Odchody z ODS. Nabídka, co odmítl Fiala. Holec vynáší senzace

13.12.2022 4:37 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Příští rok na jaře může být premiér Petr Fiala nepříjemně překvapen, když dojde k odchodu konzervativnějších straníků z jeho ODS, přináší pikantní informaci komentátor Petr Holec. Důvod prozradil v rozhovoru pro PL. V něm také vysvětlil, proč Fialův vládní kabinet nazývá „vládou vybraných výrobců elektřiny“. Dokládá to na nabídce Pavla Tykače, který Fialovi pro Čechy nabídl levnou domácí elektřinu, premiér ho ale odmítl, a to na nátlak ČEZu, mezi jehož menšinové vlastníky patří podle Holce podporovatelé ODS.

Odchody z ODS. Nabídka, co odmítl Fiala. Holec vynáší senzace
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor Petr Holec

Podle posledního průzkumu agentury STEM pro televizi CNN Prima News jasně dominuje hnutí ANO s téměř 31 procenty volebních preferencí, zatímco ODS má sotva 14 procent. Je to pro stranu premiéra Petra Fialy dlouho udržitelné?

Pokud jde o udržitelnost, tak vládní garnitura ODS v čele s premiérem Fialou už se jen snaží udržet ve vládě, nic moc víc tam dávno není. Ekonom Jan Skopeček, z nějž ODS kvůli jeho kvalifikaci asi nikdy neudělá ekonomického ministra, zdůvodnil bídné preference své strany vládní odpovědností, což má jistě logiku: když strana musí nést odpovědnost za vládnutí Fialy, který vlastní bezradnost maskuje stále bizarnějším lhaním, nikdy to nemůže dopadnout dobře. Jenže problém je, že s krátkou jarní výjimkou za sebou ODS táhne podobně bídné preference i volební výsledky už hodně dlouho. Je proto celkem jedno, jestli ji voliči trestají za vládu nebo ostudnou opoziční destrukci, jakou permanentně předváděla za covidu.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Někde je prostě vážná „strukturální“ chyba, jak se teď říká. Tlak na jakoukoli změnu každopádně může přijít jen zespoda, protože seshora to zabetonoval Fiala, milovník funkcí. Mnozí členové strany totiž na rozdíl od něj dobře vidí, že poslední sněmovní ani místní volby nebyly žádná hitparáda; ODS nemá ani polovinu poslanců ANO, které letos na podzim navíc jasně vyhrálo komunální volby. A pořád hůř taky nesou, jak se ODS trápí v koalici SPOLU, kam ji zavedl právě Fiala. Ve straně proto uslyšíte, že příští rok na jaře může dojít k odchodu konzervativnějších členů, kteří prostě nad Fialou i trápením ve SPOLU a vládnutím s levicovými Piráty a STANem definitivně zlomí hůl. Tihle lidé by se pak mohli spojit s mimoparlamentním konzervativním proudem a společně zkusit jít do příštích eurovoleb s programem, jaký dlouho mívala i ODS, než ji jménem SPOLU začali eurem, zvyšováním daní nebo vyháněním Orbána z Maďarska programově ničit šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nebo nejvyšší lidovec Marian Jurečka. Jen takový rozklad zevnitř a ohrožení vlastním programem zvenku může v ODS něco změnit, protože Fiala bude až do konce jen slavit!

ODS ani jí vedené vládě nepřeje ani poslední průzkum CVVM. Ten pro změnu potvrdil další propad podpory vládní pomoci Ukrajině, s tou už nesouhlasí 52 procent Čechů. Změní na chování vlády něco tohle?

Ano, už to okamžitě změnilo jednu věc: profipropagandisté ODS začali nejen na sociálních sítích za mnohamiliardovou pomoc Ukrajině, na niž si vláda dokonce už půjčuje, děkovat lidem místo svému „nejlepšímu“ premiérovi Fialovi, jak to dělali doteď. To je skutečně ďábelský cynismus! Když vidíte, že stále více lidí nesouhlasí s tím, jak jejich peníze utrácíte za Ukrajinu, zatímco jim vždycky po dlouhém popírání reality pomůžete až jako posledním a ještě málo, tak za to najednou prostě poděkujete jim. Jako že Ukrajině ve skutečnosti pomáhají oni, protože vy přece jen utrácíte jejich peníze. To oni to ve skutečnosti platí, ne vy. A výjimečně je to vlastně v případě Fialy dokonce i pravda!

Jinak pro vládu bude stále obtížnější udržovat lidi v iluzi, že protiruské sankce fungují nebo že Putina porazíme svetrem, a proto bychom si teď v zimě měli doma pořádně utáhnout kohouty. Tak jen pro informaci: deník Financial Times napsal, že i díky sankcím, které vše dramaticky zdražují, Putin za první letošní půlrok vydělal na plynu a ropě o 70 procent víc než v loňském roce. Tak snad teď Fialova vláda nevypne i Financial Times, aby náhodou nešířily nějaké dezolátské „antisystémové“ nálady! Problém pro Fialu je, že se mu jako domino postupně hroutí všechno, na co vsadil. Dlouho odmítal stropovat ceny energií pro domácnosti, firmy i průmysl, až to všechno nakonec udělal nebo zrovna dělá. Stejně tak popíral nové daně nebo jejich zvyšování, a už tu máme „válečnou“ daň i debaty o zvyšování daně z příjmu i DPH. Ukrajina je to poslední, co premiér pořád ještě drží. Zřejmě bude muset v Česku vyměnit voliče, protože už teď tady má 52 procent „dezolátů“.

Vláda se pořád chlubí, jak prý pomáhá lidem. Jenže Češi dobře vidí, že třeba na Slovensku elektřina lidem v příštím roce vůbec nezdraží, protože se tamní vláda na cenách dohodla s hlavním výrobcem elektřiny. Proč to nedokázala i Fialova vláda?   

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
Protože je vládou vybraných výrobců elektřiny, kteří ji za to štědře podporují i mediálně, to je jednoduché. Fialova vláda proto „zastropovala“ ceny u spotřebitelů místo u výrobců, jak chtěla opozice. Výrobci nám je proto dál prodávají za „válečné“ ceny, i když my teď naoko platíme o něco míň. Vláda totiž výrobcům doplácí rozdíl z našich peněz, které prostě vzala ze státního rozpočtu. A které proto budeme jednou muset zaplatit. Přitom třeba Pavel Tykač vládě nabídl levnou domácí elektřinu. Jenže ta to odmítla na nátlak ČEZu, mezi jehož menšinové vlastníky taky patří zmínění mecenáši ODS, kteří ve svých médiích malují směšné Fialovy pomníky slávy. Právě jejich právy na „válečné“ výdělky proto premiér vysvětluje, proč si na rozdíl nejen od Slováků zaplatíme zastropování cen sami. Fiala se rád chlubí, jakou měl prý odvahu s nezákonným vypnutím vybraných webů. Škoda, že stejnou odvahu nemá i s vykoupením menšinových vlastníků většinově státní firmy, jak to třeba udělal francouzský prezident Emmanuel Macron. Tahle odvaha by se nám totiž na rozdíl od jeho nezákonného chování doslova i vyplatila.    

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Člověk, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 13.12.2022 14:31:02
který ve prospěch cizáků ožebračuje lid své vlastní země a přitom si sám odhlasuje desetiprocentní navýšení platu je pro mě obyčejný zlo činec, protože jiným činí zlo.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…