Nehoráznost! Bojím se o zdravotníky. Krátit jim teď mzdy? Jan Hrnčíř připomíná, kudy mizí české peníze

27.09.2020 4:40

ROZHOVOR Vláda jedná chaoticky a na její dnešní kroky budeme doplácet i dlouho poté, co pandemie nového koronaviru odezní, říká ekonom a poslanec Jan Hrnčíř (SPD). České zdravotnictví je podle něj dobře vybaveno, Hrnčíř má ovšem strach o ty, kteří o nás v nemocnicích denně pečují. Kritika zazněla i vůči způsobu, jakým nyní vláda bojuje proti nárůstu nezaměstnanosti. V samotném závěru pak přišla na řadu otázka, která dnes možná neprávem zapadá pod lavinou zpráv o koronaviru. České peníze, které končí mimo Česko...

Nehoráznost! Bojím se o zdravotníky. Krátit jim teď mzdy? Jan Hrnčíř připomíná, kudy mizí české peníze
Foto: archiv J. Hrnčíř
Popisek: Jan Hrnčíř

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek označil vládu za nemehla, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nyní prosadil opět aktivaci ústředního krizového štábu. Už i premiér Andrej Babiš připouští, že rychlé rozvolnění opatření „možná bylo chybou“. Počet pozitivně testovaných případů nákazy novým koronavirem v ČR rekordně roste. Je to problém, nebo jen orientační součet nepřesných čísel? 

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí
Vláda už standardně jedná chaoticky. Pandemie koronaviru za pár měsíců odezní, ale na následky rozhodnutí spáchaných současnou vládou, budeme doplácet ještě dlouhou dobu. Třeba prudkým zvyšováním deficitu státního rozpočtu (bez valného efektu), a tím růstu celkového státního dluhu, v tuto chvíli na astronomických 2160 miliard, nám i tato vládní koalice ANO, ČSSD s KSČM připravila nepěknou dluhovou budoucnost.

Přetížení systému např. podle šéfa Fakultní nemocnice Motol Miloslava Ludvíka nehrozí. Nemocnice i v krajích jsou prý dobře připravené. Jsou, podle vás, namístě obavy, nebo věříte, že si s epidemií lékaři poradí?

Nemám obavy o materiální základnu nemocnic. Mám obavy o vyčerpání zdravotnického personálu. Obzvláště, pokud vláda rozhodne o uzavření škol, budou zdravotníci muset být doma s dětmi a budou chybět v nemocnicích, jak tomu bylo již na jaře.

Jak se díváte na vládní nápad zmrazit platy státních zaměstnanců s výjimkou učitelů? Je to spravedlivé vůči pracovníkům ve zdravotnictví, policistům či hasičům?

Lidé, kteří denně nasazují své životy pro naše zdraví a bezpečnost, si zaslouží důstojnou odměnu za svoji práci. Tento nápad vlády je nehorázný.

Bylo by pro vás přijatelnější zmrazit platy pouze některým státním zaměstnancům? Koho by se zmrazení mělo týkat?

Vláda by měla zajistit růst platů pro příští rok pouze o inflaci, aby se příliš nesnižovala životní úroveň obyvatel. Měla by zvýšit základní slevu na poplatníka, aby nízkopříjmovým skupinám pracujících, zbylo více peněz v peněžence. Dále bude třeba vyčlenit finance pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, protože se dá očekávat jejich enormní nasazení v boji s covidem-19.

Zavírací doba barů a restaurací by se podle nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly měla posunout na 22 hodin, hromadné akce se dále omezí maximálním počtem účastníků, zatím na 50. Je to, podle vás, koncepční krok? Jak pomoci provozovatelům, kteří tímto krokem budou přicházet o peníze?

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí
Sektor pohostinství je po cestovním ruchu a kultuře dalším odvětvím, bojujícím o přežití. Vláda žádnou koncepci nemá, a to ani v pomoci ohroženým skupinám. Předložil jsem už na jaře návrh, aby se odpustila DPH na stravování a nealko nápoje do konce roku. Ušetřené peníze by posloužily provozovatelům těchto zařízení na kompenzaci ztrát nebo snížení cen. Poslanci ANO, ČSSD a KSČM to smetli ze stolu, aniž by navrhli jinou účinnou pomoc.

Do potíží se mohou dostat i další živnostníci. Pro OSVČ totiž se zářím skončily úlevy na sociálním a zdravotním pojištění. Zároveň to ale vypadá, že ekonomika nepojede na 100 % a minimálně některá odvětví služeb budou nuceně omezena. Měla by vláda úlevy prodloužit, případně živnostníkům odlehčit jinak?

