Místopředseda ČSSD k akcím „chvilkařů“: Protesty jsou na místě, když stojí samozvanci proti většině, ne když za někým stojí velká masa lidí

09.11.2019 13:21

30 LET OD LISTOPADU 89 „Lidé byli plní strachu a vzteku. Nebylo možné sehnat zboží běžné potřeby, jejich zajišťování často provázely úplatky a spousta lidí byla nucena dělat věci, které jim byly proti srsti,“ říká k situaci před rokem 1989 místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. Vyjádřil se i k nynější rozdělené společnosti s tím, že se podle něj nedaří najít osobnost, která by nás spojovala. Nevynechal ani Milion chvilek či Václava Havla. „Nikdy jsem nepatřil k jeho skalním příznivcům, ale zásadně odmítám kydání špíny, které na jeho adresu od některých zoufalců a zneuznanců občas vidíme,“ vysvětluje Ondřej Veselý.

Místopředseda ČSSD k akcím „chvilkařů“: Protesty jsou na místě, když stojí samozvanci proti většině, ne když za někým stojí velká masa lidí
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Připomínáme si třicet let od sametové revoluce. Jak těch třicet let hodnotíte? Naplnily vaše očekávání, nebo přišlo třeba určité zklamání?

Před rokem 1990 jsem žil v Ostravě. A i když mi 17. 11. 1989 bylo 13 let, sám jsem cítil, jak je situace neudržitelná. Lidé byli plní strachu a vzteku. Nebylo možné sehnat zboží běžné potřeby, jejich zajišťování často provázely úplatky a spousta lidí byla nucena dělat věci, které jim byly proti srsti. Je jasné, že se nepovedlo všechno, co si lidé v roce 1989 představovali. Ale převaha změn je jednoznačně pozitivní.

Mluví se o tom, že nálada ve společnosti je vyhrocená, společnost nebývale rozdělená. Když si vzpomeneme na listopad a vůbec celkově rok 2009, kdy jsme slavili dvacet let od převratu, bylo to tehdy jiné? A pokud ano, čím si to vysvětlujete?

Anketa

Chcete generála Petra Pavla za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 30495 lidí
Ano, nálada ve společnosti se za deset let jednoznačně posunula a nedá se říct, že pozitivně. Společnost je názorově silně rozdělena. Jsou velké rozdíly mezi staršími a mladšími občany, vzdělanými a s nízkým vzděláním, velkými městy a venkovem… Nedaří se najít osobnost, která by českou společnost spojovala.

Oponenti Zemana a Babiše obviňují prezidenta a premiéra z ohrožení svobody a demokracie. Příznivci Zemana a Babiše obviňují ty druhé, že chtějí uchvátit moc v Česku třeba pomocí chystané demonstrace Milionu chvilek na Letné 16. listopadu. Jak to vidíte vy?

Jak jsem již říkal, nedaří se najít osobnost, která by českou společnost spojovala, přesvědčila ji, ať jde za společným cílem. Oba jmenovaní pánové ostatně na dělení společnosti staví politickou kariéru. Ale ani protesty samy o sobě nepomáhají, a naopak názorové příkopy mezi lidmi prohlubují. Protesty jsou namístě hlavně ve chvíli, kdy samozvanec/samozvanci stojí proti většině společnosti (jako například v roce 1989), nikoliv ve chvíli, kdy za někým stojí velká masa lidí. V takových případech je daleko důležitější dialog, což při jakékoliv komunikaci se zástupci Milionu chvilek zdůrazňuji.

A mají pravdu ti, kteří tvrdí, že si oslavy 17. listopadu si uzurpuje pro sebe jen určitá skupina lidí, konkrétně právě spolek Milion chvilek nebo třeba takzvaná „pražská kavárna“?

Anketa

Uvažujete o účasti na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii na pražské Letné?

5%
95%
hlasovalo: 26944 lidí
To si nemyslím. Oslava 17. 11. je nás všech a uzurpace jednou skupinou obyvatel by byla nepřípustná. Samozřejmě je možné, že si tyto konkrétní akce budou uzurpovat pozornost médií.

Dramatik, scenárista a herec Zdeněk Svěrák se vyjádřil, že před třiceti lety netušil, že na nás padne pohroma, jakou dnes prožíváme. Demokratické instituce dle Svěráka nefungují a technologie se zneužívají k matení myslí milionů lidí. „Je to především Putinova úspěšná kybernetická válka,“ uvedl v rozhovoru pro Deník N. Naději vkládá do studentů a mladých lidí. Padla na nás po třiceti letech od „sametu“ opravdu pohroma? A jsou naší naději skutečně mladí lidé, studenti?

