Martin Pecina: Zeman jako Putinův agent? To říkají často ti, co byli evidováni ve svazcích StB a teď jsou největší nepřátelé Ruska. Ruská expanze nehrozí

29.05.2015 8:31

ROZHOVOR Že je prezident Miloš Zeman „proruský“ odmítá bývalý ministr vnitra a místopředseda vlády Martin Pecina. „Ten, kdo řekl, že je prezident ‚Putinův agent‘, výrok buď nemyslel vážně, nebo je slabomyslný,“ zhodnotil rázně v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Pecina, který v současné době pracuje ve VAE Controls Group jako předseda dozorčí rady i na dalších pozicích elitního byznysu. Také popsal vliv sankcí na podnikatelské prostředí a vysvětlil, proč nehrozí ruská expanze.

Martin Pecina: Zeman jako Putinův agent? To říkají často ti, co byli evidováni ve svazcích StB a teď jsou největší nepřátelé Ruska. Ruská expanze nehrozí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

VAE Controls Group rozvíjí byznys po celém světě. Společnost ALTA, kde jste do března pracoval jako obchodní ředitel, má klíčové kontakty s Ruskem a obchoduje s Ukrajinou. Jak se narušené vztahy mezi zeměmi projevily v byznysu?

Ukrajinská pobočka společnosti ALTA měla také sídlo přímo v Donbasu. Pochopitelně pro dodavatele se v této oblasti na několik let trh uzavřel. Když to velmi zjednoduším: ve válečných oblastech se obchodovat nedá. V širším kontextu je nutné si také uvědomit, že veškeré kvalitní obchodní vztahy, navázání kontraktů, nic z toho není krátkodobá záležitost. Projekty se připravují několik let a stojí za nimi spousta práce. Kvůli špatným vztahům mezi státy pak může docházet k narušení realizace.

Když hovoříte s ruskými byznysmeny, co říkají o sankcích, o vztahu k Evropské unii i obecně k aktuální situaci? Jak se na nás Rusové tváří?

Normální ruský člověk, a na Ukrajině je to velmi podobné, nechápe, co se děje. Ptají se, komu konflikt prospěje? Upřímně řečeno, také nerozumím tomu, proč se na Ukrajině válčí a proč mají být Rusové naši nepřátelé. Lidé v Rusku nebo na Ukrajině mají úplně stejný vztah k vládě nebo prezidentovi jako u nás a jsou většinou mírně ostražití. Všem pak nezbývá nic jiného než čekat, jak se válka na Ukrajině vyvine a doufat, že katastrofální utrpení místních lidí brzy skončí.

Prezident Vladimir Putin si ovšem nemůže v Rusku na popularitu stěžovat, a to i když anexí  Krymu porušil mezinárodní právo…

Na Krymu byli ruští vojáci na základě mezinárodních smluv od rozpadu SSSR a na tom se nic nezměnilo. Řekli jsme, že obyvatelé Kosova mají právo na sebeurčení, tak proč ho nemají mít obyvatelé Krymu? Vůbec nejde o Putina. Ať si sami lidé rozhodnou, kde chtějí žít. Udělejme férové referendum na Krymu a férové referendum na východní Ukrajině a výsledek by byl jednoznačný. Když došlo k rozdělení Československa, naše rozhodnutí nikdo nezpochybňoval. Nevím, proč se zpochybňují podobné procesy jinde.

Prezident Miloš Zeman odmítá sankce proti Rusku, považuje konflikt na Ukrajině za občanskou válku. Ztotožňujete se s těmito jeho názory?

Sankce proti Rusku poškozují ruskou i naši ekonomiku. Nemají smysl. Vždyť se ruší sankce vůči Kubě! Nakonec vidíme, že výsledkem je pouze zbídačení místního obyvatelstva. O tom, že je na Ukrajině občanská válka, se nedá pochybovat. Pokud by šlo o ruskou invazi, situace by vypadala úplně jinak. Pan prezident má v tomto naprostou pravdu.

