Odveta Karolíně Peake. Šéf VIZE 2014 o LIDEM po jejím odchodu i pravém důvodu založení

24.04.2014 19:12

ROZHOVOR Předseda strany VIZE 2014, která vznikla na půdorysu někdejší vládní strany LIDEM, Aleš Hemer, se důrazně ohradil proti kritickým slovům, které uvedla Karolína Peake v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Naopak prozradil, v jakém stavu po vedení Karolíny Peake stranu LIDEM přebíral a transformoval.

Odveta Karolíně Peake. Šéf VIZE 2014 o LIDEM po jejím odchodu i pravém důvodu založení
Foto: Facebook VIZE2014
Popisek: Zástupci strany VIZE2014. Vlevo předseda Aleš Hemer

Karolína Peake, bývalá předsedkyně strany LIDEM, ze které vaše VIZE 2014 vznikla, prohlásila, že strana se posouvá na její vkus příliš doleva a přestala být liberální stranou, kterou ona chtěla vybudovat. Jak se díváte na tento názor? 

Tento rozhovor jsem četl. Nevím, z čeho paní Peake tak soudí, takže její slova nemohu hodnotit. Je otázkou, co vůbec považuje za pravicové a levicové. Nečasova vláda navýšila daně, K. Peake byla v této vládě vicepremiérkou. Já se však ptám - který skutečně pravicový politik navyšuje daně? Nikdy jsem z úst K. Peake neslyšel, že by se od tohoto kroku vlády oficiálně distancovala.Takže co je vlastně pravicové a levicové v jejím chápání? VIZE 2014 chce některé daně rušit, některé odvody krátit, mnohé studie ukazují, že toto je ta správná cesta. Toto pokládá za levicové smýšlení?

A jak vůbec sám vidíte zařazení VIZE 2014 v politickém spektru? Ke které ze širokého spektra sněmovních stran má podle Vás nejblíže?

Dělení na pravici a levici je přežitek. VIZE 2014 bude přicházet s vizemi a řešeními, které jsou prospěšné pro naši společnost, pro naši zemi. A jestli nás někdo označí za pravicové, levicové či středové uskupení, je mi osobně úplně jedno. VIZE 2014 chce svobodného občana ve svobodné zemi, kde právo platí pro všechny stejně. Chceme stát, jenž má stabilní ekonomické prostředí, dlouhodobou hospodářskou koncepci a kde se nekrade, netuneluje a kde fungují slušnost, morálka a zodpovědnost. Poslední mimořádné parlamentní volby žádnou zásadní změnu, kromě vstupu dvou nováčků na půdu Poslanecké sněmovny, nepřinesly. Babišovo hnutí ANO je ve své snaze o změnu osamoceno, bude to mít velmi těžké. Je to vidět již dnes. Také je otázkou, jak bude do budoucna jednotné a zda právě případná nejednota ve vlastních řadách neochromí jeho samotné fungování. Jestli se mě však ptáte, kdo je nám nyní z parlamentních stran nejblíže, tak je to právě hnutí ANO se svou snahou o změnu.

Peake také v narážce na některé Vaše kandidáty do EP, herce Martina Zounara a bývalého fotbalistu Vladimíra Šmicera, uvedla, že považuje za důležitější ideový základ a důvěryhodnost kandidátů než jejich televizní prezentaci. Jak podle Vás Vaši kandidáti splňují kritéria, která paní Peake vymezila?

Paní Peake zapomíná na jedno – i fotbalový internacionál a herec jsou voliči a občané, kteří mají právo na svůj vlastní názor. A mají samozřejmě právo i kandidovat. Je zajímavé, že K. Peake nevadila kandidatura jejího bývalého spolustraníka Radka Johna. Nezlobte se na mě, je to celé úsměvné. Vláďa Šmicer zastřešuje v našem programu oblast tělovýchovy a sportu pro mládež. Kdo může být pro tuto problematiku povolanější než člověk, který se sportu aktivně věnuje po celý svůj život a dosáhl světového ohlasu? Martin Zounar si vzal za svou oblast kvalitu surovin a problematiku nadlimitní zemědělské produkce. A není to jen o tom, že byl Martin mediální tváří jednoho obchodního řetězce či měl několik pořadů v TV o vaření. Je to člověk, který se dlouhodobě o tuto problematiku zajímá a je v ní velmi dobře zorientovaný. Kromě toho se oběma těmto kandidátům líbí celý náš program a naše snaha změnit českou politiku a přinést do ní nové vize, tváře a přístupy. Proto oba za VIZI 2014 kandidují.

Jak jste Vy osobně vnímal stranu LIDEM v době, kdy jí předsedala Karolína Peake? 