Mladí jsou vždy nadějí každého státu, protože to jsou oni, kterým jej jednou předáme. A ani necítím takovou skepsi. Ještě pořád jsme moderní demokratická země a nesměřujeme cestou Polska nebo Maďarska. Ale za to, aby to tak zůstalo, je třeba bojovat každý den.

38 procent Čechů starších 40 let dle průzkumu tvrdí, že za socialismu bylo lépe. Čím to je? Je to tím, že zde stále působí komunistická propaganda, jak také k tématu padlo? Nebo je to prostě tak, že některým lidem se dnes opravdu dobře nežije?

To je klasický psychologický moment. Když žijete v krásném prostředí a po letech na něj vzpomínáte, vyvstanou vám spíše mimořádné události, to znamená ty, které byly špatné. A naopak, když žijete v příšerných podmínkách, vzpomínáte po letech hlavně na ty výjimečné chvíle, které byly hezké. Lidé tedy často vzpomínají na těch několik málo dobrých věcích, které za minulého režimu byly, a zcela logicky vytlačují z paměti veškerou hrůzu, která se jinak děla. Oživit si vzpomínky na celý systém by dnes bylo možné například v Severní Koreji nebo Venezuele.

A kdo podle vás může za to, že čeští zaměstnanci mají i třicet let po převratu zhruba třetinové mzdy oproti německým?

To je jedna z věcí, která se opravdu nepovedla. Proto ČSSD, kdykoliv se podílí na vládě, intenzivně tlačí na růst příjmů všech lidí. A od roku 2013 u nás příjmy rostou skutečně nejrychleji v novodobé historii. Ale musíme v tom intenzivně pokračovat. Problém je, když nastoupí vlády pravicové, které tento proces okamžitě přibrzdí až zastaví.

Ohledně toho, kdo se vlastně před třiceti lety zasloužil o pád komunistického režimu jak u nás, tak v celém východním bloku, existují různé výklady. Mluví se například o tlaku Charty 77 a dalších disidentských skupin, nebo o tom, že Gorbačov povolil v SSSR otěže a dal KSČ najevo, že je v tom sama, případně, že komunistický režim se zhroutil sám kvůli své neschopnosti ekonomicky zajistit obyvatelstvo, kvůli ekonomické situaci jako takové... Jak to vidíte vy? Co stálo za sametovou revolucí u nás a za pádem režimu i v dalších zemích?

Komunistické režimy už nebyly udržitelné. Jak hospodářsky, tak lidsky. Už jsem říkal, že se lidem často nedařilo dostat ke zboží základní potřeby, a kdo neměl bony, měl často smůlu. Navíc se politické „elity“ staly naprosto odtrženými od života běžných lidí a šlo o obyčejné papaláše zavřené ve svých palácích. A to logicky vyvolávalo odpor, jehož vůdci byli také disidenti. A samozřejmě uvolnění mrazu z Kremlu celý proces také urychlilo. Jde tedy zcela jasně o kombinaci mnoha faktorů.

Tomáš Halík, Michael Žantovský, Michael Kocáb a jiní. To jsou ti, kteří se hlásí k odkazu Václava Havla. Je o Havlovi s odstupem času referováno spravedlivě a objektivně? A nesou zmínění jeho odkaz důstojně? A co jeho žena Dagmar?

Václav Havel byl jednoznačně vůdčí osobností změn v naší zemi. Jeho roli v nabytí lidské svobody a důstojnosti, a návratu demokracie do naší země proto vnímám jako zcela zásadní. Na druhou stranu on nebyl a nikdy se nestal žádným ostříleným politikem a provázela ho určitá naivita. Ta mnohým přijde roztomilá, ale řadu lidí taky strašně rozčiluje.  A to vlastně odpovídá i jeho „nástupcům“. Podle mého bychom na něj měli vzpomínat jako na člověka, který byl tváří a duší sametové revoluce, ale který měl pochopitelně také řadu obyčejných lidských chyb. A rozhodně měl rád krásné ženy, což dokládá jeho sňatek s Dagmar Havlovou. (úsměv)

Jak vy sám s odstupem těch třiceti let od převratu vnímáte Václava Havla? Změnil se postupem doby nějak váš pohled na něj?

Jak ho vnímám jsem už říkal, a pohled na něj mám vlastně stále stejný. Nikdy jsem nepatřil k jeho skalním příznivcům, ale zásadně odmítám kydání špíny, které na jeho adresu od některých zoufalců a zneuznanců občas vidíme. Jeho role v pozitivním posunu naší země je nezpochybnitelná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…