Za ekonomickými ruskými problémy stojí především pokles cen ropy, devalvace a protiruské sankce. Světová banka začátkem dubna upozornila, že Rusku hrozí vleklá hospodářská recese. Ruský prezident Vladimir Putin ujistil veřejnost, že ruské hospodářství se z krizového stavu vzpamatuje do dvou let. Je to reálné?

Rusko prožívá krizi a také se z ní dostane. Nemohu odhadovat, zda to bude trvat právě dva roky, ale zcela jistě se ekonomika vzpamatuje.

Jak moc se mezi českými obchodníky šíří obavy, že EU prodlouží sankce, Rusko se postupně přeorientuje na jiné trhy a oni zakázky ztratí?

Z českých byznysmenů má asi málokdo radost ze sankcí. Proč by měli? Bojíme se všichni, že o ruský trh přijdeme a budeme muset hledat nové příležitosti. To je přirozená obava z citelné rány.

Co si myslíte o ekonomické budoucnosti Evropské unie? Jaký vliv na ni bude mít podle vás plánovaná TTIP? Máme očekávat všechny často proklamované plusy?

Nikdy jsem nepracoval v oboru, kde by existovala úzká spolupráce se zámořím. Obchodní vztah mezi Českou republikou a Spojenými státy nemá příliš dramatický význam, protože obchodujeme především se státy Evropské unie. Z hlediska Unie ale může mít otevření trhu efekt a určitě nám nehrozí zaplavení levným nekvalitním zbožím. Vliv TTIP na ekonomiku bych sice nepřeceňoval, ale předpokládám, že bude pozitivní.

Jste pro setrvání v evropských strukturách, v NATO a Evropské unii?

Nemáme jinou šanci, než být součástí NATO i EU. Členství v obou strukturách vnímám jako posun k lepšímu. V otázce eura si ale nejsem úplně jistý. Existují silné argumenty pro i proti. Pro stát, který je v dobré kondici, platí, že euro určitě ano. Víme, že Slovensku euro prospělo. Opačným příkladem je ovšem Řecko. Když se stát dostane do problémů, lépe je zvládne s vlastní měnou. Co se týká NATO, je bezpředmětné uvažovat o čemkoli jiném.

Nastupující předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel na konferenci s názvem Naše bezpečnost poznamenal, že Rusko je schopno obsadit Pobaltí během dvou dnů. Během té doby by NATO na situaci nestihlo zareagovat. Myslíte si, že je potřeba se takového ohrožení obávat?

Vojenská síla Ruska je neporovnatelná s armádou pobaltských zemí. Rusové by byli schopní obsadit i Ukrajinu během dvou dnů. Neobávám se ale toho, že by Rusko chtělo někoho obsazovat. Nejsou tam žádní šílenci nebo válečníci, kteří by chtěli něco takového udělat. Rusko se nechová expanzivně, spíš je potřeba jednat.

Generál Šedivý nedávno pro ParlamentniListy.cz zmínil, že „určitým problémem na straně ukrajinského vedení je, že neustále poukazují na to, že musí být členem nějakého vojenského paktu, že musí mít protiraketový deštník“. Myslíte si, že tím jen zbytečně provokuje prezident Petro Porošenko prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, nebo že právě protiraketový deštník je to, co Ukrajině chybí?

Prezident Porošenko sleduje, že na jeho území probíhá válka a nedivím se tomu, že vztahy Ukrajiny s Ruskem jsou narušené. Ale protiraketový deštník? Myslím si, že nepřítele má celá naše civilizace, do které samozřejmě počítám i Rusko a Ukrajinu, úplně jinde. Ti, kteří obsazují cizí území, páchají teroristické útoky, uřezávají lidem hlavy. To jsou skuteční a nebezpeční nepřátelé, kteří se navíc přesouvají do Evropy. Je potřeba vidět nepřítele tam, kde opravdu je, což říká i prezident Miloš Zeman.

Tuto větu by vám určitě spousta lidí ráda podepsala. Další část veřejnosti ale tvrdí, že prezident Miloš Zeman je ,,proruský prezident“ nebo „Putinův agent“. Jak se vám to poslouchá?

