Nepokoušejte se pořád domlouvat s těmi zemanovci. Stanete se stokou, varuje ČSSD sociolog Jandourek. Se „spasitelem“ Babišem a ostatními se to má následovně

18.11.2016 20:50

ROZHOVOR Hlavní problém sociální demokracie je v tom, že je vnitřně rozdělena, říká český sociolog, spisovatel a publicista Jan Jandourek k současným snahám premiéra Bohuslava Sobotky zvrátit špatný trend voličské podpory. Ale cesta k úspěchu podle něj nevede ke snaze domluvit se s příznivci Miloše Zemana ve straně. „Přijetí zemanismu by znamenalo, že se strana stane jakousi politickou stokou, na druhou stranu by ji zřejmě opustila řada lidí, kterým se to nelíbí, takže výsledkem by byla spíš pohroma,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Nepokoušejte se pořád domlouvat s těmi zemanovci. Stanete se stokou, varuje ČSSD sociolog Jandourek. Se „spasitelem“ Babišem a ostatními se to má následovně
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Jan Jandourek

Fenomén Babiš stále neztrácí pro některé voliče své kouzlo, podpora hnutí ANO stoupá, podle posledních průzkumů volebních preferencí má vyšší podporu než sociální demokraté. Hnutí ANO bylo úspěšné i v krajských a senátních volbách. Čím to je, že voliči hnutí ANO stále věří, i když výkony jeho ministrů i poslanců nejsou příliš přesvědčivé?

Fenomén Babiš vznikl celkem zákonitě, protože odpovídá na poptávku ve společnosti, po změnách v politice, po tom, aby někdo přišel a udělal pořádek, aby zatočil s korupcí, a to je něco, na co on díky své ekonomické síle a svému vystupování, je-li pod vlivem svých poradců, dokázal odpovědět. Takové věci jsme tady zažili už dřív za dob Víta Bárty a Věcí veřejných. Lidé dokáží volit iracionálně. Rok jsme psali, co jsou Věci veřejné zač, ale lidé klidně šli a zvolili tento prazvláštní útvar do Poslanecké sněmovny.

Není podivné, že po této špatné zkušenosti s Věcmi veřejnými udělali voliči stejnou věc znovu v případě neznámého hnutí ANO a Andreje Babiše? Proč, když už se jednou s populistickou stranou spálili?

Protože jim přišel nový spasitel. Babiš je zvláštní kombinace velké ekonomické moci, může si nakoupit lidi, mediální moci, protože si koupil média, a teď i politické, protože je ministrem financí a má za sebou řadu lidí v Poslanecké sněmovně, sedí v koaliční vládě, která je na něj svým fungováním do určité míry odkázaná. Nebylo by to ještě tak hrozné, kdyby došlo ke spojení vždycky jen dvou těch prvků, že miliardář bude ministrem financí, nebo že miliardář vlastní média, nebo i to, že politik vlastní média, to je ale samozřejmě ta nejpochybnější záležitost, velmi málo pravděpodobná, protože vlastnit média vyžaduje miliardové položky, takže k tomu, aby politik vlastnil média, musí být i miliardář. Když vidíme nějaké lidské jednání, musíme se ptát na zájmy. V případě pana Babiše, napojeného na evropské a státní dotace a na veřejné zakázky, je to myslím zřejmé.

Je podle vás reálné, že hnutí ANO bude nejsilnějším politickým subjektem po příštích sněmovních volbách a že se Andrej Babiš stane premiérem, jak doufá?

Možné to je, ale není to jisté.

Po krajských volbách se ukázalo, že hnutí ANO má nízký koaliční potenciál, v řadě krajů se podařilo zbylým stranám hnutí ANO úplně vyšachovat z krajské vlády, ale občas je to vidět i v celostátní politice, že se někdy spojí všechny demokratické strany proti Andreji Babišovi. Může nechuť k jednání Andreje Babiše ovlivnit povolební vyjednávání tak, že by se nestal premiérem, i kdyby ANO volby vyhrálo? A jak podstatnou roli v povolebním scénáři může sehrát prezident Miloš Zeman?

Pokud jde o koaliční potenciál, Babiš sedí ve vládě s dvěma dalšími stranami a stále v ní je. Jak se říká, koalice se sestavují až po volbách, i když to není úplně pravda. Ale je možné, protože do voleb je ještě daleko, že se vynoří někdo, kdo by s Babišem rád koalici udělal. Je samozřejmě možné, že prezident Zeman může různé věci ovlivňovat, zdržovat. Nemůže věčně držet úřednickou vládu, ale může ji držet velmi dlouho, jak jsme už v minulosti viděli, protože v tom není nijak zvlášť omezován, takže svou roli v této věci může sehrát. Je otázka, nakolik Zeman a Babiš budou spíš soupeři nebo protivníci, nebo týden co týden něco jiného.