Zaznamenal jsem, že se pár poslanců VV nedokázalo ztotožnit s tím, kam se tato strana řítí, založili si vlastní stranu, protože jim to připadalo čestnější než se stát v Poslanecké sněmovně nezařazenými poslanci, kteří si v podstatě před každým hlasováním nechají předložit „nabídku“ té či oné strany a podle tohoto pak hlasují. Ale říkám na rovinu - strana LIDEM nikdy nebyla „šálek mé kávy“. Nemohl jsem se totiž zbavit dojmu, že za vznikem této strany bylo něco víc než jen pouhé naštvání se několika lidí. Má vnitřní intuice mi totiž celou dobu říká, že pravý důvod vzniku strany LIDEM znají pouze jedna či dvě osoby, ale nepředpokládám, že by nás s tímto někdy seznámily. A ostatní, kteří do této strany z VV přešli, to udělali v dobré víře, a o nějakých zákulisních dohodách někoho s někým ani netušili. Ale jak říkám, je to pouze má intuice a ničím nepodložená spekulace. V každém případě fungování strany LIDEM v koaliční Nečasově vládě je pro mě odstrašující případ toho, jak by se politika dělat neměla. Jestli jsem byl do sněmovny (a nejen tam) zvolen za nějakou stranu, tak ve chvíli, kdy se rozhodnu z této strany odejít, musím automaticky odejít i ze sněmovny. Jiná varianta je nepřípustná. Podíváme-li se na poslední stejné či podobné případy, vidíme případ poslance J. Pospíšila, který poté, co na něj nezbyla funkce v nejužším vedení ODS, odešel z této strany, ovšem ve sněmovně zůstal. Toto se musí změnit.

Jaké má Vaše strana ambice do budoucna? Na jaké otázky by se chtěla zaměřit, případně na jaké volby by se chtěla soustředit?

VIZE 2014 je nová strana, která vznikla před dvěma měsíci, a jako taková je na počátku své cesty. Našimi třemi hlavními prioritami jsou oblast tělovýchovy a sportu, daně a sociální problematika. ČR byla vždy velmocí pohybu, uměli jsme skvěle pracovat s mládeží a stát chápal, že tuto oblast musí podporovat. To se dnes vytratilo, a to chceme změnit. V daňové oblasti přichází VIZE 2014 s návrhy, které na rozdíl od současného trendu směřují nejen k šetření, ale ke snížení některých daní (např. odvody na sociální a zdravotní pojištění u některých skupin obyvatelstva) či dokonce ke zrušení některých nemravných daní (zdanění dividend, daně z převodu nemovitostí atd.). Propočty ukazují, že například snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva pomůže nastartovat domácí poptávku a ekonomický růst, zvýšit výběr nepřímých daní apod. O tomto by se dalo mluvit dlouze. A sociální oblast je vůbec oblastí, kterou zde nikdo adekvátně neřešil a neřeší. Všechny vlády chodily kolem horké kaše, ale nikdo neuměl, resp. zřejmě nechtěl, pojmenovávat věci pravými jmény. Toto chceme změnit. Když to v krátkosti shrnu – v této zemi se musí vyplatit pracovat, a ne žít z dávek. A jestli si někdo dělá ze sociální oblasti svůj byznys, tak to musí skončit.

Nyní kandidujeme ve volbách do Evropského parlamentu, budeme kandidovat i v komunálních a senátních volbách. Strana nyní roste, nabíráme sílu v krajích, nabídneme kvalitní kandidáty. Samozřejmě počítáme i s účastí v dalších parlamentních volbách, které, jak já odhaduji, budou nejpozději na jaře příštího roku. Stávající volební koalice nemůže v této podobě fungovat, to je myslím již všem v této chvíli jasné.

Co vás přimělo k angažmá ve straně vzniklé ze strany LIDEM?

Zde chci upozornit na jednu zásadní věc. VIZE 2014 je nová strana, která vznikla před dvěma měsíci na podvozku a torzu toho, co zbylo z bývalé strany LIDEM. Tato strana se rozhodovala, jak dál, opustila ji většina členské základny, byla totálně bez peněz – v tomto stavu ji K. Peake zanechala a opustila. V té době jsem s několika podobně smýšlejícími lidmi připravoval koncept a vznik nové strany, která bude schopna přinést nový pohled na českou politiku. Vzhledem k tomu, že je rok 2014 supervolebním rokem a že při zakládání nové strany na zelené louce bychom volby nestihli, rozhodli jsme se nabídnout straně LIDEM zásadní transformaci, nové programové priority, stanovy, nové tváře. Tato transformace proběhla, do nové strany hned začali vstupovat členové. Takto vznikla VIZE 2014. To znamená, že dnes reálně mluvíme o nové straně na české politické scéně, která však vznikla na registraci bývalé strany LIDEM. To nám dnes umožní kandidovat již ve volbách do Evropského parlamentu a v podzimních komunálních i senátních volbách.

Pokud by strana LIDEM fungovala stále pod předsednictvím paní Peake a podle názorů, ke kterým se hlásí, lákala by Vás jako člena nebo funkcionáře? 

A můžete mi prosím říct, k čemu se paní Peake hlásí? Já to nevím, nemohu to tedy hodnotit. Ona jako bývalá vicepremiérka proevropské Nečasovy vlády se dnes hlásí k programu Svobodných, kteří jsou ke společné Evropě velmi kritičtí, až to na mě dělá dojem, že by nejradši z EU vystoupili. Toto nedává smysl. Takže jaké jsou vlastně názory Karolíny Peake? Já to opravdu nevím. Z této mé odpovědi je tedy zřejmé, že na Vaši otázku musím odpovědět jednoznačně – ne, nelákala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…