Největší riziko obranné dohody s USA? Metnar ukázal na Černochovou a resort obrany. Zde je důvod

19.05.2023 18:35 | Rozhovor

Ano, je pravda, že se nůžky mezi platy ve veřejném a v soukromém sektoru rozevírají. Já spatřuji problém v dalším nedodrženém slibu vlády, a to v redukci počtu úředníků. To říká mimo jiné v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr vnitra a obrany a současný poslanec za hnutí ANO Lubomír Metnar. Nicméně dostali jsme se i k otázkám ohledně tuzemské armády.

Největší riziko obranné dohody s USA? Metnar ukázal na Černochovou a resort obrany. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

První reforma po deseti letech. Tak představil minulý čtvrtek premiér Petr Fiala ekonomická opatření a důchodovou reformu. Jaká hlavní úskalí v tomhle koaličním reformním "balíčku" spatřujete?

Vládní kabinet zcela popírá to, s čím do vládnutí šel. Je to poprava drobných živnostníků a další snížení konkurenceschopnosti podniků. Mimo firem mají vládní selhání v boji s inflací zaplatit důchodci, zaměstnanci a došlo i na studenty. Mnoho podnikatelů bude muset ukončit podnikání nebo přejde do šedé zóny. Desetitisíce domácností se stanou klienty sociálního systému. Vítězem balíčku jsou veřejná správa a korporátní lobbisté, na jejichž daňové výjimky vláda na rozdíl od benefitů pro rodiny s dětmi nesáhne.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová slíbila na počátku roku 2022 na provozu Sněmovny ušetřit 40 milionů, ale náklady byly naopak o 141 milionů vyšší. Vláda šetří, ale na platy politiků nesáhne. Jak to vnímáte?

Je to analogie vládních slibů, které teď popírají. Navrhovali jsme zmrazit platy ústavním činitelům, což vláda odmítá a Poslanecká sněmovna hlasovala proti zařazení tohoto bodu, který kolegyně Jana Mračková Vildumetzová za hnutí ANO navrhovala. Dokonce se ve veřejném prostoru objevila informace, že ministr Jurečka snad není spokojen s platy politiků, což považuji v současné situaci za skandální.



Do politiky a veřejného působení jste přišel ze soukromého sektoru. Čím si vysvětlujete, že ve státní správě, kterou také dobře znáte, jsou platy mnohem vyšší než právě v soukromém sektoru?

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Ano, je pravda, že se nůžky mezi platy ve veřejném a v soukromém sektoru rozevírají. Já spatřuji problém v dalším nedodrženém slibu vlády, a to v redukci počtu úředníků. Vláda namísto svého slibu zrušila pozice odborných náměstků a schválila si neomezený počet náměstků politických. Ačkoli vláda slibovala, že bude šetřit, zřídila hned tři nová ministerská místa. Je nesmysl, pokud vláda tvrdila, že nebudou noví ministři potřebovat auta, úředníky, sekretářky a nebudou mít další náklady. Dále vláda zřídila Digitální informační agenturu, což představuje další navýšení výdajů státu a úřednických míst. Pokud by bylo hnutí ANO opět u vlády, tuto agenturu by zrušilo.

Jaká rizika spatřujete v obranné dohodě s USA?

Největší riziko spatřuji v nekomunikaci resortu obrany vůči občanům. Vláda a ani resort obrany občanům dostatečně nevysvětluje své kroky a ani ve věci dohody o obranné spolupráci s USA občané nedostali podrobné vysvětlení jednotlivých ustanovení smlouvy. Na otázky ohledně vojenské přítomnosti cizích vojsk na našem území jsou naši občané citliví a je třeba jim tyto kroky opravdu vysvětlovat a nedávat tak prostor pro spekulace. Je to pokračující selhání rezortu obrany, potažmo vlády, v komunikaci.



Co si myslíte o nákupu švédských obrněnců? Někteří komentátoři již dnes upozorňují, že to může skončit blamáží...

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44416 lidí
V prvé řadě je třeba říci, že Armáda České republiky musí dokončit modernizaci těžké brigády. Na programu jednání minulého výboru jsme měli bod o pásovém bojovém vozidle pěchoty (PBVP), kdy rezort tuto informaci utajil a jednání bylo uzavřeno. Co mohu k této věci sdělit je, že rezort do konce tohoto měsíce chce v této věci ještě jednat, a poté seznámí členy výboru s výsledkem jednání. Je to velmi významná zakázka, kterou by měl rezort obrany daleko lépe komunikovat a jak je vidět, tak nejen rezort obrany, ale i stávající vláda selhává ve strategické komunikaci.

Ministryně obrany Jana Černochová horuje za nákup celkem velkého množství stíhaček F-35. Je to cesta správných směrem?

S aktuálním vývojem situace v Česku a s přijetím vládního úsporného balíčku je opravdu pořízení nadzvukových letounů F-35 paradoxem, ale nepředbíhejme dobu, kdy ministerstvo obrany má vládou schválené usnesení s tím, že do října letošního roku má v této zakázce jednat a poté má seznámit vládu, poslance a veřejnost. Letoun F-35 bezpochyby patří k nejmodernějším nadzvukovým letounům páté generace, ale nejsem odborník na letectví a nadzvuková letadla. Domnívám se, že pokud se nezmění stanovený operační úkol pro vzdušné síly Armády České republiky v rámci NATO, tak schopnosti tohoto letounu nebudou zcela využity. Dle informací by se mělo jednat o zakázku v hodnotě více jak 100 miliard korun a bude opravdu otázkou na vojenské odborníky, zdali se nevydat jinou cestou, která zabezpečí plnění úkolů vzdušných sil naší armády a bude se dostatečným způsobem podílet v rámci protivzdušné obrany na ochraně vzdušného prostoru Česka.



Prezident Petr Pavel vyzval k tomu, abychom Ukrajině pomohli víc, třeba tím, že nabídneme vojáky a leteckou podporu k zajištění evakuačních koridorů a ochraně civilního obyvatelstva. Nepřipadá vám, že chce prezident vyhlásit válku Rusku?

Jsem přesvědčen, že Česká republika pomáhá již nyní v maximální možné míře, a to jak v oblasti vojenské, tak i humanitární.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Metnar a Černochová jedno jsou., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTenzulice , 20.05.2023 8:03:18
Stačí připomenout podivný nákup amerických vrtulníků.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…