Nevidím důvod, proč bychom ve městě zakazovali hazard, říká starosta Jičína

06.04.2018 8:32

Svého rozhodnutí kandidovat Jan Malý (ANO) nelituje a rád by na podzim mandát starosty obhájil. Jak nahlíží na své první volební období? Kdy se město dočká dlouho očekávaného obchvatu? A jaké další investice radnice plánuje? Nejen na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Nevidím důvod, proč bychom ve městě zakazovali hazard, říká starosta Jičína
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jičína Jan Malý (ANO)

Prakticky celý svůj profesní život jste pracoval jako advokát. Proč jste se ve svých 63 letech rozhodl aktivně zapojit do politiky, a nelitujete svého rozhodnutí?

Hnutí ANO 2011 mne svým politickým programem výrazně oslovilo, a proto jsem se rozhodl zapojit se do veřejného života v našem městě. Přijal jsem nabídku na kandidaturu za Hnutí ANO 2011. Na kandidátní listině jsem byl na druhém místě. Hnutí ANO ve volbách zvítězilo a já jsem dostal nejvíce hlasů z této kandidátky. Právě s ohledem na výsledek jsem se rozhodl kandidovat na starostu města. Svého rozhodnutí nelituji, protože jsem měl možnost od komunálních voleb poznávat nové lidi, a spolupodílet se tak na rozvoji města.

Co se vám podařilo prosadit z vašich priorit?

Nejvýznamnější akcí, která se podařila, byla výstavba venkovních kabin na městském stadionu v hodnotě cca 40 mil. Kč + DPH, dále pokládám za důležité dohodu s TJ Sokol Jičín a koupi Masarykova divadla.

Co se vám naopak nepovedlo a proč?

Nepovedlo se vybudovat cyklostezku, která byla vyprojektována, dokonce byla i přiznána dotace. Po jednání ZM, které o cyklostezce a jejím vybudování rozhodlo většinou hlasů, jsem byl občanem města Jičína nařčen z podjatosti, a to vůči zaměstnancům Stavebního úřadu Jičín. Jde v daném případě o systémovou podjatost, která byla rozhodována Krajským úřadem a nyní věc projednává Stavební úřad v Nové Pace.

Budete se letos pokoušet obhájit mandát starosty?

Ano, budu se pokoušet obhájit mandát starosty.

Stavba dlouho očekávaného severního obchvatu Jičína má začít letos na podzim. Věříte, že jde již o definitivní termín? Co by jej nyní mohlo ohrozit?

Věřím, že severní obchvat se skutečně začne realizovat na podzim letošního roku. Dne 29. 3. jsem byl na pravidelném setkání starostů měst a obcí v Hradci Králové s Radou Královéhradeckého kraje. Náměstek hejtmana Mgr. Martin Červíček zde přednesl plán investičních akcí v dopravě na rok 2018–2020 a tato akce je zde uvedena. Panem náměstkem bylo prezentováno, že tyto akce budou realizovány. Po setkání jsem osobně s panem náměstkem jednal a na tuto akci jsem se dotazoval a byl jsem ujištěn, že na podzim letošního roku by měly začít práce na vybudování tohoto obchvatu. Myslím si tedy, že tato stavba bude realizována, a nic mne nenapadá, co by mohlo tuto akci ohrozit.

Jak byste celkově hodnotil infrastrukturu ve městě, a hlavně jaké investice do ní v nejbližší době plánujete?

Současná infrastruktura ve městě bude potřebovat další investice zejména do komunikací a chodníků. I pro letošní rok jsou tyto akce plánovány.

Před třemi roky jste se rozhodli omezit provozování hazardu ve městě. Jaký dopad to má na hospodaření města? Podařilo se vám najít náhradu za výpadek příjmu peněz z hazardu?

Je pravda, že zastupitelstvo před třemi roky rozhodlo o omezení provozní doby heren v našem městě do 24.00 hodin. Pravidelně je dodržování provozní doby kontrolováno Městskou policií Jičín a za celou dobu nebylo zjištěno žádné porušení tohoto nařízení. Příjem z provozování heren neklesl, a proto nebylo třeba přijmout žádná opatření za výpadek, který nenastal.

Neuvažujete i o úplném zákazu? Proč?

Já osobně a myslím, že mohu mluvit i za zastupitele hnut ANO neuvažujeme o úplném zákazu. Stát upravil pravidla provozování heren, a proto nevidíme důvod, abychom provoz heren zakazovali, když stát jejich činnost legislativně upravil. Je to jeden z druhů soukromého podnikání a myslím, že nejsou důvody pro to, abychom toto podnikání tak razantně omezili.

Jaké hlavní výzvy čekají na budoucí vedení města? Jaké problémy je třeba vyřešit?

Výzvou pro budoucí vedení města by měl být rozvoj města v souladu se strategickým plánem. Rozvoj města znamená investice do infrastruktury, vytváření podmínek pro výstavbu bytů a RD, podmínek pro rozšíření sociálních služeb a samozřejmě i vytvoření podmínek pro rozvoj sportu a kultury. S výzvou, které jsem uvedl shora samozřejmě souvisí i problémy, které je potřeba vyřešit. Jsou to již zmíněné opravy komunikací a chodníků, rozvoj sociálních služeb, mám na mysli rekonstrukci polyfunkčního komunitního centra v Jičíně, které by mělo vybudovat město i za pomocí dotací, dále vybudování domova pro osoby se zdravotním postižením, což by měl vybudovat Královéhradecký kraj a vybudování nového domu pro seniory, což by měla realizovat soukromá firma. Bude třeba v následujícím období připravit plán odpadového hospodářství, v kulturní oblasti pak pokračovat v realizaci rekonstrukce Masarykova divadla a pro sportovce by bylo potřebné vybudovat další sportovní halu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…