Ten, kdo řekl, že je prezident „Putinův agent“, tak výrok buď nemyslel vážně, nebo je slabomyslný. Případně pro něj platí obojí. Často se podobně vyjadřují lidé, kteří byli evidováni ve svazcích StB, a pak jsou z nich největší odpůrci Ruska. Takové výroky jsou absurdní. Jsem s Rusy v kontaktu pravidelně a nepřátele v nich nevidím. Mimochodem k utužování moci prezidenta Putina my v Evropě jen přispíváme. Vzpomeňme si na rozvrácenou Libyi. Svržení Kaddáfího se evidentně neosvědčilo. Jaké síly chceme tedy v Rusku podporovat? Tvrdé nacionalisty nebo komunisty? Nevidím rozumnější řešení než podporovat normální demokratický proces. Když se ptáte běžných lidí, tak vám řeknou, že budou volit Putina zase. Náš postoj k situaci je kontraproduktivní. Ruský národ považuji za přátelsky naladěný vůči Čechům. Máme k sobě blízko i jazykově a není žádný důvod k nenávisti.

Jste také honorárním konzulem pro Turecko. Přečetla jsem si, že byste měl „mapovat tureckou menšinu v regionu a podporovat obchodní vztahy“. V Moravskoslezském kraji upřímně řečeno není moc informací o tom, že by tam žila turecká menšina…

Jistě, turecká menšina má v Moravskoslezském kraji slabé zastoupení a řada z těchto lidí jsou navíc Kurdové a ti se ke mně moc nehlásí. Ve svém regionu mám jen tři Turky. Takže nějaké mapování mě zrovna vytěžovat nebude. Věnuji se samozřejmě obchodním příležitostem, vyhledávám nové zakázky. Snažím se, aby turecké zboží bylo u nás představováno, což přirozeně platí i naopak. Aktuálně bude uzavřený kontrakt na realizaci bioplynové stanice v Turecku a další obchody jsou v jednání. Můj hlavní úkol je rozvíjet byznys a až u nás bude žít větší turecká menšina, rád se o ně budu starat.

Téměř rok a půl uplynul od doby, co jste ukončil práci na Ministerstvu vnitra. Napadlo vás někdy, že byste se opět rád vrátil do politiky?

Dnes mám pocit, že už nebudu absolvovat žádné volby. Jde o nespravedlivý proces, který samotný kandidát může jen málo ovlivnit. Vše se rozhoduje na stránkách novin nebo v televizi a nakonec jen člověk přihlíží, co se děje. Navíc, nikdy jsem nebyl skutečný politik. Mně to moc nejde a neměl jsem velké úspěchy. Parlament pro mě není vhodné prostředí. Vidíte marnost nad marnost a žádné výsledky. Jestli jsem něco udělal ve státní správě, tak jako úředník, kde jsem se věnoval své vlastní práci. Úřednická pozice mi vyhovuje, ale politiku dělat neumím a dopadl bych špatně. Nevylučuji nějakou manažerskou pozici ve státní správě, možná někdy před důchodem, proč ne. Teď je mi ale v průmyslu dobře.  

Když sledujete dnešní politiku, co si myslíte o vládnutí premiéra Bohuslava Sobotky?

Z Poslanecké sněmovny jsem odešel i proto, že byl předsedou ČSSD zvolen Bohuslav Sobotka. Nemám s ním příliš vřelý vztah a domníval jsem se na sjezdu v roce 2011, že on není nejlepší volba pro ČSSD. Musím ale připustit, že mě příjemně překvapil. Když si trochu přihřeji vlastní polívčičku, tak mohu i konstatovat, že navázal na rozpočet, který nastavila vláda, ve kterém jsem působil, a který ekonomice, jak se ukázalo, pomohl. Vláda premiéra Sobotky je určitě daleko lepší než několik předchozích politických vlád. Každý snad musí vidět rozdíl mezi kabinetem, který řídila Jana Nagyová, a dnešní vládou. Tato vláda ekonomice prospívá a ministři se chovají v podstatě racionálně a profesionálně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…