Nenechme si vzít svobodu, říká senátor Valenta po postupu do druhého kola. Rád by dokončil práci pro region

03.10.2020 21:01

ROZHOVOR Spokojený se svým vítězstvím v prvním kole v senátním obvodu Uherské Hradiště je senátor Ivo Valenta. „Děkuji voličům a těším se, že znovu přijdou do druhého kola a že mě nechají dodělat práci v Senátu a pro region, kterou jsem začal,“ konstatoval. U hnutí ANO se dle něj už projevuje únava materiálu a ve Zlínském kraji výrazně do výsledků voleb promluvilo téma výstavby nové nemocnice. „Vypadá to, že jednoznačně vyhrály strany a seskupení, které odmítají novou nemocnici. Myslím, že si lidovci a hejtman Čunek svým postupem a svojí arogancí snížili koaliční potenciál. Takže bude na kraji možná jiná vláda než předtím,“ domnívá se Valenta.

Nenechme si vzít svobodu, říká senátor Valenta po postupu do druhého kola. Rád by dokončil práci pro region
Foto: JK
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí
V prvních kole jste vyhrál, i když těsně. Jak hodnotíte svůj výsledek?
 
Jsem spokojený. Čekal jsem velmi tuhý boj a jsem velmi rád, že voliči mi dali tento náskok, byť malý. Je to velmi dobrá pozice na to, abych šel do druhého kola a obhájil mandát.
 
Co vzkážete voličům ve vašem senátorském obvodu směrem ke druhému kolu?
 
Chci jim moc poděkovat, že mě podpořili jak v senátních, tak v krajských volbách preferenčními hlasy. Co se týká Senátu, rád bych je požádal, aby přišli i k druhému kolu a dali mi vysvědčení jako v tom prvním. 
 
Jste v senátním klubu ODS, třetí v pořadí ve vašem senátorském klání je představitel ODS, ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Petr Sládek. Bude to hrát roli ve druhém kole, myslíte, že se voliči ODS přikloní na vaši stranu?
 
Určitě bych byl rád, kdyby k tomu tak přistoupili. Před šesti lety byla podobná situace a voliči ODS mě podpořili a tím pádem mi dopomohli k vítězství. 
 
Když už se bavíme o pravicových voličích, jak podle vás celorepublikově pravice v krajských volbách dopadla?
 
Ještě jsem si nedělal přehled, jak to dopadlo celostátně. Ve Zlínském kraji to bylo o tom, jestli nová nemocnice ano, nebo ne. Vypadá to, že jednoznačně vyhrály strany a seskupení, které odmítají novou nemocnici a chtějí důstojně zrekonstruovat Baťovu nemocnici, aby péče byla co nejrychlejší, aby se kraj nezadlužil a šel rozumnou cestou. 
 
 
V dalším vyjednávání o budoucí koalici bude tedy nemocnice klíčovou věcí?
 
Je to velké téma. Myslím si, že si lidovci a hejtman Čunek svým postupem a svojí arogancí snížili koaliční potenciál. Takže bude na kraji možná jiná vláda než předtím.
 
A vy si přejete jakou koalici?
 
To není moje parketa. Já jsem byl na krajské kandidátce na posledním místě, byť mě preferenčními hlasy voliči vykroužkovali dopředu, tak je to věc lídra, pana doktora Bernátka. 
 
Nicméně, vy také nejste příznivcem nové nemocnice?
 
Nejsem. Jsem proti tomu. Můj hlavní argument byl, že na to prostě nejsou peníze, zvláště v této době. A vůbec, jednání pana Čunka bylo arogantní. Nechtěl přistoupit na rozumné protinávrhy. Kdo nešel s ním, byl proti němu. To si myslím, že v politice nemůže takto být.
 
Jak vidíte celkový výsledek krajských voleb, i s ohledem na volby parlamentní za rok? Myslím teď hlavně pozici hnutí ANO, které se dá označit sice za vítěze, ale má o něco méně než ukazují preference právě k těm parlamentním volbám. Je to nějaký trend, že ANO začíná klesat, nebo je to způsobeno specifičností krajských voleb?
 
Myslím, že už je to takzvaná únava materiálu. Není to už nové hnutí. Už je voliči hodnotí podle některých kroků, které vykonali. 
 
Dá to ještě Andrej Babiš za rok, nebo už ne? I když chápu, že teď je situace velice turbulentní kolem covidu a něco předvídat je velice těžké...
 
Dneska je to věštění z křišťálové koule. Mnozí z nás říkali, že letos bude účast v krajských volbách úplně minimální, a vidíte – je velice slušná. I přes tlak koronaviru a toho všeho lidé ukázali, že chtějí do politiky promlouvat, a záleží jim na tom, jak se republice i krajům bude dařit. Co nás čeká na podzim, v zimě, vůbec nevíme, ale tato koronakrize může hodně zamíchat kartami.
 
 
U vás v Uherském Hradišti na tom zrovna teď nejste moc dobře a máte hodně nakažených covidem...
 
To je pravda, ale na druhou stranu, jak se s těmi čísly pořád čaruje nahoru dolů, tak já tomu vůbec nevěřím. Podle mě i ta opatření jsou přehnaná, nejsou v pořádku. Zbytečně lidi strašíme. Jsem zastáncem toho, abychom si nenechali vzít svobodu. Zároveň ale říkám, buďme velmi opatrní a šetrní k seniorům a k lidem s respiračními nemocemi. Neomezujme to však pro ty, pro které není tato nemoc tak dehonestační. Přemíra testování je něco nepěkného. Hodně cestuji, a dvakrát týdně jsem na testech. Pořád jsem negativní. Problém s tím nemám, ale připadá mi to zvláštní. A mohu ještě vsuvku na závěr?
 
Samozřejmě...
 
Znovu děkuji voličům a těším se, že znovu přijdou do druhého kola a že mě nechají dodělat práci v Senátu a pro region, kterou jsem začal.
 
 
Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…