Může to být i důvod toho, jak se zachovali politici sociální demokracie včetně premiéra v souvislosti s pročínským prohlášením, kterým se distancovali od přijetí dalajlámy ministrem kultury, i toho, že se premiér Sobotka i další politici snaží prezidentovi zavděčit a zlepšit vztahy sociální demokracie s Milošem Zemanem?

Myslím, že Zeman realisticky odhadne své síly a že asi není v jeho moci zabránit tomu, aby byl někdo ministrem, že by to nakonec stejně neprošlo. Ale to, že by do jednání mohl zasahovat, jsme viděli na příkladu tzv. lánské schůzky. Určitě by nezůstal stranou. Miloš Zeman má ale problém, že za ním v Parlamentu nestojí žádná síla, Strana práv občanů, bývalí Zemanovci stále propadají, takže by se o nich nevědělo, kdyby nebylo silných slov předáků na různá fantasmagorická témata. Takže prezident by nakonec, kdyby narazil na nějakou sílu, musel kapitulovat.

Říkal jste, že se může objevit nějaká nová strana, která by byla ochotna jít do koalice s hnutím ANO Andreje Babiše. Myslíte si, že by to mohla být ODS, vzhledem k tomu, co předvedla ve středních Čechách, kdy tolik toužila dostat se do vlády v kraji, že byla ochotna podpořit na místo hejtmanky paní Jermanovou, i když měl šanci stanout v čele Středočeského kraje Vít Rakušan ze STAN? Přitom nejde o nějakou odbojnou skupinu v jednom regionu jako v případě tří už bývalých členů TOP 09, ale dohodu uzavřel mimo jiné místopředseda ODS, starosta Líbeznic Martin Kupka.

Nejsem znalec vnitřních poměrů v ODS. Kraje jsou prostě zvláštní, tam se uzavírají všelijaké zvláštní koalice, což je dané tím, že ta vrstva lidí, i když jsou z různých stran, třeba i vyhraněných, se mezi sebou zná celé roky. Mají mezi sebou různé dohody, existuje tam systém služeb a protislužeb, to je složitá záležitost, takže podle krajů bych to úplně neposuzoval. Samozřejmě to ukazuje, že určitá část lidí v různých politických stranách by nebyla proti tomu schválit koalici na vyšší úrovni.

Jak vidíte v současné době šance sociální demokracie? Na jedné straně uplácí voliče, zvyšuje důchody, platy státním zaměstnancům, zdravotníkům, učitelům, policistům, ale na volebních preferencích se to nijak neprojevuje. ČSSD se snaží tento trend všemožně zvrátit, Sobotka nejdřív mluvil o tom, že strana by měla převzít nějaká témata Pirátů, aby nalákala mladé voliče, teď mění vládu. Může to fungovat? Kde vidíte příčiny toho, že se fakt, že ekonomika roste, takže vláda je poměrně úspěšná, na voličské podpoře sociální demokracie nijak neprojevuje?

Sociální demokracie je vnitřně rozdělená, to je její hlavní problém. Měla by vyřešit vnitřní rozdělení, podle mne cesta k úspěchu nevede k tomu, že se tam pořád někdo bude pokoušet domluvit s těmi zemanovci, kteří jednoznačně sledují svoje a Zemanovy zájmy než zájmy celé strany. Přijetí zemanismu by znamenalo, že se strana stane jakousi politickou stokou, na druhou stranu by ji zřejmě opustila řada lidí, kterým se to nelíbí, takže výsledkem by byla spíš pohroma. Je otázka, jestli by to Miloše Zemana nepotěšilo, protože on je velmi mstivý, dodnes se mstí sociální demokracii za to, že nebyl už před lety zvolen prezidentem, mstí se i konkrétním lidem, takže tam by klidně tento osobní aspekt mohl převládnout. Byla chyba, že strana nebyla schopná zatočit s lidmi, kteří se účastnili oné lánské schůzky, kteří, jak se ukazuje, stejně pro stranu žádným přínosem nejsou. A potom se jasně postavit k tomu, co je hlavní problém České republiky, a to jsou problémy fungování demokracie, kontrola politické moci, modernizace společnosti, takovéto záležitosti, které bývají trochu skryté za tím, jestli prezidentovo letadlo mělo při cestě do Bratislavy protivítr nebo nemělo.

Co soudíte o vyhlídkách pravice na české politické scéně? Politický komentátor Bohumil Pečinka říká, že na ulici leží spousta hlasů pravicových voličů, a že kdyby někdo dokázal přijít s nějakou novou vizí, mohl by je získat. Souhlasíte s ním?

Na ulici leží asi polovina všech voličských hlasů. Pravice je v dost zoufalé situaci, ona je v té situaci i díky svým různým vůdcům, kteří do těch stran zaseli dračí vejce, pak utekli a řekli, vidíte, ono už se jim dneska tak nedaří. Mám na mysli třeba Václava Klause. Problém je v tom, že ODS má takovou tu karmu strany, která se tady podílela na různých prapodivných procesech v minulosti, dodnes jí lidé nějaké velké obrácení nevěří. Myslím, že angažmá Václava Klause mladšího některé lidi utvrdí v tom, že skutečné obrácení nehrozí.

