děsí toho, že by si musel s někým zadat? No a o Pirátech škoda mluvit, ti ještě neukázali nic, a už se z nich klubou pěkně arogantní papaláši.

Reportáž Slonkové a Kubíka, kde mluvil Andrej Babiš mladší, někteří chválí s tím, že je to výborná investigativní práce, další ale mluví o tom, že toto už bylo „přes čáru“. Jak to vidíte vy? A co při této příležitosti říci o nezávislosti médií?

Začíná se to rýsovat jako manipulativní fake news, neetické, ale nejspíš legální, a zároveň skvělá reklama pro Seznam. Autoři odmítli odhalit svůj zdroj, z čehož usuzuji, že dostali nějaký tip, a že to nebyl žádný domovník odvedle z baráku. Takže vesele spekuluji o tom, že jsme opět viděli, klasickou operaci „vrtěti psem“. Na začátku šokující tajná informace, na ní je pak vybudována patřičně skandalizující reportáž, která je následně vypuštěna do veřejného prostoru. A tím psem, jehož ocasem je vrtěno, jsou nic netušící občané, jejichž emoce je ženou do ulic, kde jsou klasicky využíváni pro něčí politické zisky. Tohle jsou média ve své nejhorší podobě, ale bohužel je to zcela běžné i všude ve světě, nejvíc samozřejmě v Americe, Donald Trump by mohl vyprávět.



A co celkově na tu záležitost kolem Babišovy rodiny říkáte? Nikdo do toho samozřejmě úplně nevidí, ale jak na vás působí pobyt Andreje Babiše mladšího na Krymu, nyní s matkou v bytě ve Švýcarsku... Připomeňme také, že se objevil dokument, který potvrzuje, že Andrej Babiš mladší se v roce 2015 pral s policií a tvrdil, že je George Clooney a Barack Obama. Zdá se tedy vysvětlení Andreje Babiše st. věrohodné?

To se do doby definitivního vyšetření všech okolností nedá říci. Ale pokud jde o obecnou důvěryhodnost, tak si vzpomínám, že když Babiš vstoupil do politické soutěže v této zemi, říkal jsem, že jeho největší výhodou je to, že o něm nikdo nic neví. Dávalo mu to šanci tvrdit, že je jiný než ostatní, že má snad nějaký program. Dnes už si myslím, že pokud chce v politice nadále fungovat, měl by začít víc vyprávět a vysvětlovat. A začít by mohl třeba u toho, proč je vlastně v politice. Ta stará historka o tom, že chce bojovat proti korupci, už neobstojí.

Minulý týden jsme si připomněli 29 let od sametové revoluce. Jak v tomto kontextu vnímáte náladu ve společnosti?

Hodně se mluví o tom, že společnost je rozdělená. Já si spíš myslím, že je rozhádaná. Žijeme si tak dobře, že máme čas se hádat o blbostech. Kéž by nám to vydrželo! Moje zkušenost je, že drtivou většinu lidí zajímá jejich vlastní život, a ne nějaké politické hrátky, díkybohu.



Do ulic u příležitosti 17. listopadu vyrazily tisíce lidí. Máte pocit, že česká společnost je opravdu tak naštvaná, jak lidé právě na těchto shromážděních pronášejí? Myslíte si, že chce národ změnu?

Myslím, že sledujeme postupnou diskreditaci tohoto beztak komplikovaného výročí jakožto celonárodního svátku. Začalo to už za prezidentování Václava Klause, a zdárně to pokračuje i v dobách Zemanových. Rajčata, červené karty, trenýrky, strýček Brady, letos Babiš atd. Legenda 17. listopadu je uzurpována soukromými subjekty s jasnou politickou agendou. Vypadá to jako lidová hra na disent, teď když už se to smí, ale v podstatě je to protestování proti výsledku voleb, tedy proti té svobodě, o kterou původně šlo. Nic proti tomu, ale dramaturgie by si měla dávat pozor na odpudivá strašidla typu onoho profesionálního demonstranta, který před televizními kamerami nad ránem kádroval kytky a věnce. Tohle by se mohlo lidem snadno znelíbit.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…