Mladí vojensky vycvičení muži vytvoří v Evropě bojůvky Islámského státu. Imigrace je řízená. A Zeman, Chovanec a Sobotka... Exministryně Benešová otevřeně o uprchlících

06.11.2015 11:12

ROZHOVOR Bývalá ministryně spravedlnosti a poslankyně ČSSD Marie Benešová varuje před vycvičenými bojovníky Islámského státu v Evropě. Kvóty na uprchlíky jsou dle ní fakticky nerealizovatelné. Případná úvaha o kontrole našich hranic v případě náhlého masivního přílivu uprchlíků je na místě. Postoj prezidenta k imigraci je jí blízký.

Mladí vojensky vycvičení muži vytvoří v Evropě bojůvky Islámského státu. Imigrace je řízená. A Zeman, Chovanec a Sobotka... Exministryně Benešová otevřeně o uprchlících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová

Co říkáte kvótám na imigranty z Evropské unie? Co říkáte tomu, že Angela Merkelová nejprve řekla, že syrští uprchlíci mají dveře do Německa otevřené – dle Andreje Babiše je tak do EU fakticky pozvala – a pak Německo zavedlo kontroly na hranicích? Navíc je pozvala a nás vyzývá, ať je přijmeme MY... Jak obecně hodnotíte postoj Německa? Objevují se slova o diktátu…

Anketa

Myslíte, že Angela Merkelová bude v roce 2017 znovu zvolena kancléřkou?

4%
14%
hlasovalo: 13542 lidí

Geneze událostí kolem faktického pozvání uprchlíků do Německa tak, jak ji popisujete, je pravdivá. Pozvání ze strany paní Merkelové skutečně padlo. Pak pod tíhou veřejného mínění občanů Německa svůj postoj poněkud korigovala. Kvóty, jež podporuje, jsou fakticky nerealizovatelné v podmínkách praxe a jsem přesvědčena, že časový vývoj to jenom potvrdí. 

Posléze kontroly zavedlo i Rakousko. Není toto počátek konce Schengenu? A pokud se začnou uprchlíci kvůli tomu valit přes naše hranice, neměli bychom kontroly obnovit i my?

Případná úvaha o kontrole našich hranic v případě náhlého masivního přílivu uprchlíků je na místě. Domnívám se, že postoj ministra vnitra České republiky pana Chovance je v tomto směru přiléhavý, dokáže reagovat na vznikající situace a má moji podporu. 

Co říkáte těm komentářům a komentátorům či zahraničím politikům, kteří odpůrce masové imigrace označují za xenofoby, nehumánní či vyhrožují sebráním dotací a různými sankcemi?

Pokud jsou odpůrci masové imigrace označováni za xenofoby, nehumanisty, nebo je dokonce vyhrožováno odebráním dotací, nelze takovéto příkré odsudky hodnotit jinak, než jako zjednodušené. Naivní a pokrytecké. Výhrůžka o odebrání dotací je pak přímým projevem vydírání.

Jak hodnotíte postoj prezidenta Zemana v této otázce? Ten bývá také často označován za islamofoba …

Postoj prezidenta v této problematice Zemana je mi blízký a srozumitelný. Má přirozenou obavu o další vývoj Evropy a vnímá zejména bezpečnostní, kriminální, jakož i zdravotní rizika spojená s tak masivní a nepochybně řízenou imigrací do Evropy. Jeho postoj je pro stále stejnou část zdejšího společenského a politického spektra jen další vítanou pobídkou k jeho dlouhodobému peskování a kritizování za každou cenu, přičemž se již poněkud vytrácí laťka slušnosti, kam až v kritice zajít. 

A co říkáte postoji české vlády ve srovnání s vládou slovenskou? Není na místě inspirovat se Robertem Ficem, jak vyzývá Miloš Zeman?

Postoj české vlády v této otázce je poněkud opatrný ve srovnání s vládou slovenskou, což je dáno rozdílností povah samotných představitelů předsedů těchto vlád. Nikterak mě to tudíž nepřekvapilo. 

Hovoří se o dělení imigrantů na „uprchlíky“ a „ekonomické migranty“. Pokud ale uprchlík cestuje z první bezpečné země „za lepším“, za lepším komfortem a sociálními dávkami, nestává se z něj ekonomický imigrant? Neměl by zůstat v první zemi, kde mu nehrozí nebezpečí?

Dělení na uprchlíky, kteří prchají z hrůz války, a ekonomické migranty, co jdou jen za lepším, je na místě. Ještě bych tam přiřadila mladé, zdravé a vojensky vycvičené muže, kteří jsou faktickými zběhy a místo toho, aby bojovali za svou vlast, utíkají z ní. Lze jen odhadovat, kolik mužů právě z této kategorie jsou také infiltrovaní bojovníci Islámského státu, kteří se zamíchali do mas uprchlíků a mají za cíl vytvořit v Evropě spící bojůvky. To považuji v Evropě za jedno z největších a hrozících rizik!

Co říkáte novým opatřením Maďarska? Od této chvíle je například trestným činem ilegální překročení hranice i poškození bezpečnostní bariéry na pomezí se Srbskem. Pokud uprchlíci překročí hranice nelegálně, policisté je zadrží a úřady následně vyhostí. Navíc jim hrozí až tříleté vězení. Za převaděčství může být udělen až dvacetiletý nepodmíněný trest. Měli bychom se tím inspirovat, nebo to odmítáte?

Každá země reaguje na uprchlický problém po svém a je to její právo. Nekritizuji to. Je to naléhavá, výjimečná a proměnlivá situace a je na vládách, jaká opatření zvolí.

Jaký je váš názor na to, že se Rusko nyní angažuje v Sýrii a bombarduje Islámský stát?

K angažovanosti Ruska v Sýrii nemám dostatek validních informací, proto se nebudu vyjadřovat.

Syrský chargé d’affaires v Praze Bašár Akbik řekl, že prostředky, které poskytují evropské státy na jednoho uprchlíka, pokryjí potřeby minimálně šesti až sedmi uprchlíků v jejich vlasti – Sýrii. Kdyby jim adresně státy pomohly, mohli by zůstat ve své kultuře, ve své vlasti a nemuseli by do Evropy. Co si o tom myslíte? Není lepší pomáhat jim u nich doma?

Zastávám názor, že je lepší přímo pomáhat ohroženým zemím, ale to česká vláda činí, jak se vyjádřil premiér při návštěvě Jordánska. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…