Menší pravicové strany vždycky po nějaké době zanikly, drží se tady vlastně TOP 09 díky tomu, že je to strana tvořená profesionálními politiky, a ne idealisty, kteří řeknou „spasíme svět a založíme si na to stranu“, ale lidmi, kteří znají technologii v dobrém slova smyslu, kteří vědí, jak se politika dělá, jak vypadá kampaň, co se má udělat, co funguje, co nefunguje.

Hlavně je na pravici faktor osobnosti, kdy se říká podobně, jako se říkalo za socialismu, že „nejsou lidi“. Tehdy se tím myslelo se, že není opravář televize, zatímco bylo hodně tajemníků. A teď to znamená, že tady není postava, která by dokázala jednoznačně strhnout a vysvětlit několika větami, co se myslí tou pravicovou politikou. Že pravicová politika neznamená, že bohatí budou bohatnout a chudí budou chudí a dostanou almužny, ale že znamená, že žádný oběd není zadarmo. Můžete dostat oběd a nic za to nezaplatit, ale zaplatí to prostě někdo jiný. To je zákon zachování hmoty, který platí v ekonomice i ve společnosti, a to je potřeba lidem sdělovat.

A další pravidlo pravicové politiky je, že je dobře, aby se lidé pokud možno starali sami o sebe a aby k tomu dostali podmínky, které potřebují. Každý se o sebe může postarat v různé míře, protože lidé mají různé nadání, ale nemůže se stát, že někdo bude mít na cestě výmoly a jiný přepychovou běžeckou dráhu. Nebo že se řekne, teď startujeme, všichni běžte, jak umíte, ale některým neřeknu, kde je startovací čára, nebo jim řeknu, že start je v jinou dobu apod. Jde o zachování pravidel, která tady existují. Je třeba, aby celá sféra podnikání fungovala podle pravidel, aby fungovala ta pověstná vymahatelnost práva, aby se právo nevymáhalo tak dlouho, až je věc promlčená, nebo se stalo, že mezitím lidé znechuceni psychickými problémy od podnikání upustí a stanou se zaměstnanci, takže stát za ně bude muset platit.

Anketa

Ptáme se nyní, v listopadu 2016: Má Andrej Babiš vaši důvěru?

31%
69%
hlasovalo: 12928 lidí

Jaká je podle vás budoucnost TOP 09? Po krajských volbách ji už mnozí pohřbívali, ale sněmovní volby jsou přece jen něco jiného, protože TOP 09 nemá takové zázemí v krajské a komunální politice, ale na celostátní scéně je vnímána jako zavedená strana, byť se říká, že s odchodem Karla Schwarzenberga z čela strany jí odešla část liberálních voličů.

TOPku pohřbívali už v době, kdy se zakládala. Samozřejmě, že faktor vzduchoprázdna na pravici plus Karel Schwarzenberg plus spojení se Starosty ve své době zapůsobil. Jsou to faktory, které se v této podobě nemusí opakovat, což neznamená, že by Kalousek jako protřelý matador politické scény nebyl schopen navodit podobné skutečnosti, to znamená do toho dění vtáhnout některé lidi, kteří odstíní Kalouskův mediální stín, myslím psychologicky, protože Kalousek nikdy nebyl z ničeho obviněn ani vyšetřován. A možná, to je jen moje laická spekulace, se bude poohlížet, kde by se mohl rýsovat ještě nějaký partner, který by zasahoval nějakou další sféru společnosti, jako to fungovalo se Starosty.

Myslíte si, že se rodí nové spojenectví, které by mohlo na voliče zafungovat, a to spojenectví mezi STAN a lidovci? Někteří analytici říkají, že lidovci ve spojení s někým dalším ukazují, že mohou prorazit i v místech, kde se jim dosud samostatně nedařilo, jako například v Praze v rámci Trojkoalice.

Lidová strana má tradičně voličskou základnu a politiky v regionech, to znamená i na radnicích. Takže vyrůstá zespoda, proto by koalice se STAN byla uvěřitelná a logická, koneckonců TOP 09 byli také lidovci.

Zajímavá je situace, na kterou také upozornil Bohumil Pečinka, že Babiš a hnutí ANO začínalo jako středopravá strana, podporovala ho zpočátku také řada podnikatelů, ale dnes ANO odebírá spíš hlasy komunistům a sociálním demokratům. Znamená to, že se posunulo doleva, když ztrácí podporu živnostníků a malých podnikatelů?

Myslím, že zařazovat ANO někam doleva nebo doprava nemá celkem význam, protože ta strana nemá žádné ideje, které by se daly popsat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…