Vládní programy jsou administrativně náročné, takže je využijí pouze velké firmy, které na to mají vyčleněné zaměstnance. Na živnostníky, kteří tvoří páteř ekonomiky právě v dobách, kdy se průmyslu moc nedaří, se většinou zapomíná. Pandemická omezení totiž nejvíce postihují celý sektor služeb. To bude mít za následek další uzavírání provozoven a růst nezaměstnanosti.

Vláda raději posílá peníze firmám, které nemají práci pro své zaměstnance, aby jim vyplácely jakousi podporu v nezaměstnanosti. Účel je jasný, tito „nezaměstnaní“ se nepočítají do statistik, na rozdíl od lidí evidovaných na úřadech práce. Vláda tak posílá peníze do 58 tisíc firem, kterým už vyplatila 18 miliard Kč na téměř 800 tisíc pracovníků. Prodloužením programu do konce října, tedy za krajské a senátní volby, si vláda vylepšuje statistiku nezaměstnanosti, která je do značné míry nereálná. Tento program s názvem „Antivirus“ není spojený s žádnými rekvalifikačními či vzdělávacími programy, které by zvýšily flexibilitu pracovního trhu. Takže firmy, které nutně potřebují pracovníky, je stejně neseženou, a stovky tisíc pracovníků musí sedět doma za 60 % mzdy. Je to takové „turecké hospodářství“.

„Nechceme dělat opatření, která by handicapovala ekonomiku. Není možné dělat opatření, která by zdecimovala ekonomiku tím, že použijeme jednoduché opatření, a tím je uzávěra celé republiky,“ řekl ministr Prymula ke spekulacím o vyhlášení nouzového stavu. Souhlasíte? A jsme v situaci, kdy si ještě můžeme vybírat, nebo bude jisté zpřísnění omezení nevyhnutelné?

Pandemie koronaviru vyvolala silný ekonomický šok na straně poptávky, nabídky i ve finančním sektoru. Další plošné uzavření ekonomiky státu by zcela jistě vedlo ke kolapsu české ekonomiky.

Velkou debatu vzbudil vládní návrh přiklepnout seniorům 5000 korun „rouškovného“ navíc. Opozice je proti. Jak tento návrh hodnotíte pohledem ekonoma? Co říci na námitku obhájců rouškovného, že jsou tu větší problémy k řešení, například mzdy těch státních zaměstnanců, kteří v předchozích měsících nechodili do práce, ale peníze jim byly kráceny jen minimálně či vůbec?

Tato pomoc musí být nasměrována i k nízkopříjmovým pracujícím rodinám s dětmi. V opačném případě to bude jen „nákup“ hlasů před volbami.

Německá Deutsche Bank předpovídá, že již během prvního pololetí roku 2021 se světová ekonomika dostane na předkoronavirovou úroveň. Vidíte i vy důvody k takovému optimismu?

To se zcela jistě nestane. Naopak, očekávám hlubší a déle trvající krizi.

Institut svobody a demokracie zveřejnil nový text, otitulovaný „Klinická smrt české ekonomiky“. Poukazuje na nová čísla: HDP poklesl o 11 %, zaměstnanost klesla o 3,2 %, průmyslová produkce se ve 2. kvartálu 2020 propadla meziročně o 23,6 %, a takto bychom mohli pokračovat. Souhlasíte s pohledem, který hovoří o nedobré budoucnosti pro českou ekonomiku? A lze za těžkosti vinit současnou vládu? Pokud ano, co konkrétně se mělo udělat lépe?

Krize ukázala, jak velký ekonomický potenciál mají firmy v českém vlastnictví. Musíme českým a moravským podnikům pomáhat. Také je třeba spravedlivě zdanit nadnárodní korporace. Proto jsem odhodlán i nadále prosazovat zdanění nadnárodních korporací, a to i navzdory vládě ANO, ČSSD s podporou KSČM a EU.

Není přece normální, že v době nejvyššího hospodářského růstu v ČR inkaso daně z příjmu fyzických osob (zaměstnanců a živnostníků), převyšuje příjmy z daně z příjmu právnických osob. V České republice dochází k nadměrnému odlivu zisků do zahraničí, kdy právě jednou z forem je výplata dividend, jejichž prostřednictvím každoročně odtékají desítky miliard korun. Odliv zisků, místo ochoty zahraničních vlastníků je reinvestovat v ČR, je jedním z hlavních důvodů stagnace našeho hrubého domácího produktu a deficitu státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…